MELİH GÖKÇEK'İ ŞOK EDECEK SORULAR

MELİH GÖKÇEK'İ ŞOK EDECEK SORULAR

“Melih Gökçek, iddialarımızın üzerini tazminat davaları ve tehditlerle örtemeyecek. Peşini bırakmayacağım, ensesindeyim”

Cuma HİKMET

  CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait otoparkların kiralanmasına ilişkin yaptığı iddialarında ısrarlı olduğunu belirterek, “Melih Gökçek, iddialarımızın üzerini tazminat davaları ve tehditlerle örtemeyecek. Peşini bırakmayacağım, ensesindeyim” dedi.

GÖKÇEK'İN YANITLAMASI GEREKEN SORULAR

Geçen ay başlayan Ankara'da ki otoparkların maliyetleri ve ihalesiz alt firmalara devri iddialarına Melih gökçek twitter Hesabından şöyle yanıt vermişti; Gökçek , otopark işletmecilerinin araç başına 63 kuruş kazandığını, büyükşehir belediyesi ve şirketi olan ANFA’ya da toplam 2 liranın kaldığını belirterek, şunları yazdı: “Hesap soracağım senden hesap. Zaten ilk fezleken TBMM’ne gitti. Bunu kaç tane takip edecek birlikte göreceğiz. İftiralarını yanına kar bırakan gökçek namerttir. Milletvekili olamazsan tek tek iftiralardan yargılanacaksın. Hadi 1’si ertelenir ama 2.’den itibaren seni ziyaret edeceğim yeri tahmin et. Avukatıma talimat verdim yeni davalar yolda.”      Gökçek'in bilinen uslubu ile tehditler savurduğu konuya ilişkin, Twitter hesabından gönderdiği tablo ve mesaj ise ilginçti.

1-096.jpg

MELİH GÖKÇEK'İN ENSESİNDEYİM

Erdoğdu, otopark açıklamalarının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in hiçbir iddiasına cevap veremediğini kaydederek, “Sosyal medyada siyasi paparazzilik yaparak, en gereksiz konularda açıklama yapan Melih Gökçek, şimdiye kadar milletvekili olarak bana verilmiş yetkilerimden kaynaklanan sorularıma yanıt vermiyor. Ankara halkını milyarlarca lira zarara sokan otoparkların kiralanmasıyla ilgili yolsuzluk iddialarının peşini bırakmayacağım. Bu amaçla hazırladığım kapsamlı soru önergesini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya gönderdim. Kısa zamanda tam ve doğru yanıtları bekliyorum. Melih Gökçek’in peşini bırakmayacağım, ensesindeyim” diye konuştu.

otopark-640x360.jpg

YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİTMEMİZE ENGEL OLAMAYACAK

Gökçek’in iddialarının üzerini  tazminat davaları ve tehditlerle kapatmaya çalıştığını da ifade eden Erdoğdu, “Açtığı dava dilekçesi konu ile ilgisi olmayan saçma sapan komik iddialarla dolu. Melih Gökçek, sahte siyasi kabadayılıkla, açtığı tazminat davası ve tehditlerle, yaptığı yolsuzlukların üzerine gitmemiz engel olamayacak”  ifadelerini kullandı.   

216837_660_320.jpg

65 KURUŞA KİRALANDIĞI DOĞRU MU

Melih Gökçek’in iddialarına cevap vermek zorunda olduğunu, mahkeme aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi’ne ait belgeleri isteyeceklerini bildiren Erdoğdu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya da konuyla ilgili soru önergesi vererek, 38 otopark alanının kira süresi ve ücretlerinin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından tespit edilip edilmediğini sordu. Erdoğdu şu sorularına yanıt istedi:

yol_ustu_otoparka_ucret_odemeyin_d8ada.jpg

İŞTE YANIT İSTENEN SORULAR

“Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla açık otopark alanı olarak belirlenmiş otopark alanlarının işletme hakkı 25 yıllığına belediyeye ait ANFA şirketine devredilmiş midir? Belediye Meclisi, ANFA için otopark kira ücretini araç başına günlük KDV dahil 65 Kuruş olarak belirlemişken Ankara halkı açık otoparklara neden 1 saat için 6-7 TL  ücret ödemek zorunda kalmaktadır? Otopark ücretinin Belediye Meclisi’nce belirlenmesi gerektiğine dair mahkemelerce ısrarla verilen kararların varlığına rağmen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 13.5.2011 tarih ve 1400 sayılı kararıyla ANFA’ya otopark alanlarının işletmesini devretmiş olup, ANFA da birtakım sözleşmelerle Ankara halkının otopark için ödeyeceği ücreti 5216 sayılı kanuna aykırı biçimde kendisi belirlemiştir. ANFA’nın otopark ücretlerini belirleme yetkisi var mıdır?”

ANFA İHALESİZ KİRAYA VEREMEZ

ANFA’nın Belediye Meclis kararı ile kendisine devredilen otopark alanlarını alt kiracılara kiralaması işinin, 6360 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin yürürlüğe girdiği tarih olan 6.12.2012 tarihinden önce de 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olduğuna işaret eden Erdoğdu, “Dolayısıyla 6360 sayılı Kanunun 10. maddesi ile Büyükşehir Belediyesi Kanununun 26. maddesine eklenen sözkonusu değişiklik öncesinde böyle bir hüküm olmaması ANFA’nın ihale yapmaksızın otopark alanlarını alt kiracılara kiralamasına izin vermemektedir. ANFA, 13.5.2011 tarih ve 1400 sayılı kararla kendisine devredilen otopark alanlarının alt kiracılara kiralanması için ihale açmış mıdır” diye sordu.

MİLLİ İRADEYE SAYGISIZLIK DEĞİL Mİ

Belediyenin otopark alanlarının 25 yıllığına kiraya verilmesinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’ndaki kiralamaya ilişkin 10 yıllık süre sınırına aykırı olup olmadığının da yanıtlanmasını isteyen Erdoğdu, “Belediye Başkanları ve meclis üyeleri 5 yıllık sürelerde görev yapmak üzere seçimle belirlenmesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin otopark alanlarını 25 yıl gibi 5 seçim dönemini kapsayacak şekilde kiraya vermesi Milli İrade’ye saygısızlık değil midir” dedi.

İLÇE BELEDİYELERİNE PAYLARI VERİLDİ Mİ

Büyükşehir belediyelerinin otopark gelirlerinin yüzde 50'sinin ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğdu, bu madde hükmü uyarınca Ankara Büyükşehir Belediyesinin otopark gelirlerinden Ankara’nın diğer ilçelerine yıllar itibariyle ne kadar gelir aktarıldığını sordu. Erdoğdu, “Ankara Büyükşehir Belediyesinin otopark alanlarını ANFA üzerinden ihalesiz dağıtması ve otopark gelirlerinin Belediyeye getirilmeyerek ANFA'da bırakılması Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerinin ilçe belediyeleri aleyhine azaltılmasına neden olmakta mıdır? İçişleri Bakanı olarak bu duruma müdahale etmeyi düşünüyor musunuz” diye sordu.

ANFA’YA ÖNEMLİ GELİR AKIŞI VAR

Gerek ANFA’dan gerekse Belediyenin diğer şirketlerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne doğru nasıl bir gelir akışı olduğuna dair bugüne kadar kamuoyunu aydınlatıcı herhangi bir bilginin belediye tarafından paylaşılmadığını dile getiren Erdoğdu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ANFA’ya doğru önemli bir gelir akışı da dikkat çektiğini kaydederek şu soruları yöneltti:

2004-2011 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ANFA şirketine verdiği işlerin toplamı 1.8 Milyar TL civarındadır. Bu rakam; Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Avrupa Birliği Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı,  Devlet Personel Başkanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı bütçelerinin toplamına denktir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin harcamalarında nispeten önemli bir paya sahip olan ANFA’nın 25 yıl gibi 5 seçim dönemi süresince alt kiracılara kiraya verdiği 38 ayrı otopark alanının kira sözleşmelerini kamuoyu ile paylaşarak bizzat Ankara halkının kullandığı otoparklar konusunda net bir bilgi sahibi olması konusunda ilgili Bakan olarak siz bir tasarrufta bulunacak mısınız?”

Otoparklarla ilgili kararın, yasa gereği yürürlüğe girmesi için Ankara Valisi’ne gönderilip gönderilmediğini soran Erdoğdu, “Gönderilmişse Meclis kararının Valilik tarafından tebellüğ tarihi nedir? Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olmasına rağmen 21 Haziran 2011 tarihine kadar yürürlükte kalmış olan, ‘Mülkî idare amiri hukuka aykırı gördüğü kararlar aleyhine on gün içinde idarî yargı mercilerine başvurabilir’ şeklindeki madde kapsamında Ankara Valisi tarafından anılan Belediye Meclisi kararına idari yargıda itiraz edilmiş midir” dedi.

415 MİLYONLUK “DİĞER GELİR” NE

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay Başkanlığınca hazırlanan 2013 yılı denetim raporunda 2013 yılı gelirleri toplamı 3 Milyar 61 Milyon 756 bin 27 TL olarak gösterildiğine de işaret eden Erdoğdu, “Gelir kalemleri içerisinde en büyük gelir kalemi 1.9 Milyar TL ile merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylar olurken, ikinci en büyük gelir kaleminin 414 Milyon 881 bin 977 TL ile ‘Diğer Gelirler’ kalemi olması dikkat çekmektedir. Sayıştay da, düzenlediği raporda bu gelir kaleminin ne olduğuna dair herhangi bir açıklama getirmemiştir.   Belediye gelir toplamının yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturan 415 Milyon TL’lik Diğer Gelir gelir kalemi hangi faaliyetlerden kaynaklanmaktadır” sorusunun yanıtlanmasını istedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı