"Melih Gökçek 50 kuruşluk çınara 789 lira mı ödedi?"

"Melih Gökçek 50 kuruşluk çınara 789 lira mı ödedi?"

CHP, AKP’li başkan Melih Gökçek’in ağaçlandırma çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı ve “Orman Genel Müdürlüğü’nün 50 kuruşa sattığı çınar fidanına 789 lira mı ödendiğini” sordu

CHP, AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ağaçlandırma çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı ve“Orman Genel Müdürlüğü’nün 50 kuruşa sattığı çınar fidanına 789 lira mı ödendiğini” sordu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi verdi. Sorularının, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlanmasını isteyen Çetin’in, Ankara’yı betonlaştıran Gökçek’in tartışmalara neden olan ithal fidanlarla ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin soruları şöyle:

- Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yol ağaçlandırması ve yeşil alan üretiminde kullanılan fidan ve ağaçların yıllık parasal tutarı ne kadardır? Bu bitkilerin ne kadarı yurtdışından temin edilmektedir? Yurtiçinden temin edilenlerin miktarı nedir?

- Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanının görevde bulunduğu yıllar itibariyle yurtdışından temin edilen fidan ve ağaçlara yapılan ödeme miktarı nedir?

- Yurtdışından temin edilen, Ankara’nın ekolojik koşullarına uymadığı veya hastalıklı olduğu için kuruyan ve bu nedenle sökülen/kesilen ağaç sayısı ve bunların parasal tutarı yıllar itibariyle nasıldır?

- Ankara’da yol ağaçlandırması ve yeşil alan üretimi çalışmaları bilimsel temelli bir plan dahilinde mi yapılmaktadır?

- Ankara Büyükşehir Belediyesinin yol ağaçlandırması ve yeşil alan üretiminde kullandığı ağaçların ne kadarını kendisi üretmektedir?

- Yurtiçinde üretimi bulunan fidan ve ağaçlarla aynı çeşit ve türde olanların da ithali yoluna gidilmekte midir? 

- Yurtdışından ithal edilen her bir fidan ya da ağaç ne kadar bedelle satın alınmıştır? İthal bitkilerin birim fiyatları yıllar itibariyle ne olmuştur? Bu fidanlar arasında yurtiçi üretimi bulunanların fiyatı nedir?

- İthal edilmek suretiyle temin edilen fidanlar için fahiş fiyatların ödendiği, örneğin 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü listesinde 50 kuruş olarak görünen bir çınar fidanının 789 liraya alındığı iddiaları doğru mudur?

- Oldukça geniş biyolojik çeşitliliğe sahip ülkemizde pek çok tür ve çeşitte ağacın yetiştiği ve fidan üretildiği bilinmekte iken ısrarla çok yüksek maliyetlerle yurtdışından fidan ve ağaç ithal edilmesinin hangi özel nedenleri vardır?

- Yurtdışından temin edilen fidan ve ağaçlar için Orman ve Su İşleri Bakanlığından, Üniversitelerden ve ilgili meslek kuruluşlarından görüş alınmakta mıdır?