MERKEZ BANKASINDAN ERDOĞAN'A BİR ŞOK DAHA

MERKEZ BANKASINDAN ERDOĞAN'A BİR ŞOK DAHA

İnatla Merkez Bankasının ekonomik kararlarını siyasi baskı altına almak için yüksek faiz açıklamaları yapan ve doların aşırı değerlenmesine yol açan Erdoğan'a Merkez Bankasından şok bir açıklama daha geldi.

Merkez Bankası, bankacılara yılın ilk çeyreğinde ekonomide toparlanma görünmediği, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin de enflasyonu olumsuz etkilediği tespitini açıkladı. Bu Yakın dönemde Merkez Bankasının faiz indirmeyeceği anlamı taşıyor. Faizin yüksek seyretmesi ise yatırımlar ve milyarlarca dolar kısa vadeli borç ödeme yükü bulunan hazine için kötü bir durum anlamına geliyor.

GIDA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Merkez Bankası'nın, dünkü kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ardından bugün Ankara'da bankacılara gerçekleştirilen "İktisadi görünüm ve para politikası" başlıklı sunumunda, "Öncü göstergeler ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmiyor. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz etkiliyor. Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde sınırlı bir artış gözlendi" denildi.

DIŞ TALEP ÇOK ZAYIF

Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtilen sunumda, buna karşılık dış talepte zayıf seyrini koruduğu, iç talebin de büyümeye "lımlı düzeyde" katkı verdiğine işaret edildi ve şöyle denildi:

"Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkiliyor. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektiriyor. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi."

YAKINDA FAİZ DÜŞÜRÜMÜ GÜNDEMDE YOK

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağının altı çizilen sunumda, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı