MHP 30 MART'TAN NASIL ÇIKTI

MHP 30 MART'TAN NASIL ÇIKTI

Seçim sonuçları analizi ve MHP

Seçimlerden MHP nasıl çıktı ?

30 Mart yerel seçim sonuçları üzerinde ki şaibe söylentileri ve ortaya çıkan çok sayıda kanıt, seçime ilşkin sonuç analizlerini de erteledi. Halen bir çok il ve ilçede yapılan itirazların sonuçları merakle beklendiğinden siyasi gözlemciler analizde yapamaz durumdalar. Kesin olan net şey 12 yıllık iktidar partisi AKP'nin başarılı gibi görünsede 2 milyondan fazla oy kaybettiği. CHP ve MHP'de ise bir yükseliş göze çarpıyor. Oy artışlarını bir yana bırakırsak kesin olmayan sonuçlara göre, elde edilen başkanlıklar değerlendirildiğinde MHP'de gözle görülür bir yükseliş yaşandığı dikkat çekiyor. Sendika org bu yükselişe mercek tutmuş.

MHP YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

MHP 30 Mart seçimlerinden belediye başkanlıklarında yüzde 15,9 il genel meclislerinde ve belediye meclislerinde ise yüzde 17,6 oy aldı. Ankara, İstanbul ve İzmir’de MHP seçmeninden CHP’ye kayma yaşanırken, MHP 8 il ve 113 belediye kazandı. 2009 ve 2011 seçimlerinde oy oranını yükselten MHP 2014′te de yükselişini sürdürdü

30 Mart 2014 yerel seçimleri hem seçim günü ve ardından yaşananlar hem de sonuçları bakımından birçok farklı değerlendirmeye konu oluyor. Bu değerlendirmelerde siyasi aktörler olarak AKP ve CHP öne çıkmış durumda. Siyasi krizin sürdüğü, seçimin hemen ardından Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim tartışmalarının başladığı koşullarda MHP’nin aldığı sonuçlar da değerlendirmeye muhtaç.

OY ORANI 15.9 OLDU

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2009 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde %16.1 oy alarak Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Balıkesir, Kastamonu, Gümüşhane, Osmaniye, Bartın, Isparta, Uşak, Manisa ve Karabük belediyesini almıştı. MHP, 10 il ve 129 ilçe belediye başkanlığı kazanmıştı.

2014 seçimlerinde MHP, 8 il ve 113 ilçe belediyesi kazandı. MHP’nin elinde Manisa, Adana ve Mersin olarak 3 büyükşehir belediyesi, Bartın, Karabük, Isparta, Kars, Osmaniye olarak 5 il belediyesi bulunuyor.

MHP, Balıkesir, Uşak, Gümüşhane ve Kastamonu’yu AKP’ye kaptırdı. Ancak Mersin’i CHP’den, Kars’ı AKP’den alarak iki yeni ilde belediye başkanlığı kazanmış oldu.

MHP, 2014 seçimlerinde belediye başkanlıklarında 15,9 oy alırken il genel meclislerinde ve belediye meclislerinde 17,6 oy aldı.

MHP SEÇMENİ BU İLLERDE CHP'Yİ DESTEKLEDİ

Ankara, İstanbul hatta İzmir’de seçim sonuçları MHP seçmenin CHP’yi desteklediğini gösteriyor. Bu illerde belediye meclislerine atılan oylar başkanlıkta aldığı oylardan yüksek.

Büyükşehirler için belediye meclis oranlarının önemi, bu seçimde siyasal gerilim ve kamplaşma neticesinde MHP seçmeninin mecliste kendi partisine oy atıp başkanlığı kazanma ihtimali olan başka partilere yönelme durumunu göstermesidir. Yine MHP seçmeninin partisini belediye başkanlığında şanslı görmediği için daha az oranda da olsa AKP’yi de desteklediği yerler bulunmaktadır.

MHP hemen hemen her ilde oy artırmıştır. Hatta belediyelerini kaybettiği illerde bile ciddi oy artışları sağladığı halde kaybetmiştir. Balıkesir, AKP’nin kent çapında oylarının yüksek olması ve bütün şehir ilan edildiği için MHP tarafından kaybedilmiştir. Kastamonu çok küçük bir farkla kaybedilmiştir.

MHP hem 2009, hem de 2011 seçimlerine göre oylarını artırmıştır. MHP’nin 2009 yılındaki oy yükselişi ekonomik krizin yıkıma uğrattığı kitlelerin yönelimi ile açıklanmıştı. 2014’de de sağda başka bir alternatifin olmadığı koşullarda yaşanan siyasi krizin etkileri oy oranında görülmektedir.

mhp-sonMHP değerlendirme tablosunda 2009 seçimleri için il genel meclisleri oyları esas alınmıştır. Büyükşehir olmayan iller için 2014 seçimlerinde de il genel meclisleri baz alınmıştır. Büyükşehirler için artık kent çapında oy kullanıldığı ve il genel meclisleri bu şehirlerde kaldırıldığı için hem başkanlık, hem de belediye meclisleri tabloda gösterilmiştir. Örnek olarak 20 büyükşehir, 10 il belediyesi seçilmiştir.

KIRSAL KESİMDE MUHALEFET YİNE YOK

Yerel seçim sonuçlarının oluşturduğu siyasi haritada büyük bir değişiklik göze çarpmıyor. Batıda oylarını yükselten iki muhalefet parti Doğu ve anadolu kırsalında yine varlık gösteremedi. AKP ise güneydoğuda bir hayli oyunu BDP'ye kaptırdı. Siyaset yelpazesinin geçen seçimlerden çokda farklı sonuçlanmadığı bu seçimlerde AKP'nin seçim öncesi ısrarla yasallaştırdığı Büyükşehir yasası avantaşının sonuçlarını elde etmiş olduğu göze çarpıyor. Kısaca AKP yine başarılı bir strateji ile ayakta kalmayı başarmış görünüyor. Bu sonuçlar kısa bir süre sonra yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için son derece önemli görünüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı