Melih Gökçek Suyunda Usulsüzlük Sorusu!

Melih Gökçek Suyunda Usulsüzlük Sorusu!

Ankara'da ASKİ'nin tahsil ettiği skandal orandaki su aboneliği ücretlerini CHP'li Acar soru önergesiyle Meclis'e taşıdı.

Şahin’e ASKİ soruları!
Ankara'da ASKİ'nin tahsil ettiği skandal orandaki su aboneliği ücretlerini CHP'li Acar soru önergesiyle Meclis'e taşıdı.
 
 
 
Ankara’da bir eve su aboneliği bağlatmak o kadar da kolay değil. ASKİ bu hizmet için yaklaşık 7 bin lira tahsil ediyor. İtiraz eden vatandaşlar paralarını geri alıyor. Ancak bunu akıl etmeyen binlerce Ankaralı aldıkları hizmet karşılığında fahiş miktardaki ödemeyi yapıyor. Ankara Belediyesi, davaları kaybetse de genel uygulamadan vazgeçmiyor. ASKİ yüklü tahsilatlara devam ediyor. Davalar diğer aboneler için emsal teşkil etse de bir geri ödeme yapılmıyor. Ankaralılara dava açmak dışında bir şans tanınmıyor.
 
 
CHP’DEN SORU ÖNERGESİ
 
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemi ile Ankara’da su bağlama işlemlerinde yolsuzluk yapılıp yapılmadığını sordu.
Acar’ın soru önergesi Ankara’da su aboneliği için ödenen fahiş rakamları gözler önüne serdi. Önergede ASKİ’nin bir konuta su aboneliği verilmesi için tahsil ettiği yaklaşık 7 bin liranın yasal olup olmadığının cevaplanması istendi.
Ödedikleri 7 bin lira için itiraz edip dava açan vatandaşların haklı bulunduğuna dikkat çeken Acar, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün yine de verdiği hizmet karşılığında değişik katılma payları ve ücretler almaktan vazgeçmediğini hatırlattı.
 
 
İŞTE O ÜCRETLER
 
Ankara’da evine su bağlatmak isteyen biri 85 metrekarelik 1 oda 1 salon dairesi için değişik ücret ve katılma payları ile birlikte yaklaşık 7 bin lira ödemek zorunda.
1-Plaka satış gelirleri 1,00 TL
2. İşçilik ücreti :12,34 TL
3- Su tesisleri harcamalarına katılma payı: 3.465,87 TL
4- Kanalizasyon harcamalarına katılma payı: 3.465,87 TL
ASKİ’nin tahsil ettiği rakam toplam 6.945,08 TL

BELEDİYE DAVALARI KAYBETTİĞİ HALDE TAHSİLATA DEVAM EDİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “her koyun kendi bacağından asılır” zihniyetiyle davrandığını belirten Acar, önergesinde bunun hukuksal bir yol olmadığını vurguladı.
Önergede her itiraz davasında Ankara Büyükşehir Belediyesi 1500 TL harç ve avukatlık ücretini ayrıca ödemek zorunda kaldığı belirtildi. Acar Ancak bu miktar yargıya aykırı olarak emsal durumda olan diğer abonelere uygulaması nedeniyle oluşan zararın sorumlu müdürden veya belediye başkanından tahsili edilmesi gerektiğini savunuldu.
 
 
‘ HER ABONE DAVA AÇMAYA ZORLANIYOR, SORUŞTURMA AÇILSIN’
 
 
Acar, önergesinde sorunun soruşturma konusu olduğunu belirtti: Her aboneye ayrı ayrı dava açmaya zorlayan bu uygulama, hukuk devleti ilkesinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve Anayasa’nın eşitlik ilkesinin ihlalidir. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı olarak ilgili belediye hakkında soruşturma başlatılması, lüzumu muhakeme kararı verilmesi gerekmektedir.
 
 
 
BU SORULARA YANIT BEKLENİYOR
 
 
1-İçişleri Bakanlığı olarak su aboneliğinden alınan fahiş miktarlardaki su tesisleri harcamalarına katılma payı ve kanalizasyon harcamalarına katılma payı hakkında bilginiz var mıdır? İstanbul, İzmir ve Antalya gibi illerde bu bedeller ne kadardır?
2- Bu katılma paylarına ilişkin miktarlar hangi esasa göre belirlenmiştir? Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ tarafından son 5 yılda ve yıllara göre katılma bedeli olarak yapılan tahsilatların tutarı ne kadardır?
3-Aboneler tarafından bu kapsamdaki tahsilatların iptali ve iadesi ilgili açılmış davaların sayısı nedir? Davaların kaçı Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine sonuçlanmış, kaç aboneye ne kadar iade işlemi yapılmıştır? Belediye aleyhine sonuçlanan davalarda ödenen mahkeme masraflarının son 3 yıldaki tutarı nedir?
4- Bu kararlardan sonra kaç aboneden karar uygulanmamak suretiyle ne kadar tahsilat yapılmıştır? Kararlara rağmen tahsil edilen toplam bedel ne kadardır? Emsal kararlar uygulanarak, bu paralar abonelere geri verilecek midir?
5-Emsal kararlara rağmen tahsilata devam eden kamu görevlileri ve belediye başkanı hakkında görevi ihmal suçundan dolayı işlem yapacak mısınız? Bununla ilgili savcılığa intikal etmiş ceza kovuşturması var mıdır?