MARAŞ KATLİAMINDA NE OLMUŞTU

MARAŞ KATLİAMINDA NE OLMUŞTU

Kahramanmaraş'a 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümünü anmak amacıyla değişik kentlerden gelen kalabalık, Valiliğin yasak kararıyla güvenlik güçleri tarafından durdurularak kente girmelerine...

 

 

Kahramanmaraş'a 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümünü anmak amacıyla değişik kentlerden gelen kalabalık, Valiliğin yasak kararıyla güvenlik güçleri tarafından durdurularak kente girmelerine izin vermedi, kalabalık bekleyişini sürdürüyor.

KARAYOLUNDA BEKLEDİLER

Ellerinde pankartlarla bir süre slogan atan 100 kişilik kalabalık, Adıyaman, Diyarbakır ve Gaziantep'ten de takviye gelen jandarma ve polisler tarafından Gaziantep karayolu Narlı kavşağında durdurularak dönmeleri istendi. Ancak uyarılara rağmen dönmeyen gruplar, karayolunda beklemeye başladı.

dha-d771c88ef7c1d4aad0a2f8e3c2ea3951-2-t.jpg

Bazı kişilerin jandarma barikatı ve TOMA'ların önünde oturma eylemi yaptığı kalabalık, olay yerine Pazarcık Kaymakamı Mehmet Boztepe ve İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ile bir süre görüştü. Bu sırada sıcaktan baygınlık geçiren araların da güvenlik güçlerinin de bulunduğu bazı kişilere olay yerinde hazır bekletilen ambulansta müdahale edildi. Kalabalığın bekleyişi sürüyor.

SABAH HERKES DİDİK DİDİK ARANMIŞTI

Kahramanmaraş'’ta, 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümü nedeniyle yaşanabilecek olası gerginliğe karşı güvenlik güçleri tarafından alınan önlemler olağanüstü hal günlerini aratmadı.

VALİLİK 3 GÜN ÖNCEDEN YASAKLADI

Kahramanmaraş Valiliği, Maraş katliamının 36'ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenecek her türlü basın açıklaması, yürüyüş ve eylemlerinin yasaklandığını bildirdi.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kentteki dernekler tarafından 21 Aralık Pazar günü Gar Meydanı'nda 'Maraş Olayları Sırasındada Hayatını Kaybedenleri Anma' konulu yürüyüşüne 'olası olayların bir kez daha yaşanmaması amacıyla' izin verilmediğini ve benzer toplantı ve gösterilerin yasaklandığının uygun görüldüğünü duyurmuştu.

OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMALARI

1978 yılının 19-26 Aralık tarihleri arasında meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 105 kişinin öldüğü 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümünde yapılacak her türlü basın açıklaması, eylem ve yürüyüşün valilik tarafından yasaklanmasının ardından olası gerginlikler yaşanmaması için kentte güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Kentin giriş çıkış noktalarında polis kuş uçurtmuyor.

54303_83965_21122014103951_9.jpg

Anma etkinliğinin yapılması planlanan ancak valilik tarafından yasaklanan Devlet Demiryolları Gar alanı ile Erenler Derneği çevresinde polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.
Kentin Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri karayollarında da polis ve jandarmalar tarafından geniş güvenlik önlemi aldı.

54303_83965_21122014103951_7.jpg

Kahramanmaraş’a çevre illerden gelecek gruplara yönelik kentin giriş noktalarında zırhlı araçlarla birçok uygulama noktası oluşturuldu. Uygulama noktasına gelen yabancı plakalı ve toplu taşıma araçlarını durduran güvenlik güçleri, aradığı araçlarda bulunanları kimlik kontrolünden geçirdikten sonra yola devam etmelerine izin verdi.

54303_83965_21122014103951_12.jpg

KAHRAMAN MARAŞ OLAYLARI NEYDİ

Kahramanmaraş Olayları veya Kahramanmaraş Katliamı, 19 Aralık-26 Aralık 1978`de Kahramanmaraş`ta meydana gelen, sağ/sol çatışmalarının odağında yer alan olaylardan biridir. 12 Eylül Darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan biri olarak kabul edilir. Olayların gerçekleştiği dönemde, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü görevinde Abdülkadir Aksu bulunmakta idi. 

maras-olaylari-476129688451771103324.jpg

SOL GÖRÜŞLÜLER VE ALEVİLER HEDEF ALINDI

Olaylarda sırasında genellikle sol görüşlü kişiler ve Aleviler hedef alınmıştır. Günlerce süren saldırı ve çatışmaları önlemekte yerel güvenlik güçleri yetersiz kalınca Kayseri ve Gaziantep`ten askeri birlikler gönderildi. Bu arada İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı istifa etti ve yerine Hasan Fehmi Güneş getirildi. 

13 İLDE SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Olaylar nedeni ile Diyarbakır, İzmir, Suriye-İran-Irak gibi sınır boylarını çevreleyen iller de dahil olmak üzere birçok ilde sıkıyönetim ilanı gündeme gelmiş ve 26 Aralık 1978 saat 07.00 den itibaren İstanbul, Ankara, K.Maraş, Adana, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep
Gaziantep, eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehri. 2013 itibarıyla 1.844.438 nüfusa sahiptir.Tümü: http://www.turkcebilgi.com/antep
, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde Sıkıyönetim ilan edilmiştir. 

fft5_mf880118.jpeg

DAVALAR

Sıkı yönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991
1991 yılında meydana gelen olaylar, doğumlar ve ölümler. 1991
 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmış, sanıklardan; 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Sıkı yönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafindan bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır. 

108943.jpg

SANIKLARDAN MİLLETVEKİLİ BİLE VAR

Ceza alanların cezaları da; 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle, ertelenerek serbest birakıldılar. Bu kişilerden bazıları daha sonra milletvekili olarak TBMM çatısı altında yer aldılar. 

Olaylardan sonra Maraş`ta yaşanan yoğun göç nedeni ile sol görüşlü yurtaşların ve Alevi yurttaşların yüzde 80`inin Maraş`ı terk ettiği tahmin edilmektedir. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı