Merkez Bankasından Kritik Bir Açıklama

Merkez Bankasından Kritik Bir Açıklama

Döviz rezervi alarm mı veriyor ?

Merkez Bankası'ndan açıklama


Cuma Hikmet

Küresel para ve maliye politikalarının belirsizliğinden, Türkiye'nin etkilenmemesi amacıyla Merkez Bankası tarafından atılacak adımlar açıklandı. 

Başbakan Erdoğan'ın dün Çırağan Sarayında ekonomi kurmayları ile yaptığı 5 saatlik toplantının ardından, bu gün de TC Merkez Bankasından bir yazılı açıklama geldi. Gezi olayları ile başlayan ekonomide ki dalgalanmalar, ABD Merkez Bankasının faiz açıklaması ile artış göstermişti. 2 aya yakın süredir borsada ki düşüşü engelemmek ve TL nin değerini korumak amacı ile Merkez Bankası, bazı kamu bankaları ve TÜİK gibi büyük kasalı devlet kuruluşları, piyasalara milyarlarca dolar sürmüş ancak ekonominin ateşi düşmemişti.

Döviz Rezervi alarm vermeye mi başladı

Merkez Bankası açıklamasında 2 başlık dikkat çekiciydi. Birincisi ihracata verilen kredilerin 2 katına çıkarılması,  TL değeri ve faizlerin artışı konusunda önemli bir ekonomi politika aracı olan faiz koridoruna verilecek yeni ayar konusu.

Merkez Bankası faiz koridoru politikasında da genişleme yönünde bir ayar verilebileceğinin sinyallerini verdi. İhracat kredilerine sağlanan yeni desteğin kısa vadede sonuç vermeyeceği gerçeğinden hareket eden Merkez Bankası'nın alacağı, "faiz koridorunu" genişletici bir karar ile dalgalanmaya tüm bankaların dolaylı desteğini sağlama politikası hedeflediği konuşuluyor. Ekonomi çevreleri Merkez Bankasının bu açıklamasının piyasalarca olumlu karşılanabileceğini ancak sürmekte olan halk direnişinin bu politikalara doğrudan etkili olabileceği görüşündeler.

Bir başka değerlendirme ise Merkez Bankasının, borsadan kaçan sıcak paranın ve 60 milyar Doları geçen cari açığın yarattığı risk,i bu güne kadar olduğu gibi, açtığı yüksek rakamlı döviz ihalelleri ile önlemeyi sürdürme politikasını riskli görmeye başladığı şeklinde.

Merkez Bankasından Gelen Açıklama
 
Başkan Erdem Başçı yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nca ihracatçılara verilen reeskont kredilerinin limitinin iki katına çıkarılacağı bildirildi. Başçı'nın açıklaması şöyle: 
 
"Küresel düzeyde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklık yakın dönemde artış göstermiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu gelişmenin ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı bozmasına izin vermeyecektir. 
 
Bu doğrultuda:
 
-Faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısının gündemine alınacaktır.
 
-Merkez Bankasınca ihracatçılarımıza Türk Eximbank aracılığıyla sağlanmakta olan reeskont kredilerinin limiti iki katına çıkarılacaktır. Bu yolla ihracatımıza daha fazla destek sağlanırken aynı zamanda net rezerv biriktirme hızımız artırılmış olacaktır."