Merkez Bankası'ından Yeni Açıklama

Merkez Bankası'ından Yeni Açıklama

.

MERKEZ BANKASINDAN YENİ AÇIKLAMA

MB: Bugünden itibaren sona erdi

Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma uygulamasına son verilmesine ilişkin açıklama yaptı.


Açıklamada, "28 Ocak 2014 tarihli Para Politikası Kurulu'nda alınan sadeleştirme kararı doğrultusunda, 11 Haziran 2013 tarihli ve 2013-40 sayılı basın duyurusu ile ilan edilen ek parasal sıkılaştırma uygulaması bugünden itibaren sona erdirilmiştir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur" denildi. 



MERKEZ BANKASI ACİL TOPLANTI KARARLARI AÇIKLANDI


Marjinal fonlama oranı yüzde 12'ye yükseltildi. 

Gezi Direnişi ile başlayan ve 17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu ardından meydana gelen gelişmelerde daha da kritik hale gelen para piyasalarının ateşini düşürmek için Merkez Bankası Para Politika Kurulu acil olarak dün toplantı kararı almıştı. Kurulun yakın zamanda bir açıklama beklenen ve tüm para piyasalarını etkileyecek olan Amerikan Merkez bankası (FED) kararlarını beklemeden toplantı yapması ve karar açıklaması doğal olmayan bir durum. Ekonomi çevreleri  alınan bu karara, Merkez Bankasının aylardır piyasalara Döviz fonlamasına (Satış) karşın, doların yükselişinde bir durulma olmamasına bağlıyorlar. Merkez bankasının bu kararının anlamı, piyasa faizlerinde önemli bir artışa neden olacağı öngörüler arasında. 

SERT MÜDAHELE DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRDÜ

Öte yandan, Merkez Bankası, PPK toplantısı kararları sonrası dolar 2.17 TL’nin altına düştü. Euro ise 2.97′ye indi. Euro, 15 Ocak'tan bu yana ilk kez 3 liranın altına düştü.

Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'a giderken yaptığı açıklamada "faizlerin artmasına karşıyım" demesine rağmen alınan bu kararın, üretim maliyetlerini etkilemesi ve zaten yükselme trendinde olan enflasyonun, dahada artması anlamına gelebilecek. Siyasi anlamda ise bu gelişme, hükümet tarafından düşman ilan edilen "faiz lobisinin" işine gelen bir gelişme olarak yorumlanıyor.

İŞTE MERKEZ BANKASI "PARA POLİTİKASI KURULU" TOPLANTISINDAN YAPILAN AÇIKLAMA


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ara toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten, yüzde 8'e yükseltilmiştir. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltilmiştir" denildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar verilmiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten, yüzde 8'e yükseltilmiştir.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltilmiştir.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir.
Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştır;

(ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı