MERKEZ BANKASINDAN FLAŞ KARAR

MERKEZ BANKASINDAN FLAŞ KARAR

Uzun zamandır ciddi bir kriz yaşayan Türk ekonomisi, başarısız darbe girişimi ardından daha büyük bir bunalımın içerisine girmiş, dolar rekor kırmış borsa ise büyük kayıplar yaşamıştı.

Ekonomi yönetiminin en büyük aracı durumunda bulunan, Merkez Bankası yaptığı açıklamada zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklikliğe gidildiğini duyurdu. İşte ayrıntılar.

KREDİ MALİYETLERİNE ETKİSİ BÜYÜKTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yaptığı açıklamada zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptıklarını ve bu değişiklerin neler olduğunu açıkladı. Bu kapsamda Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi.

Merkez Bankası'nın bu kararı ile Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk iki diliminde katsayılar 0,1 puan artırıldı.

KREDİ KOLAYLIKLARI SAĞLANACAK

Ayrıca rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,1 milyar Türk lirası ve 600 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacak.

BANKACILIK ENDEKSİ DEĞER KAZANDI

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık açıklamasının ardından Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi yükselişe geçti ve yüzde 1.7 değer kazandı.

İŞTE MERKEZ BANKASI TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA:

Zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir.

Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk iki diliminde katsayılar 0,1 puan artırılmıştır.

Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,1 milyar Türk lirası ve 600 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

PEKİ MERKEZ BANKASI'NIN BU KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Bankaların topladıkları mevduatlar karşılığında Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları tutar bu kararla bir miktar düşecek. Böylece bankalar hem daha fazla miktarda kredi verme imkanına kavuşurken, maliyetleri de gerileyecek. Dolayısıyla kredi faizlerinde aşağı yönlü bir etkiye neden olabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı