MECLİSTE 4 BAKAN İÇİN YÜCE DİVAN SENARYOLARI

MECLİSTE 4 BAKAN İÇİN YÜCE DİVAN SENARYOLARI

Türkiye nefesini, bu gün yapılacak 17 aralık yolsuzluk soruşturması komisyonu karar toplantısına tuttu. Komisyonun olası kararı ve sürece ilişkin tahminler şöyle.

Meclis Soruşturma Komisyonu’nda rüşvet almak, nüfuz ticareti yapmak ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan 4 eski bakan ile ilgili Yüce Divan oylaması bugün yapılacak. Cumhuriyet'in haberine göre, Komisyonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda Yüce Divan kararının çıkmayacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN'DAN TALİMATLAR GELMİŞ

Komisyonun CHP’li üyelerinden Erdal Aksünger, iktidara yakın gazetelerin “Yüce Divan darbeye destek olur” yönündeki manşetlerini ise “algı yönetimi” olarak değerlendiriyor. Aksünger, “Zaten her şeyi darbeye sokuyorlar, ama yolsuzluklar o torbaya sığmaz. Erdoğan’dan talimatlar gelmiş herkese. Havuz medyasına, milletvekillerine, Başbakan’a talimatlar gelmiş. Algı yaratıp tüm kamuyounu bir yere yönlendirmeye çalışıyorlar” diyor.

TÜRKİYE NEFESİNİ SAAT 14'E KİTLEDİ

Bütçe görüşmelerinin ardından başlatılan iki haftalık tatilin ardından Meclis haftaya Yüce Divan oylaması ile başlayacak. 22 Aralık’ta düzenlenen toplantıda ertelenen komisyonda yapılacak oylamada eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesi oylanacak. Oylama bugün saat 14.00’te başlayacak. Bakanlar hakkındaki oylama ayrı ayrı yapılacak. Bakanların işledikleri iddia edilen fiillerin ayrı ayrı oylamaya sunulup sunulmayacağına ilişkin yöntem belirlemesi de bugünkü toplantıda görüşülecek.

ERDOĞAN YÜCE DİVAN İSTEMİYOR

8 ay boyunca gündemden düşmeyen komisyon çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 bakanın Yüce Divan’a sevk edilmesini istemediği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bu görüşünü ilettiği, 4 bakan ve bazı komisyon üyeleriyle de görüşerek bizzat devreye girdiği, parti yönetimine de aklama yönünde karar çıkması yönünde baskı yaptığı biliniyor.

MUHALEFETİN YÜCE DİVAN ÖNERGESİ

Oylamanın sonucuna göre eski 4 bakan hakkında aklama kararı çıkarsa, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefet partileri “Yüce Divan’a sevk” yönünde önerge verebilecek. Önergenin oylaması gizli yapılacak. Oylamanın ardından oluşturulacak Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Daha sonra rapor, milletvekillerine dağıtılacak. Dağıtım tarihinden itibaren 10 gün içinde de Genel Kurul’da görüşülecek. Görüşmelerin tamamlanması ile birlikte komisyon raporu Genel Kurul’da gizli oylamaya sunulacak.

MECLİS YÜCE DİVAN DERSE

Bu da AKP’nin “fire” korkusu yaşamasına neden oluyor. Fire olasılığının iki kaynağından birini 3 dönemini dolduracak milletvekilleri, ikincisini ise “Yüce Divan’da aklanma” tezi oluşturuyor. Fire korkusu, “ikna kulisleri”ni de beraberinde getiriyor. Eski 4 bakanın Yüce Divan’a sevki için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 oy yeterli olacak. Normal takvime göre tüm bu sürecin 29 Ocak’a kadar tamamlanması gerekiyor. Yüce Divan’a sevk kararı alınırsa TBMM Başkanlığı dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderecek.

Öte yandan, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun toplantı tarihine kısa bir süre kala hükümete yakın gazetelerde, Yüce Divan yargılamasının AKP’ye dönük bir darbe girişimi olduğuna ilişkin haberler yapıldı. “Yüce Divan darbeye destek olur” ifadeleri ile manşetten verilen söz konusu haberlerin algı yönetimi amacını taşıdığını dile getiren komisyonun CHP’li üyesi Aksünger, “Darbe diye yutturmaya çalışıyorlar. Zaten her şeyi darbeye sokuyorlar, ama yolsuzluklar o torbaya sığmaz” diye konuştu.

 

Bağış’tan son dakika tweet’leri

Oylama gününün öncesinde Egemen Bağış’ın tweet’leri dikkat çekti. Hükümete yakın gazetelerdeki
yazarların Yüce Divan ile ilgili yazılarını paylaşan Bağış, yazıların başlıkları üzerinden “Yüce millet karar vermişken Yüce Divan’ın lafı mı olur”, “Yüce Divan: Darbe girişiminin son perdesi”, “Darbeciler kazanmasın”, “Yolsuzluk davası olduğuna inanan ya gaflet içindedir, ya dalalet ya da hıyanet”, “Siyasilerin darbecilerin tuzağına düşmemesi gerekiyor” mesajları verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı