MEHMET ŞİMŞEK'TEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

MEHMET ŞİMŞEK'TEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bugün enflasyon rakamları açıklandı, 9'un üzerinden, 9'un altına indi, 8,8 civarına.

Fakat, doğrusu enflasyon bizim hâlâ karşı karşıya olduğumuz en temel sorun alanlarından bir tanesi. Mutlaka bu konuda önümüzdeki dönem dikkatli bir politika gütmemiz gerekiyor. Her ne kadar manşet enflasyon indiyse de, çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor. Çekirdek enflasyon neredeyse çift haneye dayanmış durumda"    dedi.
Bakan Şimşek, Okan Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan 'Okan Finans Lab' ve 'İşletme Strateji Lab' adlı iki laboratuvarın açılışına katıldı. Açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, “Bu laboratuvarların hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çünkü öğrenmeyi öğretebilmek esas olmalıdır. İnanılmaz bilgi yoğunluğu var. Google hazretlerine girerseniz, istemediğiniz kadar bilgi var. Bilgi çok; önemli olan araştırma yapmayı öğrenmek, analiz yapmayı öğrenmek, o yeteneklerin gelişmesi. Ama bir de pratik olarak bazı yetenekler gerekiyor. Finans sektörü de öyle. Yıllarca sektörde çalışmış birisi olarak söylüyorum; gerçekten bu türden programlar, projeler çok faydalı olabilir" dedi.


Konuşmasının ardından açılışı kurdelesini kesen ve sembolik gong çalma töreni yapan Şimşek, laboratuvarları da gezdi.


“MANŞET ENFLASYON İNDİYSE DE, ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR"


Açılışın ardından, Okan Üniversitesi öğrencilerine bir konferans veren Mehmet Şimşek, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına değinerek, şunları kaydetti:

“Bugün enflasyon rakamları açıklandı, 9'un üzerinden, 9'un altına indi, 8,8 civarına. Fakat, doğrusu enflasyon bizim hâlâ karşı karşıya olduğumuz en temel sorun alanlarından bir tanesi. Mutlaka bu konuda önümüzdeki dönem dikkatli bir politika gütmemiz gerekiyor. Her ne kadar manşet enflasyon indiyse de, çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor. Çekirdek enflasyon neredeyse çift haneye dayanmış durumda. Yanlış hatırlamıyorsam 9,7 durumda. Onun için, önümüzdeki dönemde enflasyonu hızlı bir şekilde tekrar 5-7 aralığına, arkasından da yüzde 5'e, uzun vadede yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım. Enflasyonu tek haneye düşürmek büyük bir başarı, kim ne derse desin. 30-40 yıl boyunca gelen bütün hükümetler 'Biz enflasyonu düşüreceğiz' dediler, başaramadılar. Şimdi enflasyon düştü tek haneye. Tek hanede tutmak tabiî ki başarı. Ama mutlaka bizim düşük tek haneye düşürmemiz lazım. Esas başarının bundan sonraki kriteri bu olmalı."

“ENFLASYONU NASIL İNDİRECEĞİZ?"

Mehmet Şimşek, düşük tek haneli enflasyonun son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Fiyat istikrarı, düşük tek haneli enflasyon demektir. Biz aslında birinci basamakta muazzam bir başarı elde etmişiz, tek haneye indirmişiz. Şimdi daha çok verimlilik artışıyla bizim bunu daha da düşürmemiz lazım. Şu anda enflasyon yüzde 8,8. Niye? Çünkü gıda fiyatları yüksek seyrediyor, geçen sene lira ciddi değer kaybetti. Sadece lira mı? Hayır. Doların bütün dünya para birimlerine karşı değeri son 30 yılın en yükseğinde. Yani sadece Türkiye'nin problemi değil, bu bir genel trend. 2016'ya baktığımız zaman asgari ücret kaynaklı yukarı doğru bir enflasyonist risk var. Gıda fiyatlarının bilmiyoruz ne olacağını. Ama belirsizlik orada var. Ama emtia fiyatları düşük seyrediyor, o da aşağı yönlü. Merkez Bankamız 2016'da enflasyonu yüzde 7,5'e indirmeyi hedefliyor. Enflasyonu nasıl indireceğiz? Aslında birim maliyetleri aşağıya çekerek. Nasıl çekeceğiz? Daha çok üreterek. Aynı çalışan sayısı, aynı ortamı kullanarak, daha çok üretim. Buna verimlilik artışı diyoruz."

“BU ÜLKEDE İŞ YAPMAK ZORDUR, ADAM ÇALIŞTIRMAK ÇOK ZORDUR"


Şimşek, “Türkiye'nin işgücü piyasası büyük yapısal sorunlarla karşı karşıya. Ne demek? Yani bu ülkede iş yapmak zordur, adam çalıştırmak çok zordur. Mesela, iş alemi ile ilgili sıkıntılarda yargının bir farklı duruşu var. İşgücü piyasası inanılmaz katıdır. Bunu ben söylemiyorum, OECD söylüyor. OECD'nin yaptığı bir çalışmaya göre, OECD ülkeleri arasında en katı istihdam rejimine Türkiye sahiptir. Nitelik açısından düşüktür. Mesela, Türkiye eğitim ortalaması orta son sınıf terktir. Yeni Türkiye'deki 25 yaş üstü nüfusun ne kadar süre okulda geçirdiğini sorarsanız 7.6 yıldır. Yani ortaokul terk bir nüfusa sahibiz. Nitelik olarak OECD'nin yine en geri ülkelerinden birinci veya ikincisiyiz. Kıdem tazminatında dünyada birinci sıradayız. Part-time (yarı zamanlı) çalışmada muazzam engeller var. Bizim özellikle kadınların ve gençlerin çalışması için part-time'ın önünü açmamız lazım. Aslında bu reformları biz 2007'den beri konuşuyoruz. Fakat sendikalar buna karşı çıkıyor. Daha çok istihdamı sağlayacak reformlara genelde karşı bir duruş var" diye konuştu.


KIDEM TAZMİNATI


Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı konusunda da açıklamalarda bulunarak, şunları kaydetti: 


“Kıdem tazminatının olmadığı ülkelere bakıyorsunuz, ortalama işsizlik yüzde 5-6 civarı. Kıdem tazminatının olduğu bizim gibi ülkelerde, mesela Avrupa Birliği'nde ortalama işsizlik, yüzde 10 ve üzeri. Bunu 'Kıdem tazminatını kaldıralım' anlamında söylemiyorum. Ama sistemi yeniden düzenlememiz, daha çok istihdam için, sendikalar için, aslında işçi kardeşimiz için gerekli. Şu anda kamuyu bir kenara bırakırsanız, kıdem tazminatı alanların toplam işçilere oranı 10'a 1'dir. Yani sistem çalışmıyor. Kayıt dışılık her sene sözleşmelerin yenilenmesi, sanki işten çıkarmış tekrar koymuş gibi. Onun için bunları yapacağımıza, oturalım sistemi derleyip toplayıp, tüm işçi kardeşlerimizin kıdem tazminatını garanti altına alacak ama kıdem tazminatının yükünü de makul bir düzeye çekecek bir reform kaçınılmazdır. Diyelim ki bu reformu yapamadık; önümüzdeki 20 yıl içerisinde robotlar Türkiye gibi ülkelerde şu anda bizim garanti gördüğümüz istihdam alanlarının yüzde 70'ine yakın bir kısmını çalışabilecek."

Kaynak:Haber Kaynağı