METREKAREYLE EV SATIN ALMA DÖNEMİ BAŞLIYOR

METREKAREYLE EV SATIN ALMA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Gayrimenkul sertifikası ihracının önü açıldı. Böylece vatandaşlar bir evin belirli bir alanına metrekare bazında ortak olup değer artışından pay sağlayabilecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'nde önemli değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de dün yayınlanan yeni düzenlemeyle birlikte, TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve özel şirketlerin, kentsel dönüşüm ve konut projelerinde bir metrekareye denk gelecek şekilde gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmelerinin önü açıldı.
Tahvil, bono, hisse senedi ve kira sertifikası ihraçlarında olduğu gibi gayrimenkul sertifikaları da yurtiçinde halka arz edilerek nitelikli yatırımcıya doğrudan veya yurtdışında ihraç yoluyla satılabilecek.

PROJEYE FİNANSAL DESTEK

Özel sektör şirketleri konut ve ticari alan projelerinde, proje değerinin en fazla yüzde 50'sini sertifika ihracı yoluyla finanse edilebilecek. Kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ise proje bedelinin tamamının gayrimenkul sertifikası ihracı ile finanse edilebilecek. Dönüşüm projelerinde özel şirketlerin sertifika ihracı yapabilmesi için belediyeler, TOKİ ve İller Bankası'ndan biriyle anlaşması gerekiyor. Gayrimenkul sertifikası ile ‘bir konutun tamamını satın alamayan' vatandaşlar konutlardan 1, 5, 10 veya 20 metrekare büyüklüğünde birimlerini alabilecek. Vatandaşlar, Borsa İstanbul'da işlem görecek gayrimenkul sertifikaları sayesinde, proje tamamlanıncaya kadar emlak fiyatlarında ortaya çıkacak değer artışından hissesi oranında pay alabilecek. Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek. Sertifika sahipleri isterlerse sertifikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak. İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek. Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.

BORSADA SATABİLECEK

Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'ne yapılan değişiklikle “kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları” başlığı altında yeni bir bölüm eklendi. Buna göre, kentsel dönüşüm amaçlı projelerde hak sahibi olarak belirlenen kişilere ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarından verilebilecek. İsteyen hak sahibi sertifika yerine daire alabilecek. Sertifika sahibi olup da daire talep etmeyen hak sahipleri ile vatandaşlara, sertifikalarını ister borsada vadesinden önce satabilecek, isterlerse de ihraççıdan sertifikalarını nakde dönüştürülmesini talep edebilecek.

4

BANKALARA BAĞIMLILIKTAN KURTULACAĞIZ

Gayrimenkul sektörü değişiklikten memnun. İmpo İmar Başkanı Hüseyin Oflaz, sertifikaların sektörü bankalara bağımlı olmaktan kurtaracağını söyledi. Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Yedikardeş de gayrimenkul sertifikaları ile hem inşaata yatırım yapacak olan girişimcilerin önemli bir finansal araca kavuştuğunu, hem de ülkede yükselen gayrimenkul fiyatlarından dolayı ev sahibi olamamış kesimlerin evlerini metrekare metrekare, oda oda satın alabilmesinin yolunun açıldığını bildirdi.
We Ilgın Haliç Proje İnşaat İç ve Dış Ticaret Başkanı Halil Yanmaz ise “Sertifikalar, hem konut sahibi olamamışlara umut olacak, hem yeni bir finansal kaynağa ulaşacak olan inşaat sektörünü güçlendirecek, hem de güvenilir ve kârlı bir yatırım aracı ihtiyacında olan yatırımcılara alternatif sunacaktır” dedi.
Erguvan İnşaat Yönetici ortağı Emre Maraşlı, sertifikaların başrol oyuncusunun gayrimenkul uzmanlarının olacağını dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı