MEHMET BARANSU GÖZALTINA ALINDI

MEHMET BARANSU GÖZALTINA ALINDI

Balyoz davasında ikinci bilirkişi raporu ardından bu sabah saatlerinde Gazetesi Mehmet Baransu

Taraf 'ın polis yazarı Emre Uslu, Taraf yazarı Mehmet Baransu'nun gözaltına alındığını yazdı.

Haberi Twitter adresinden duyuran Uslu şunları yazdı:

"ÖNEMLİ SON BİLGİ! Bana gelen mesaja göre Mehmet Baransu yine gözaltına alındı. Polisler yine evine gidip gözaltına aldılar. Baransu'yu ikide bir gözaltına alıp diğer gazetecilere açıkça gözdağı veriyorlar. Bizi eleştirmeyin perişan ederiz mesajı... Baransu'yu gözaltına alarak itibarını düşürmeyi planlıyorlar ama her gözaltı HIRSIZLAARI ve HIRSIZLIK KARŞISINDA SUSMAYANLARI akla getiriyor Bu sabah da sürpriz yok. Baransu gözaltına alındı. Gözaltına alınan Baransu ama mesaj diğer gazetecilere: SUSMAZSAN SIRA SANA GELECEK."

 

 

 

Bugüne nasıl gelindi

Tekirdağ Cezaevi’nde bir başka suçtan tutuklu bulunduğu dönemde Orhan Aykut, Ergenekon ve Balyoz davalarındaki sözde belgelerin nasıl ve kimler tarafından hazırlandığına ilişkin bazı iddialarda bulunmuştu. Orhan Aykut’un bu iddialarının basına yansıması üzerine 108 Balyoz tutuklusu ve yakını, 28 Ocak 2013 ve öncesi itibarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Şüpheliler İhsan Arslan, Ramazan Akyürek, Mehmet Baransu ve İskender Pala hakkında suç uydurma, sahte delil üretme, iftira ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 22 Kasım 2013 tarihinde, Ergenekon-Balyoz davalarında “Suç uydurma, sahte delil üretme, iftira ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”la suçlanan Ramazan Akyürek, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, AKP Diyarbakır eski Milletvekili M. İhsan Arslan ve İskender Pala hakkında “kovuşturma yapılmasına yer yok” kararı vermişti.

Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İskender Pala, Mehmet Baransu, M. İhsan Arslan ve Ramazan Akyürek hakkında verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararını kaldırdı.

Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin açıkladığı kararda şu ifadelere yer verildi:

“Şüpheliler İskender Pala, Mehmet Baransu, M. İhsan Arslan ve Ramazan Akyürek hakkında “suç uydurma, sahte delil üretme, iftira, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından yürütülen soruşturmada ; TMK 10. Maddesi uyarınca kurulan Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma kapsamındaki “suç uydurma, sahte delil üretme, iftira, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçları yönünden soruşturma yapma görevi olmadığından ve soruşturmanın genel usullere göre yürütülmesi gerektiğinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca (TMK’nın 10. maddesi ile görevli bölümü) verilen kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar usülsüzdür.”

Mahkeme, dosya ve soruşturma evrakının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vermişti.

BALYOZ BİLİRKİŞİ RAPORU 

Balyoz'da ikinci rapor: Harfler tek tek birleştirilmiş.

Balyoz davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin mahkûmiyet kararlarını bozduğu toplam 298 kişinin yargılandığı yeni davada iki CD üzerindeki yazılara ilişkin bir bilirkişi raporu daha hazırlandı.
Rapora göre CD’ler üzerindeki harf ve karakterler eski 1. Ordu Harekât Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne ait el yazısı notlarından birer birer ve bir yazılım vasıtasıyla alınıp bitiştirilerek yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturuldu. CD’ler gazeteci Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmiş, üzerindeki yazıların eski 1. Ordu Harekât Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne ait olduğu iddia edilmişti.
Yargıtay’ın haklarındaki mahkûmiyet kararını bozduğu ve Anayasa Mahkemesi’nin haklarının ihlal edildiğine hükmettiği Balyoz davası sanıklarının yargılandığı davada mahkeme, bilirkişiden soruşturmaya konu iki CD üzerindeki yazıların başka bir yerden kopyalanıp alet yardımıyla aktarılıp aktarılmadığını, Süha Tanyeri antetli kâğıtlarda kullanılan kalem mürekkebinin yapı ve yaşının tespit edilmesini istemişti.
Yazıcıya bağlı bir kalemle
Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından hazırlanan 24 Aralık 2014 tarihli ek raporda, 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki “Or.K.na” ve “K.özel” yazısını oluşturan harf ve karakterlerin birer birer ve orijinal sayfaların işaretli yerlerinden bir yazılım vasıtasıyla alınıp birleştirilerek CD üzerine bir yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturuldukları kaydedildi. Raporda, belgede kullanılan mürekkeplerin organik çözücüde çözünmediği, dolasıyla kalemde dolmakalem gibi su bazlı bir mürekkep kullanıldığı delillerinin elde edildiği vurgulandı.
Makineyle yazıldığı ortaya çıkmıştı
Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından 15 Aralık tarihinde aynı CD’lerle ilgili verilen bilirkişi raporunda yazıların elle değil aletle yazıldığı tespit edilmişti. CD’lere ilişkin raporda “K.özel” yazısının bulunduğu kısımda dört adet nokta vurgusu gözlendiği kaydedilmişti. Bu vurgu izlerinin UV ışık altında alınan izlerle tam olarak uyuştuğu vurgulanmıştı. Raporda “Bu izlerin ‘özel’ yazısının yazımında kullanılan kalemin 90 derecelik bir açıyla yazının başlangıç noktasında hızla inmesi sonucu oluştuğu ve bu tür yazıların makine ile oluşturulan yazılarda görülebileceği” belirtilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı