MEHMET ŞİMŞEK'TEN KORKUTAN İTİRAF

MEHMET ŞİMŞEK'TEN KORKUTAN İTİRAF

Merkez Bankası'nın 50 baz puan faiz indirmesi sonucunda durgunluğun sona ereceği beklentisinin hayal olduğu itirafı Mehmet Şimşek'ten geldi.

NTV'nin canlı yayınında konuşan Şimşek, bankaların imkanlarının kredi mevduat oranın yüzde 120 olması nedeniyle "artık sınıra dayanmış durumda" olduğuna dikkat çekerek tasarruf oranlarının artması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:     

"Yani dışarıdan kaynak gelmezse içeride tasarruf imkanları artmazsa, yani sisteme daha çok kaynak girişi olmazsa, sistem kredi hacmi anlamında önümüzdeki döneme ilişkin fazla bir manevra alanı kalmamış durumda. Sermaye yeterlilik oranları yüksek. Kredi mevduat oranlarının yükselmiş olması mevduat faizlerini de yükseltiyor. TCMB'nin tanımı gereği piyasaya verdiği miktar sınırlı olmak zorunda. TCMB'nin attığı adımlar kredi maliyetlerini miktar aşağı çekmeli ki muhtemelen olumlu etkileyecektir ki büyük resimde önemli ancak tek belirleyici değil. Dolayısıyla esas olan Türkiye'ye kaynak girişinin artması, Türkiye'nin kendi iç tasarruflarını arttırması. Bu iki değişken çok önemlidir. Zaten bu alanlarda da çok ciddi çalışmalarımız var.”

Meydan Gazetesi'nin haberine göre; Mehmet Şimşek’in politikacı olarak dolaylı anlattığı, etrafından dolaşmaya çalıştığı gerçek şu: Bankaların kasaları boşaldı, olmayan paraları kredi olarak veriyorlar. Türkiye’ye dışarıdan kaynak girişi olmazsa veya halk tasarruf etmeye başlamazsa, felakete doğru sürükleniyoruz…

Meydan Gazetesi