MEME KANSERİ RİSKİNE KARŞI ALTIN ÖNERİ

MEME KANSERİ RİSKİNE KARŞI ALTIN ÖNERİ

Meme Kanseri Riskini Azaltıyor mu?

Akdeniz diyetinin yararları konusunda bir iyi haber daha var. Bir grup İspanyol kadın üzerinde yapılan çalışma, Akdeniz diyetinin, yüksek oranda sızma zeytinyağı içermesi durumunda meme kanseri riskini azalttığını ortaya koydu.

Araştırmada 60’lı yaşlarının sonlarındaki toplam 4.282, kadın iki gruba ayrıldı ve her iki gruba da Akdeniz diyeti verildi. Akdeniz beslenme biçimi çok miktarda meyve, fıstık, sebzenin yanında daha düşük oranda balık, az yağlı et, peynir ve şarap içeriyor. İki grup kadından birincisinin diyetine sızma zeytinyağı eklenirken, diğer gruba fazladan fıstık verildi.

Sızma zeytinyağının kimyasal maddeler kullanılmadan ve ısıtılarak yararlı özellikleri kaybolmadan üretilmesi nedeniyle sağlıklı olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, makalelerinde sızma zeytinyağının kanser karşıtı özelliklerini açıklayacak birkaç farklı biyolojik mekanizmadan bahsedilebileceğini belirtti.

2003’te başlayan araştırmada “zeytinyağı grubuna” kendileri ve aileleri için haftada 1 litre sızma zeytinyağı verildi. Diğer gruba ise 15 gram ceviz, 7,5 gram badem ve 7,4 gram fındık verildi.

2009’da zeytinyağı takviyesi yapılan grupta habis meme kanseri oranının %68 daha düşük olduğu gözlemlendi. Fıstık desteği verilen grubun ise kontrol grubundan, yani herhangi bir takviye verilmeyen gruptan farklı meme kanseri oranları göstermediği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, çalışmalarıyla ilgili yazdıkları makalede, Akdeniz diyetinin ilgi uyandırmasının nedeninin, Akdeniz diyetinin hakim olduğu Güney Avrupa’da gözlemlenen kanser oranlarının Kuzey Avrupa’ya göre daha düşük olması olduğunu belirtti.

Ancak İspanya’nın Pamplona kentindeki Navarra Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışmayla ilgili birkaç sorun var.

Araştırmaya katılan kadınlar başta Akdeniz diyetinin kalp hastalıkları üzerindeki etkini incelemek için çalışmaya dahil edilmiş. Araştırmacılar ayrıca farklı sonuçların altında diyete uygun davranışın mı yoksa zeytinyağının mı yattığından emin olmadıklarını belirtiyor.

Araştırmayı yürüten ekip, çalışmanın Akdeniz diyetinin, zeytinyağı tüketimiyle birleştiğinde meme kanserini engellenmesinde bir etken olduğunu söylüyor ve kanseri engelleme yöntemlerinin kanserle mücadeledeki en önemli adım olduğunu ekliyor.

Meme kanseri Amerika’da rastlanan en ölümcül ikinci kanser. Amerika Kanser Birliği’nin verdiği rakamlara göre senede 232.000 kişide teşhis edilen hastalık 40.000 kişinin de ölümüne neden oluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı