'MEB şaklabanlık yapıyor'

'MEB şaklabanlık yapıyor'

ŞAYEN TOKYAY
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) SBS sonuçlarıyla herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrenciler için oluşturacağı 'Genel Sınıf' uygulamasına, eğitimciler ve veliler sert tepki gösteriyor. Anadolu ve meslek liseleri içerisine açılacak 'genel sınıf'ları değerlendiren eğitimciler, bu uygulamanın, öğrencileri meslek lisesi veya imam hatip liselerine kaydırmak için yapılan bilinçli bir uygulama olduğunu iddia etti. BirGün'e konuşan eğitimciler, sendikacılar ve veliler uygulamaya tepki gösterdi.
 
'BU BİR DAYATMADIR'

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) Genel Başkanı Enver Önder, uygulamanın öğrencileri meslek ve imam hatip liselerine kaydırmak için yapılan bir dayatma olduğunu söyledi. Uygulamayı, talepleri karşılayamayacak bir şaklabanlık olarak nitelendiren Önder, “Bu genel sınıf uygulaması bilinçlidir. Öğrencileri, istemeseler de, meslek liselerine veya imam hatip liselerine kaydırmak için bir dayatmadır. MEB'in yaptığı, ben eminim, kendi ayaklarına dolanacaktır” dedi.  Önder şöyle konuştu: “Genel sınıf eklenecek olan okullarda talepler de çok fazla olacak” dedi. Önder, veliler olarak bu üstü kapalı zorlamaya tepki göstereceklerini belirtirken, eylül ayından itibaren Eğitim-Sen, EğitDer ve ÖVDER olarak eylemlikleri oluşturup bu uygulamaya tepkilerini koyacaklarını belirtti.
 
‘GENEL SINIFTAKİLER DIŞLANIR’

Eleştirel Pedagoji Dergisi Yazı İşleri Müdürü ve BirGün gazetesi yazarı Ünal Özmen ise, genel lise uygulamasının, bu sınıflara gidecek öğrenciler için bir dışlanma tehdidi olacağını söyledi. Özmen, “Çok programlı liselere benzer bir uygulama olduğu söyleniyor, Anadolu Lisesi içine açılacak genel sınıflardaki öğrencileri düşünmek lazım. Bu öğrenciler, düz lise standardında olduklarından, yönetim tarafından misafir olarak nitelendirilecek, sosyal çevrelerinde de dışlanacak” dedi. Özmen, meslek liselerinde genel sınıf uygulaması yapıldığı takdirde çok ciddi bir kadro sıkıntısı da yaşanacağını, meslek liselerinin ve genel sınıfların farklı derslerinde öğretmen sıkıntısı yaşanacağının altını çizdi.
 
VELİLER DE RAHATSIZ

Genel sınıf uygulamasına tepki veren öğrenci velisi S.T ise “Benim çocuğum da bu sene bir okula yerleşemedi. İmam hatip lisesine de yollamak istemiyorum. Genel sınıf uygulaması için minnet duyabilirdik. Ancak amacın, öğrencileri meslek liselerine, ona da puan yetmezse imam hatip liselerine kaydırmak olduğunun farkındayız, tepkiliyiz” dedi. Okurumuz, “Çok programlı liselerin tamamı dönüştürülecek mi bilmiyorum. Ben Okmeydanı'nda otururken, şehrin diğer ucunda, içinde genel sınıf olan bir liseye çocuğumu gönderip bu ulaşım yükünü çekmek istemiyorum” diye konuştu.
 
*** 
 
NE OLMUŞTU?
 
Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesi ile, düz liseler kaldırılmıştı. Açıkta kalan öğrenciler, bu sene yeni uygulamayla beraber, imam hatip, meslek lisesi veya özel okuldan birini tercih etmek zorunda kalacaktı. SBS ile bir yere yerleşemeyen öğrenciler için MEB, geçtiğimiz hafta, Anadolu ve Meslek liseleirnin içine “genel sınıf”lar oluşturulacağını açıklamıştı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, genel sınıf uygulamasını açıkta kalan öğrenciler için sunulan bir alternatif olarak göstermişti. Hem meslek liseleri hem de Anadolu liselerine bu genel sınıfların açılabileceği belirtilmişti. MEB'den gelen açıklama böyleyken, henüz kaç okulun çok programlı liseler haline dönüştürüleceği ve genel sınıf uygulamasına dahil edileceği belli değil.