Mecliste Türbana Dünya Ne Dedi

Mecliste Türbana Dünya Ne Dedi

DÜNYA BASININDA NELER YAZILDI

Dört kadın milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) başörtüsüyle girmesi ABD ve dış basınında da yer aldı. Türkiye'de Türbanlı AKP Milletvekillerinin Meclise girmesi olayında en çok konuşulan kısım CHP'nin tutumu oldu. Muhalif kesimler CHP'nin Anayasanın laiklik ilkesini korumadığı görüşünde birleşirken, CHP yönetimi AKP'nin mazlum edebiyatı yapmasını engellediklerini öne sürdü. Başta Amerika olmak üzere dış basında da türbanlı vekiller konuşu çok yankı buldu.
 
Türkiye’de bir “ilk” yaşandığına dikkat çeken yabancı medya, “Laik ülke, önemli bir tabu kırdı”, “Laik Türk hükümeti, dini sembole izin veriyor”, “Türkiye için kilometre taşı”, “Başörtüsü yasağı, büyük bir kutuplaşmanın yaşandığı bir dönemde kaldırıldı”, “Eleştirenler, laik düzeni zayıflatmayı amaçladığını öne sürüyor” gibi yorumlar yapılıyo
 
Washington Post'un AP'ye dayandırılarak verdiği haberinde, kadın milletvekillerinin başörtüsüyle parlamentoya girmesiyle eski bir tabunun yıkıldığı kaydedildi.
 
NYT: ”LAİK TÜRK HÜKÜMETİ, DİNİ SEMBOLE İZİN VERİYOR”
 
TBMM’de yaşananları “Laik Hükümet Dini Sembole İzin Veriyor” başlıklı haberinde irdeleyen New Work Times ise, Merve Kavakçı’nın 1999 yılında yaşadıklarını anlattıktan sonra “Ancak bugün farklı bir Türkiye var” dedi. Başörtüsü konusunun uzun bir süre Türkiye’de “tartışmalı” olsa da “Başörtü kullanan kadın milletvekillerinin Perşembe günü (parlamentoya) girişleri, Türkiye için bir kilometre taşı olarak görüldü” diye yazan gazete, Gezi gösterilerini anımsatarak “başörtüsü yasağı, büyük bir kutuplaşmanının yaşandığı bir dönemde kaldırıldı” değerlendirmesinde bulundu.
 
WSJ: “ÜLKENİN KATI LAİK GELENEĞİNDEN SON KAYMASI”
 
ABD’nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal da, “Türk milletvekilleri, başörtüsü tabusuna son verdi” başlıklı haberinde “Türkiye’de Perşembe günü iktidar partisinden dört kadın milletvekili Parlamentoya İslami başörtüsü giyerek katıldığında onyılların tabusu kırıldı ve ülkenin katı laik geleneğinden son kaymasına damgasını vuruldu” yorumunu yaptı.
“Başörtüsü, onyıllarca Türkiye’de hissi siyasi bir sembol oldu” ifadesinin de kullanıldığı haberde CHP’li Şafak Pavey’in TBMM’de yaptığı konuşmasının bazı bölümleri aktarılırken de Pavey için “Kendisi de kadınları etek giymeye mecbur kılan Parlamentonun içtüzüğünün bir kurbanı idi” dedi.
 
BBC: “1999’DAN BU YANA İLK DEFA”
 
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye’de geçen ay kamuda başörtüsü yasağının kaldırıldığını anımsatarak yasağın “laik anayasa destekçileri ile İslami hakları savunanları karşı karşıya getirdiği” görüşünü öne sürüyor. 1999 yılından bu yana ilk defa başörtülü milletvekillerinin Genel Kurula girdiklerine işaret eden BBC, ana muhalefet partisi CHP’nin ise, iktidar partisini “ülkenin laik geleneklerini zedelemekle suçladığını” da belirtiyor.
 
TELEGRAPH: “LAİK ÜLKE, ÖNEMLİ BİR TABU KIRDI”
 
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da, Türk parlamentosunun ilk defa başörtüsüne izin verdiğine dikkat çekerken “Laik ülke, önemli bir tabu kırdı” ifadesini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidara ilk geldiğinde başörtüsü üzerindeki tüm yasakları kaldırmaya söz verdiğini anımsatan gazete, “CHP ise, AKP’yi, Atatürk tarafından 1923 yılında kurulan laik cumhuriyetini zedelemekle suçluyor” diye yazdı.
 
LE FİGARO: “TÜRKİYE’DE BİR İLK”
 
Laikliğin önemli bir konu olduğu Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Figaro ise, “Başörtülü milletvekilleri Türk Parlamentosu’nda” dedikten sonra “İktidardaki İslami muhafazakar partisinden üç milletvekilinin Parlamento’nun bir oturumuna katıldıklarını” belirterek bunun Türkiye’de bir ilk oluşturduğunun altını çizdi. Gazete, “AKP’nin kısa bir süre önce kamuda İslami başörtüsü yasağını kaldırdığına” dikkat çekti.
 
EL PAİS:” EN DİKKAT ÇEKİCİ GELİŞME, PARLAMENTODA YAŞANDI”
 
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais ise, dört kadın milletvekilinin “ilk defa başörtüsü olarak parlamentoya girdiklerine” işaret ederek Türkiye’de kamuda İslami sembolün kullanılmasının 90 yıl yasak olduğunu” yazdı. Gazete, “Kadın memurlarının işyerinde İslami başörtüsü kullanmaları yasağının kaldırılmasından sonra en dikkat çekici gelişme Perşembe günü Parlamento’da yaşandı” dedi. Gazete “Hemen hemen tümü Müslüman olan, Türk nüfusunun önemli bir kısmı, kuralı basit bir ayrımcılık olarak görüyordu ve bu yasağa son vermek Erdoğan’ın partisinin bir hedefi idi” sözlerini de dile getirdi.
 
DWELLE: “ELEŞTİRENLERE GÖRE AMAÇ LAİK DÜZEYİ ZAYIFLATMAK”
 
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, dört kadın milletvekilinin başörtülü olarak Parlamento’ya girdiğini duyurduğu haberinde”AKP, başörtüsü yasağının kaldırılması sivil hakların bir meselesi olduğunu, dindar Müslüman kadınlarının açık biçimde inançlarını ifade etmelerini engellediğini savunuyordu. Eleştirenler ise, bu ve içki satışlarına yeni kısıtlamalar gibi diğer önlemlerin, Erdoğan ve partisinin modern Türkiye’nin üzerinde inşa edildiği laik düzeni zayıflatmayı amaçladığını kanıtladığını öne sürüyordu” dedi.
Fox News'in internet sitesindeki haberde de 4 milletvekilinin başörtüleriyle Meclise girmelerinin, TBMM'de başörtüsü takılmasına yönelik uzun süredir var olan yasağın sona ermesi anlamına geldiği bildirildi. Bu kısıtlamanın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eylül ayında açıkladığı demokrasinin geliştirilmesine yönelik reformların bir parçasını oluşturduğu kaydedildi.
Washington Times'in haberinde de 14 yıllık yasağın ardından ilk kez kadın milletvekillerinin parlamentoya başörtüleriyle girdiği ifadesine yer verildi.
Huffington Post'in AFP'ye dayandırarak verdiği haberde de 1999 yılında Merve Kavakçı'nın Meclise başörtülü girmesinin ardından vatandaşlığının iptal edildiği hatırlatılarak, 14 yıllık yasağın sona erdiği kaydedildi.