Merkez Bankası, Biraz Daha Bakalım Dedi !!

Merkez Bankası, Biraz Daha Bakalım Dedi !!

Türk Lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarında artış yapıldı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KORİDORUNUN ALT BANDINI İNDİRDİ
 
ANKARA

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 5.5'te bırakarak değiştirmedi; faiz koridorunda alt bandı ise yüzde 4.75'e çekti. 
 
TCMB, yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısının ardından kararı açıkladı. Buna göre, Merkez Bankası faiz koridorunun alt ve üst bandında indirime giderken, politika faizini 5,50'de sabit tuttu. Borçlanma faiz oranın alt bandını yüzde 5'ten yüzde 4,75'e, üst bandını ise yüzde 9'dan yüzde 8,75'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8,5'ten yüzde 8,25'e indirdi. Banka ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 12'den yüzde 11,75'e çekti.
 
ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINDA ARTIŞ 
 
22 Ocak 2013 tarihindeki Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde Türk Lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarında artış yapıldı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında sonra yapılan açıklamada, vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar ile 1 aya kadar ve 3 aya kadar (1 ve 3 ay dâhil) vadeli mevduatlar/katılma hesapları yüzde 11'den yüzde 11.25'e çıkartıldığı belirtildi.
 
Banka, yapılan TL likidite ihtiyacı öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu'nun 22 Ocak 2013 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 19 Şubat 2013 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,2 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olmasını kararlaştırdı. Ayrıca, 23 Ocak - 19 Şubat 2013 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 3 milyar TL olarak belirledi.