MERKEZ BANKASINDAN KÖTÜ HABER

MERKEZ BANKASINDAN KÖTÜ HABER

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda tırmanışın yarısından fazlasının döviz kurlarındaki tırmanıştan kaynaklandığını, baz etkisiyle de enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini söyledi.

Başçı'nın bugün Londra'da bankacılar ve yatırımcılara yaptığı "Ekonomik Görünüm ve Para Politikası" sunum TCMB'nin internet sitesinde yer aldı.

Sunumunda sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğine dikkat çeken Başçı, "Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceğinin tahmin ediliyor" dedi.

Özel kesim talebinin önümüzdeki dönemde ivme kaybederken, ihracatın büyümeyi destekleyeceği öngörüsünde bulunan Başçı, "2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği tahmin ediliyor" dedi. İhracatın 2013 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya katkısı sıfıra yakın gerçekleşti.

Para politikasında sıkı duruşun sürdürüldüğünü vurgulayan Başçı, bu sıkılığın enflasyonda yukarı yönlü riskleri önlemede yetersiz kalması durumunda ilave adım atabileceklerini vurguladı.

Enflasyonun yarısına yakın bölümünün döviz kurlarındaki hızlı tırmanıştan kaynaklandığını vurgulayan Başçı, sürdürülen sıkı para politikasının, alınan makro önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinde büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğine dikkat çekti.

Sözlerini, "Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceği tahmin ediliyor" diye sürdüren Başçı, Türkiye'nin iki temel sorunu olan enflasyon ve dış denge açısından, tüketici kredilerindeki yavaşlamayı olumlu karşıladıklarını vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı