MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın neredeyse 1 yıldır MB Başkanı Erdem Başçı'ya en sert biçimlerde yönelttiği "Faiz Yüksek" eleştirilerinin sonuna geliniyor. Saray'dan Cemil Ertem MB'nin faiz indireceğini açıkladı

HABERARTI TÜRK/ÖZEL

Yaklaşık4-5 aydır piyasalrda inanılmaz söylentiler dolaşıyordu. teknik olarak çok fazla karmaşık nedenlere bağlı bu söylentiler, dedikodular gibi algılansada ortaya çıkan sonuç ileri sürülen söylentileri doğrular nitelikteydi.

ÜLKE EKONOMİSİ İYİYE NASIL GİDER

Senaryo şöyle bir hikayeye dayanıyordu. Erdoğa'ın ekonomi danışmanları sürekli açıklamalar yaparak doların çok yüksek olduğundan bahsediyorlardı. Erdoğan ise bu söylemleri doğrular bir söylem geliştirmiş MB'ye sürekli faiz baskısı yapıyordu. MB ise indirime enflasyonu öne sürerek karşı çıkıyordu.Dedikodular ise tam bu aralıkta başlıyordu.

YİĞİT BULUT ORTAYA ÇIKTI VE DEDİ Kİ

Önce Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut devreye girerek doların yüksek olduğunu normalde 2.80-2.90 TL aralığında olması gerektiğini ve düşeceğini ileri sürdü. Yiğit Bulut'un bu söylemi dikkate alınmadı ama, gerçekten de ne olduysa, o açıklamanın ardından 3..1 lerde seyreden dolar, süratle 2. 90 ve altına indi. Gerçi küresel olarak,  Dolar sürekli değer kaybediyordu ama hiç bir para birimi TL kadar aşırı değerlenmemişti.

NE LİTERATÜRE NE DE TEKNİK VERİLERE UYAN BİR DURUM

Teknik bir açıklaması olmayan bu gelişme, piyasalarda daha çok iddiların ortaya çıkmasına neden oluyordu. Bir yandan tüm ekonomik veriler inanılmaz kötü gelirken, öte yandan İstanbul Borsası ve TL aşırı bir biçimde değerleniyordu. Dedikodular ise tam da bu çelişki üzerine senaryolaştırılıyordu.

DOLARI DÜŞÜREN BORSAYI YÜKSELTEN GİZLİ ELLER

Söylentilere göre Borsa ve Dolar piyasalarına doğrudan saray talimatları ile yön veriliyordu. Borsada kimliği belirsiz bir kaynak tek başına inanılmaz bir rakamla, alımlar satımlar yapıyor ve borsayı dilediği gibi şekillendiriyordu. Tüm bu gelişmelerin başlangıcı ise Yunanistan'a ait bir Türk bankasının Katar'a satılmasından sonra yaşanıyordu.

İDDİLARIN HEDEFİNDE SADECE SARAY VAR

Piyasalarda dönen dedikodular ise sarayın yurt dışı ilşkiler ve sarayın sözünden çıkmayan bazı kamu bankalarının aracılığı ile dolar ve borsada inanılmaz miktarlarda emirler açarak piyasayı istediği seviyede kontrol etme doğrultusunda şekilleniyordu. Gerçekten de dedikoduların tarif ettiği tüm iddialar süreç içerisinde yerine geldi. Dolar 2.90-2.80'ler seviyesinde küçük artış ve geri çekilişler ile yatay sürece geçti. Borsa ise hiç bir veriyi dikkate almadan sürekli bir yükseliş trendinde devam eder oldu.

MERKEZ BANKASININ İSTEDİĞİ YERE GELDİ Mİ?

Ekonomi uzmanlarının ve yorumcularının bile aklının ermediği tüm bu gelişmelerin nedeni ise Merkez Bankasına Faiz indirme şartları oluşturma nedeni ile yapılan girişimlerdi. İddilar gerçek mi değil mi bilinmez ama sonuç tamda bu istenen doğrultuda gerçekleşti. Ve sahneye bu gün yine Erdoğan'ın Ekonomi başdanışmanlarından Cemil Ertem çıktı. İşte Bloomberght'te yayınlanan açıklaması.

İHRACATÇI VE TURİZMCİ BATIYOR MB FAİZ İNDİRSİN

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz düşürebileceğini kaydetti. Ertem, faiz koridorunun üst bandında bir indirim yapılabileceğini ve faiz indiriminin normalleşmenin başlangıcı olabileceğini söyledi.

Ertem, TCMB'nin daha aktif olması gerektiğini ve faiz indirimi konusunda yolunu belirlemesi gerektiğini ifade etti. Ertem, faiz konusundaki tartışmanın esasında yeni büyüme modeli tartışması olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı