Melih Gökçek'e suç duyurusu

Melih Gökçek'e suç duyurusu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i kamu kaynaklarını çarçur etmek ve görevini kötüye kullanmaktan dolayı savcılığa verdiler.

Ankara Büyükşehir belediye Başkanı melih gökçek'in başı dertten kurtulmıyor. Yıllar önce büyük paralar harcanarak yaptırttığı çelik kafesi büyük zararlar ile söktürmek zorunda kalan, Gökçek'in kalitesiz malzemeden yapıldığı için çürüyen ve birer birer sökmek zorunda kaldığı üstgeçitler yüzünden hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Mithatpaşa Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişiminde yer alan üst geçidi sökme çalışmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası, Melih Gökçek hakkında 'görevi kötüye kullanma' ve 'kamuyu zarara uğratma' gerekçeleriyle Cumhuriyet savcılığına başvurdu.

ANKARANIN PARASINI ÇÜRÜTTÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mithatpaşa Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişiminde yer alan üst geçidi sökmek için harekete geçmesini değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Gökçek, hepimizin parasını üst geçitlerde çürüttü. Bilime, yaya hakları bildirgesine aykırı olarak yapılan ve bu kapsamda açtığımız tüm davaları kazandığımız üst geçitler kaldırılmalı ancak yerine yenisi yapılmamalı” dedi. 

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Gökçek hakkında görevi kötüyü kullandığı ve kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu da bildirdi  

Bilimsel planlama ilkelerine aykırı bir şekilde kamu kaynakları heba edilerek yapılan Meşrutiyet ve Mithatpaşa’daki üst geçitler bir bir yıkılıyor. Tehlike arz etmesi nedeniyle yıkılan Mithatpaşa’daki üst geçidin ardından, Büyükşehir Belediyesi, “Kızılay bölgesindeki yaya üst geçitlerinin yenilenmesi veya kaldırılması kararı gereğince” Mithatpaşa Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişiminde yer alan üst geçidin söküleceğini bildirerek, söküm için harekete geçti.

'GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİ'

Bu kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’i içinden çıkılmaz bir hale getiren, halk sağlığını tehdit eden ve bütün kamusal alanlara ilişkin rant projeleri üreten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın görevden el çektirilmesini istedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Hepimizin parasını üst geçitlerde çürüttü. Şimdi bütün üst geçitlerini söksün, kötü uygulamalar müzesine götürsün koysun, bir daha da, bilime ve hukuka aykırı işlem yapmasın” dedi.

ÜST GEÇİTLER KALDIRILMALI YENİSİ YAPILMALI

Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, meslek odalarının ve vatandaşların bu üst geçitlere dava açtığını ve hepsini kazandığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Hukuka aykırılığı her anlamda tescillenmiş, üstgeçitlerin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının Ankara 8.İdare Mahkemesi'nin  07.03.2008 tarih ve E:2006/1260, K:2008/343 sayılı kararıyla iptal edilmesi nedeniyle dayanağı kalmamıştır. Üst geçitleri bir reklam panosu gibi kullanma sürecinde de tepki gösterdik.  Zaten bunların oradan kaldırılması gerekiyor ve bunların hepsinin o dönemde de yok hükmünde olduğunu, genel ulaşım ana planı ve ulaşım politikalarından aykırı bir şekilde bir rant ilişkisi içinde yapıldığını ve üst geçitlerin kullanılmadığını ve bir süre sonra çürüyerek insanların üzerinde tehdit oluşturduğunu ve acilen hepsinin kaldırılması gerektiğini ifade etmiştik. Şimdide yerine yenilerini yapacağım hatta tamir edeceğim diyerek üst geçitleri bir bir söküyor.”

'KAMU ZARARINI GÖKÇEK KARŞILAMALI'

Gökçek’in kamu bütçesini çifte zarar uğratmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Candan, şöyle devam etti:

“Gökçek hakkında görevi kötüye kullanmaktan ve kamuyu zarara uğratmaktan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Büyükşehir Belediyesi hala ‘muhtelif yerlerde’ üst geçit yapılmasına ilişkin, çağdaş ulaşım tekniğinden uzak ihalelere sorumsuzca devam ediyor. 

HUKUKSAL MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Üst geçitler kaldırılmalı ama yeniden yapılmasına karşıyız. Biz ayrıca üst geçitlerin kaldırılması sürecinde hukuksal mücadeleye devam edeceğiz. Kamu zararının kendisinden karşılanmasını talep edeceğiz.”

Candan, meslek odaları olarak bu yaya üst geçitlerinin doğru çözüm olmadığını bu üst geçitler inşa edilirken de defalarca dile getirdiklerini de hatırlatarak, kent merkezlerinin yayalara göre tasarlanması gerektiğine dikkat çekti.

İlgili Haberler