Melih Gökçek'in Bir metro Skandalı Daha

Melih Gökçek'in Bir metro Skandalı Daha

SU AKAR GÖKÇEK BAKAR
 
Ankara’da faciaya davet.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin metro istasyonu merdivenlerinin onarımında çıkan kaynak suyuna çözüm bulamıyor. Önce yola akıtılan suya şimdi beş ayrı pompayla kanalizasyona akıtılıyor. Ankara, kentin göbeğinde 3 aydan bu yana herkesin gözü önünde sürdürülen bir çalışma nedeniyle yine tarihe geçmek üzere. 

ANKARA METRO SKANDALLARI ŞEHRİ
 
Bilindiği gibi Melih Gökçek’in yıllardır tamamlayamadığı için sonunda yapımını Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiği Çayyolu-Kızılay metro hattı, iki yıl önce bir faciayla gündeme oturmuştu. 2012 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde inşaatı süren metro çıkışının çökmesi sonucu, oradan geçmekte olan bir vatandaş göçük altında kalmış, aşağıda biriken yer altı sularına kapılarak kaybolmuştu. Metro inşaatında günlerce süren aramalar sonucu cesede ulaşılmıştı. Yapılan açıklamada yer altında biriken suların, cesedi Milli Eğitim Bakanlığı’nın önündeki inşaat çukuruna kadar sürüklediği belirtilmişti. O günlerde metro inşaatının yer altı suları nedeniyle mi çöktüğü sorusu gündeme gelmişti.

DÜNYANIN İLK POMPALI METRO İSTASYONU
 
Şimdi benzer bir tehlike, Kurtuluş’ta TED Üniversitesi’nin önündeki metro çıkışında kendini hissettiriyor. Kullanıma yıllar önce açılan Emek-Dikimevi metro hattında, yaklaşan seçimler de göz önünde bulundurularak, yürüyen merdivenlerin bakım çalışmalarına başlandı. 3 ay önce metronun yürüyen merdivenlerinin sökülüp bakıma alınması sırasında duvarların patlaması sonucu yeraltından fışkıran sular aslında gözardı edilmemesi gereken bir tehlikenin de habercisi oldu. İçeriye dolmaması için önce pompalar aracılığıyla günlerce anacaddeye akıtılan suların, araç trafiğini engellemesi üzerine ASKİ şimdi başka bir yöntem geliştirdi. Gece gündüz durmadan çalışan pompalar yer altı suyunu bu defa çevredeki kanalizasyonlara boşaltılıyor.
 
Kolej Metro İstasyonu'nundan çıkan kaynak su o kadar fazla ki;
5 ayrı pompayla dışarı atılıyor. Koca bir mahallenin su ihtiyacını
karşılayabilecek su dururken, Gökçek Kızılırmak’ın sağlık açısından
tartışmalı suyunu Ankaralılara içİrmeyi sürdürüyor

KAPATILACAK SU NEREYE AKACAK?
 
Edinilen bilgiye göre; bakım çalışmaları tamamlandıktan sonra yer altı suyunun çıktığı nokta örülerek kapatılacak. Burada akıllara gelen ilk soru, yeraltında kendi haline bırakılan suyun nereye doğru akacağı? Diğer bir soruysa her gün binlerce insanın giriş çıkış yaptığı bir noktanın altından üstünden kendi halinde akan suyun hangi tehlikelere zemin hazırlayacağı?
 
 
2012 de yer altı suyunun patlaması sonucu çöken Hava Kuvvetleri Komutanlığı önündeki metro inşaatının yarattığı tehlike akıllardaki tazeliğini korurken, 3 aydan bu yana Ankara’nın göbeğinde sürdürülen benzer bir çalışma yanıtlanması gereken soruları da beraberinde getiriyor.
 
Beş pompayla ancak dışarı atılabilen sular artık
kanalizasya akıtılıyor. Bu da Ankara Metrosu'na
içinden hortum çıkan ilk metro özelliğini kazandırıyor!

GAZETELER HİÇ GÖRMEDİ
 
Yapılan araştırmalara göre bugüne kadar dünyanın başka hiçbir ülkesinde, kullanımda olan metrolarda böyle bir soruna rastlanmamış. Öyle görünüyor ki; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bir ilke daha imza atacak. Ankara, içinden yer altı suyu fışkıran metrosuyla tarihe geçecek gibi görünüyor. 
 
 
Aslında tarihe geçecek bir konu daha var. Gazetelerin hergün yemek tarifi, yaşgünü ve düğün fotoğrafları veren Ankara ekleri, insan hayatını yakından ilgilendiren böyle bir haberi nasıl görmezden gelebiliyor? Başkent’in ortasında içinden su fışkıran metronun yaratacağı tehlikeleri 3 aydan bu yana hasır altı edenler, gazetecilik anlayışlarıyla da tarihe geçecekler.