MANİSA'DA GÖRDES BARAJI SKANDALI

MANİSA'DA GÖRDES BARAJI SKANDALI

"Kamu bütçesini bu kadar büyük zarara yol açan hatalı baraj imalatında bir kusur raporu hazırlanmış mıdır? Kaçağı önlemek için toprağa zerk edilen betonlama maliyeti ne kadardır?

MHP Manisa 2'nci sıra milletvekili adayı Zeynel Balkız; Gördes Barajı'nda imalat hatası bulunduğunu öne sürüp, onarım yapmak için su boşaltma çalışmaları başlatıldığını söyledi.

BARAJDA İMALAT HATASI VAR

MHP Manisa milletvekili adayı Zeynel Balkız, Gölmarmara Ovası'nda 14 bin 423 hektar alanın sulanması, İzmir'e de yılda 58.9 milyon metreküp içme suyu verilmesi planlanan Gördes Barajı'nda inceleme yaptı. Köylülerle bir süre sohbet eden Balkız, ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Barajda imalat hatası bulunduğunu ve bu nedenle tamamen boşaltılacağını söyleyen Balkız, şöyle konuştu:

SU KAÇAĞI ÖNLENEMİYOR

"Gördes Çayı üzerinde 2000 yılında yapımına başlanan, 17 Ocak 2009'dan itibaren su tutulmaya başlanan Gördes Barajı, imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kaldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 9 Eylül 2010 tarihinde İzmir'e su pompalanmasına başlanacağı talimatını yetiştirmek hedefiyle görevlendirilen DSİ; eksik haliyle barajda su toplanmasına müsaade etmiştir. İzmir'e su taşıyacak 35 kilometrelik Baraj- Sarıkız Pompaları arasındaki boru döşemesi tamamlanarak İzmir'e içme suyu bağlantısı sağlanmıştır. Ancak imalat hatası olan Gördes Barajı'nda, su tutulmaya başlandığı 2010 yılından beri su kaçağı önlenememiştir.

Baraja gelen su kadar, gövde altından kontrolsüz su kaçmaktadır. Kaçak su, baraj gövdesini de tehlikeye sokmaktadır. Kaçağın kesilmesi için savak yanlarından binlerce metreküp beton pompalanmasına rağmen kaçak su kesilememiştir. DSİ en sonunda baraj sularının tamamen boşaltılarak savak yanlarında ve gövde dibinde eksik imalatı tamamlama kararı almış ve 20 günden beri barajın su tahliyesi devam etmektedir."

'ZARAR KUSURLU OLANLARDAN TALEP EDİLECEK MİDİR?'

TBMM'yi, Sayıştay'ı ve Cumhuriyet savcılarını göreve davet eden Balkız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu bütçesini bu kadar büyük zarara yol açan hatalı baraj imalatında bir kusur raporu hazırlanmış mıdır? Kaçağı önlemek için toprağa zerk edilen betonlama maliyeti ne kadardır? Kusurlu ve hatalı kimdir? Zarar, kusurlu olanlardan talep edilecek midir? Hatalı ve kusurlu imalatta, su bendinin patlamasına rağmen 9 Eylül'de İzmir'e su basılmasında ısrarcı olan Sayın Bakanının talimatı etkili olmuş mudur?

Barajdan en erken ne zaman tekrar içme suyu ve sulama suyu verilmesi hedeflenmektedir? Tahmini en erken üç yıl sonra su verilebileceği mümkün olabileceğine göre; su kaybı maliyeti ne kadardır? Bu zararı kim karşılayacaktır? Sayın Bakan ve DSİ yetkilileri bu zararın siyasi, idari, hukuki ve cezai yaptırımlarını ve gereğini yerine getirmeyi düşünmekte midir?"

 

Kaynak:Haber Kaynağı