MERKEZ BANKASINDAN DOLARI ETKİLEYECEK AÇIKLAMA

MERKEZ BANKASINDAN DOLARI ETKİLEYECEK AÇIKLAMA

Bu çerçevede çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruması bekleniyor

Merkez Bankası, dövizdeki yükselişin iyileşmesini geciktirdiği çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek düzeylerini korumasının beklendiğine dikkat çekti.

DÖVİZ KURU HAREKETLERİ ENFLASYONDAKİ İYİLEŞMEYİ GECİKTİRİYOR

Merkez Bankası'nın politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu 22 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetlerinde, "Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmekle birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktiriyor. Bu çerçevede çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruması bekleniyor" denildi.

HEDEFİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Petrol fiyatlarındaki düşüşün gecikmeli yansımaları ve kredilerdeki yavaşlamanın da etkisiyle, cari dengedeki iyileşmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğinin öngörüldüğü de vurgulanan özetlerde, "Hedefin üzerinde seyreden enflasyonun beklentiler üzerindeki etkisi ve ücret artışlarındaki ivmelenme ekonomi genelinde fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektiriyor" saptaması yapıldı.

Bu çerçevede gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağı belirtilen özetlerde, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi ve şöyle devam edildi:

"Geniş faiz koridorunun küresel oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde döviz kuru oynaklıklarının düşürülmesine katkı yapan önemli bir araç olarak kullanıldı. Küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde, bu araca duyulan ihtiyacın azalabileceği değerlendirildi. Oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasında sadeleşme adımlarına başlanabileceği değerlendirildi. Faiz koridorunun nihai olarak bir hafta vadeli repo faizi etrafında daha dar ve daha simetrik bir şekil alması amaçlanıyor. Sadeleşme kapsamında atılacak adımların niteliği ve hızı küresel ve yurt içi piyasalardaki oynaklıkları etkileyen unsurlara bağlı olacak."

Kaynak:Haber Kaynağı