MEĞER ŞAMİL TAYYAR AKP'YE KARŞIYMIŞ

MEĞER ŞAMİL TAYYAR AKP'YE KARŞIYMIŞ

Şamil Tayyar ile ilgili çok tartışılacak bir iddia...

Gazeteci Can Özçelik, “Hüküm Giyen Adalet” kitabında Şamil Tayyar ile ilgili çok tartışılacak bir iddiayı gündeme getirdi.


AKP Milletvekili Şamil Tayyar’ın Ergenekon operasyonlarından önce AKP’nin iç ve dış politikalarını eleştirdiği ve bu rahatsızlığını Genelkurmay karargâhında dönemin ikinci başkanı Org. Ergin Saygun’a anlattığı yazdı.
Tayyar’ı uzun yıllardır tanıyan gazeteci Hüseyin Özalp, yaşadıklarını Özçelik’in kısa süre önce çıkan “Hüküm Giyen Adalet” kitabı için anlattı.
Özalp, sınıf arkadaşı olan ve bir dönem Star gazetesinde beraber çalıştığı Şamil Tayyar’ın milletvekili olmadan önceki dönemini şu sözlerle anlatmaya başladı: “Dindar olmayan, cuma namazlarına bile gitmeyen birinin dini duyguları kullanmasını yadırgıyorum.”


PARTİNİN İSLAMCI VE KÜRTÇÜ YANINI ELEŞTİRİYORDU
Özalp, “eski arkadaşım” diye tanımladığı Tayyar hakkında “Hüküm Giyen Adalet” kitabı için şu çarpıcı bilgileri açıkladı:
“Star gazetesinin başına Alev Er, Ankara temsilciliğine Şamil Tayyar getirilmişti.
O süreçte Alev Er’le yıldızı barışmayan Şamil Tayyar, Fatih Karaca’yla beraber hareket ediyor, gazetenin çizgisini eleştiriyordu.
AKP’nin, İslamcı ve Kürtçü yönüne kızıyor, Kıbrıs, Avrupa Birliği politikasından duyduğu rahatsızlığı da arkadaş sohbetlerinde anlatıyor, gazete yönetimine karşı bu konularda tavır alıyordu. Limanların Rumlara açılması, Patrikhane’nin ekümenik olması ve Şemdinli olayları gibi konularda sık sık gazete yönetimiyle politik olarak ters düşüyordu.
Öyle ki bir haber toplantısında Alev Er ile aralarında ciddi bir tartışma yaşandı.
Alev Er’in ‘Limanların Rum gemilerine açılması konusunda Vamık Volkan’dan görüş alın’ demesi üzerine Şamil Tayyar, ‘Bu gazetede Rumların, Ermenilerin, Kürtlerin tezlerini mi savunacağız?’ diye söylendi ve tartışma haber toplantısının bitirilmesine neden oldu.


AKREDİTE OLALIM İŞE ALAYIM
Yayın politikası yüzünden istifa etme noktasına gelecek olan Şamil Tayyar diğer taraftan da askerlerle diyaloğunu sürdürüyordu. Gerçek Gündem’den Şenol Çarık’ın haberine göre Tayyar, iş görüşmesi yaptığı bir Genelkurmay muhabirine gazetenin yeniden akredite edilmesini önkoşul olarak ortaya koymuştu.
Genelkurmay ile arasını iyi tuttuğu arkadaşları tarafından bilinse de o bunu çok fazla dillendirmiyordu. Fakat o dönemde Genelkurmay’a yaptığı birkaç ziyaret dikkat çekiyordu.
Dönemin Genelkurmay ikinci başkanı Ergin Saygun’la görüşen Şamil Tayyar, bu sohbetlerde gazetesinin yayın politikasına tepki gösteriyor, ‘Bizi destekleyin, gazeteyi milliyetçi bir çizgiye çekmeye çalışıyoruz. Biz gazetenin İslamcı ve Kürtçü bir kanada kaymasını engelleriz’ diye anlatıyor, askerden destek bekliyordu.


ALTAN ENGELLEDİ
Gazetenin genel yayın yönetmenliği görevinin Alev Er’den alınmasının ardından ise şu ilginç olay yaşanacaktı:Yönetim değişikliğinin tartışıldığı İcra Kurulu toplantısında Fatih Karaca, yayın yönetmenliği için yakın çalışma arkadaşı Şamil Tayyar’ı öneriyor, uzun tartışmalardan sonra bu öneri kabul bulmuyordu. Ancak buradaki kritik nokta gazetenin başyazarlığını da yapan Mehmet Altan’ın tavrı olacaktı.
Tayyar önerisine şiddetle karşı çıkan Altan şu sözleri söyleyerek rest çekecekti: ‘Şamil Tayyar Genelkurmay’ın adamı. O genel yayın yönetmeni olursa ben bırakırım.’ Bu olayı bizzat bana Şamil anlatmıştı. Böylelikle Tayyar’ın, yayın yönetmenliği hayali de başlamadan bitecekti.”

Kaynak:Haber Kaynağı