METEOROLOJİ'DEN KRİTİK UYARI: 32 YILIN REKORU

METEOROLOJİ'DEN KRİTİK UYARI: 32 YILIN REKORU

Meteorolojiden Afrika sıcakları için bir uyarı daha geldi. 32 yılın rekorunun kırıldığını bildiren Meteoroloji, önümüzdeki hafta cehennem sıcakları uyarısında bulundu

Ege bölgesi Afrika sıcaklarıyla boğuşuyor. Gölgede 40 dereceye ulaşan sıcak havadan şapka ve şemsiyeyle korunmaya çalışan İzmirliler, park ve bahçelerdeki ağaçlık bölgelerde serinlemeye çalışıyor.

GELECEK HAFTA ÇOK KRİTİK

Meteoroloji İzmir 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamadahava sıcaklığının önümüzdeki hafta da mevsim normallerinin 7- 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği bildirildi. Manisa'da 34 yılın rekoru kırıldı.

SOKAKLAR BOŞALDI

Ege Bölgesi Kuzey Afrika kaynaklı kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldı. 
Termometrelerin güneşte 50 derece civarında ısı ölçtüğü İzmir ve  çevresinde kavurucu sıcaklar nedeniyle sokaklar tenhalaştı.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji  İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının önümüzdeki hafta da mevsim normallerinin 7- 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği bildirildi. 

NORMALİN 8-10 DERECE ÜSTÜNDE

İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale ve Manisa’nın Kuzey Afrika kaynaklı kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldığı vurgulanırken bölgede en yüksek hava sıcaklığının mevsim normallerinin 8 ila 10 derece üzerine çıktığına dikkat çekildi.

34 YILIN REKORU

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdür Vekili Lütfi Eker, yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'nde son 3 gündür Afrika üzerinden  gelen sıcak hava dalgasının etkili olduğunu ve sıcaklıkların mevsim normallerinin  8-10 derece üstüne çıktığını belirtti.

EN SON 1982 YILINDA ÖLÇÜLMÜŞTÜ

Son olarak 28 Haziran 1982'de 41.8 derece olarak ölçüldüğü Manisa'da,dün termometrenin ölçtüğü ısının 42.4 dereceye ulaştığını ve rekor kırıldığını  vurgulayan Eker, Mevsim normallerinin 30.7 derece olduğu İzmir'de ise sıcaklıkların  38.5'e yükseldiğini belirten Lütfi Eker, kuvvetli sıcak hava dalgasının pazar  gününe kadar etkili olacağını bildirdi.

İŞTE CİVARDA ÖLÇÜLEN SICAKLIKLAR

Termometreler, Torbalı’da 45.3, Bayındır’da 44.8, Çine’de 44.7, Nazilli’de 44.0, Akhisar’da 43.9, Aydın (Merkez)’de 43.7, İzmir (Merkez)’ de 38.9, Balıkesir (Merkez)’ de 38.8 ve Çanakkale (Merkez) de 36.7 dereceyi gördü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, kuvvetli sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta sonuna kadar bölgede etkili olmaya ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin 7 ile 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceğini bildirdi. 

 SAĞLIK UYARISI

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur ise aşırı sıcakların çeşitli  sağlık problemlerine yol açabileceğini, yaşlılar, bebekler, hamileler, açık  alanda çalışan işçiler, aşırı kilolular, kronik hastalığı bulunanlar ve sürekli  ilaç kullanmak zorunda kalan vatandaşların risk altında olduğunu söyledi.

Sıcak havalardan mutlaka korunulması ve sıvı alımına dikkat edilmesi  gerektiğine işaret eden Salnur, sıcak çarpmasından korunmak isteyenlerin de şapka  ve şemsiye kullanabileceklerine dikkati çekti.

Mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması gerektiğini kaydeden Bediha  Salnur, baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumlarda vatandaşların en yakın sağlık  kuruluşlarına başvurmasını da önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı