MARDİN'DE DOKTORA AKILALMAZ ŞİDDET

MARDİN'DE DOKTORA AKILALMAZ ŞİDDET

Mardin'de yakınlarını iğne olması için getirdikleri sağlık ocağında Dr. Osman Sağlam'dan "Yemekteyim." cevabını alan hasta yakınları talihsiz doktorun ayağını kırdı.

MARDİN Aile Sağlık Merkezinde görevli Dr. Osman Sağlam'ın iğne yaptırmaya gelen hasta yakınlarına "yemek yiyorum öğle tatilindeyim" deyince dövüldü. Ayağı kırılan Dr. Osman Sağlam, Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılırken, sağlık çalışanları ise saldırıyı protesto etti.

Olay, dün saat 12.30 sıralarında Mardin merkeze bağlı Artuklu İlçesi Ortaköy Mahallesi'ndeki Aile Sağlık Merkezi'nde meydana geldi. Görevli Dr. Osman Sağlam, öğle saatlerinde mesaisi olunca diğer sağlık görevlileri ile birlikte yemek arası verdi. Öğle mesaisi olmasına rağmen Sağlık Merkezi'ne 2 yakınıyla birlikte gelen bir hasta iğne yaptırmak isterken yemek yiyen hemşirelerin de bulunduğu odanın kapısını çaldı. Dr. Sağlam'ın "Öğle tatilindeyim, yemek yiyorum biraz bekleyin" sözlerine sinirlenen hasta yakınları odaya girerek doktora tekme ve tokat atmaya başladı. Yüzü ve vücudunun çeşitli yerlerine aldığı darbeler sonucu olduğu yerde yığılıp kalan Dr. Osman Sağlam daha sonra saldırganların arabalarına doğru yönelmesi üzerine Sağlık Merkezi'nin kapısını kapattırarak durumu polise bildirdi. Sevk edilen polis ekipleri 2 kişiyi gözaltına alırken, Dr. Osman Sağlam ise Ambulans ile Mardin Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü. Burada muayene edilen Dr. Sağlam'ın sağ ayağının kırık olduğu tespit edilince alçıya alındı. Darp edildiğine dair 10 gün iş göremez raporu alarak evine gönderilen Dr. Osman Sağlam saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
PROTESTO
Dr. Osman Sağlam'ın hasta yakınlarının saldırısına uğraması, Mardin Tabib Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası, Mardin Aile Hekimleri Derneği üyeleri tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde protesto edildi. SES Mardin Şube başkanı Ufuk Altıntaş, sağlık çalışanlarına şiddet uygulamanın bir kültüre dönüştüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Sağlıkta şiddet ile sorunlar çözülemeyecektir. Meslektaşlarımıza 'Geçmiş olsun' diyor ve çalışma koşulları ile çalışma güvenliğinden sorumlu olan yönetenlere sesleniyoruz, can güvenliğimizi sağlayın."

TABİPLER ODASINDAN AÇIKLAMA

Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım ise doktorların iyi niyetli, bilgi birikimleri ile hastalara hizmet etmeye çalışırken hak edilmeyen ve süreklileşen bir tarzda şiddetle gündeme gelmelerinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım, daha önce de benzer durumlarda sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını belirterek, "Sağlıkta şiddete hayır diyoruz. bunun önlemini almak için yetkililere çağrı yapıyoruz" dedi.

Evinde kendisini ziyaret edip destek veren meslektaşlarına teşekkür ederek başından geçen olayı anlatan Dr. Osman Sağlam, kendisine yapılan saldırının sağlık sistemindeki çarpık zihniyetin bir ürünü olduğunu öne sürdü. Dr. Sağlam, şunlar söyledi:
"Dinlenme zamanımız da, yemek yediğimiz zaman da kapı kırılır gibi kapı çalındı. Ben hemşire hanım ve öbür arkadaşlar yemek yiyorduk. Kapıyı açtığımda bir kişinin iğnesini yapmamız istenince burasının resmi bir kurum olduğunu belirli saatlerde dinlenme saatlerinin olduğunu 13.30'dan sonra gelmeleri gerektiğini söyledim. Bu kişi, 'İstediğim zaman bu kapıyı açmak zorundasın, ben istediğim zaman gelir bu hizmeti alırım' dedi. Kendisine mahkeme veya bir kuruma gidildiğinde saat sadece mesai saatlerinde hizmet verildiğini belirterek kapıyı kapattım. Kapıyı kapatınca hakaret etti. Bende kapıyı açarak 'Hakaret etmek zorunda değilsin' dedim. Bunun üzerine fiziki bir arbede oluştu. İki kişi bana saldırdı. Sadece ayağım değil yüzüme de darbe aldım. Etrafta toplanma olması üzerine biz kapıları kapattık. O anda arabalarına koştular. Arabadan levye alma girişimleri olabilir düşüncesiyle kapıyı kapattıktan sonra polisi aradık. Polis te sağolsun tam bir saat sonra geldi. Ordaki insanlar bizi öldürmek isteselerdi polis gelene kadar öldürebilirlerdi. Polis geldikten sonra beni hastaneye getirdiler."

Polis tarafından gözaltına alınan 2 kişi, sevk edildikleri Mardin Cumhuriyet Savcılığı'nda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı