MENDERES TÜREL'İN KAŞ'I BİTİRME PLANI

MENDERES TÜREL'İN KAŞ'I BİTİRME PLANI

Yurdun 4 köşesinde birbirinden güzel doğa parçalarını turizme açmak adı altında rant alanları haline getiren politikaların sonuncusu Antalya'nın şirin ilçesi Kaş'ı bitirecek

 

Akdeniz'in incisi sayılan ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Kaş için tehlike çanları çalıyor. İleri haber'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, AKP'li Antalya Belediyesi, onayladığı çevre düzeni planıyla Kaş'ın doğal sit alanlarını yapılaşmaya açarken, zeytinlik alanlarını turizm bölgesi ilan ederek otel yapılmasının önünü de açtı.

KAŞ TURİZM DERNEĞİ DAVA AÇTI    

Kaputaş Plajı’na iş makinesiyle girilmesi ve plajın üst kısmına tuvalet, büfe, soyunma kabini ve jeneratör konulmasıyla gündeme gelen Kaş yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Tehdidin nedeni ise bu kez AKP'li Antalya Belediyesi'nin onayladığı çevre düzeni imar planı. Planın hayata geçirilmesi durumunda Kaş'ın doğal sit alanları ve yapılaşmaya açılmayan bakir bölgeleri imara açılacak. 

DOĞAL SİT ALANLARI TEHDİT ALTINDA

Konuya ilişkin İleri'ye bilgi veren Kaş Koruma Platformu üyesi ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, söz konusu planının Kaş'ın bazı bölgelerini yakından ilgilendirdiğini belirterek bahsi geçen planın özelikle Kaş'ın imara açılmamış doğal sit alanlarını yapılaşmaya açtığını kaydetti. 

ZEYTİNLİK ALANLARA OTEL GELİYOR

Ozan planla birlikte yapılaşmaya açılan alanlarla ilgili şunları söyledi:

"Bu bölgelerden biri Kaş merkeze yakın Limanağzı bölgesi. Doğal sit alanı özelliğindeki bölgeye sadece tekneyle gidilebilirken, Belediyenin onayladığı planla burası turizm bölgesi oldu. Bunun yanında Kaş'ta Yarımadaya doğru giderken İnceboğaz dediğimiz mevki tarafında kalan 120 dönümlük bir arazi var. Orası bazı şahıslar tarafından uzun yıllar önce alınmıştı. Buralar da doğal sit alanı ve imarsızdı. Şimdi orayı da zeytinlik alanından çıkarıp yine turizm alanı haline getirdiler. Bu bölgelere de otel yapılması gündemde. 

İMARA AÇILMADIK YER KALMAYACAK

Yarımadada yine belirli bölgeleri turizme açtılar. Yarımadanın bir kısmı imara açılmıştı. Orada bazı otel ve villalar vardı. Ama büyük kısmı yapılaşmaya açılmamıştı. Şimdi burayı imara açıyorlar. Çünkü Yarımada rantın en yüksek olduğu yerlerden biri. Kaş'ın en değerli ve en pahalı bölgesi. Yabancılar buradan toprak aldı. Bu plan aslında Yarımada'nın imara açılmasının önünü açan bir plan."

DAVA AÇILDI

Ozan yapılan planının kitlesel bir turizmi teşvik ettiğini belirterek "Kaş'ta turizme ekstra alan açılmasına gerek yok. Kaş bu şekilde ranta kurban ediyorlar. Kaş bir Marmaris veya Kuşadası gibi değil, öyle bir kalabalık turizm şehri de değil. Sürdürülebilir turizm yapıyoruz. Bizim burada yaptığımız turizm doğaya da çevreye de uygun bir turizm. İşte bu yeni plan gibi uygulamalar kitlesel turizmi getirmeyi hedefliyor" dedi.  

Ozan Haziran sonunda askıya çıkarılan plana yaptıkları itirazlar hakkında kendilerine geri dönüş yapılmayınca idare mahkemesinde dava açtıklarını ve son olarak bilirkişi atandığını kaydetti. 

Kaş Koruma Platformu change.org sitesinde konuya ilişkin bir imza kampanyası başlattı. 

O LİSTEDE TÜRKİYE'DEN SADECE KAŞ VAR

ABD'nin New York Times gazetesi, 2015 yılı için okurlarına yönelik hazırladığı gezginler listesinde Türkiye'den sadece Antalya'nın Kaş İlçesi'ne yer vermişti. Likya Birliği'nin başkenti Patara Antik Kenti ile Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Likya Birliği'nin 6 büyük kentinden biri olan Xnathos Antik Kenti özellikle görülmesi gereken yerler olarak tanımlandı.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı