MANAVGAT ÇAYI ÇEVRESİNİ BÖYLE YUTTU

MANAVGAT ÇAYI ÇEVRESİNİ BÖYLE YUTTU

"Naras Barajı yapıldıktan sonda 'taşkın meydana gelmeyecek' diyorlardı. Ama bu yıl da taşkın yaşandı. Her yıl bu rezilliği çekiyoruz" diye konuştu.

Kamil ATALAY / MANAVGAT

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde etkili olan sağanak yağışın ardından Manavgat Irmağı'nda su seviyesi yükseldi. Manavgat Şelalesi tesislerindeki bazı işyerlerini su bastı.Manvgat Çayının etrafına kurulmuş işletmeler, bu durumun her yıl tekrarlandığını söyleyerek duruma isyan ettiler. Çayın taşması ardından kıyısına yerleşik bir çok işletme sular altında kaldı.

ÖNCEDEN UYARILDILAR AMA

Manavgat'ta bir haftadır aralıklarla etkisini gösteren sağanak yağış Manavgat Irmağı'nda su seviyesinin yükselmesine neden oldu. Suların yükselmesiyle her yıl binlerce turistin görmek için geldiği Manavgat Şelalesi'nin alt ve üst kısımlarındaki su seviyesi eşitlendi. Şelalenin bulunduğu tesislerinde birçok işyerini su basarken, işletme sahipleri önceden yapılan uyarılarla işyerlerindeki malları tahliye ederek kurtardı. 

54655_49415_03012015175520_9.jpg

İŞYERLERİNİN TÜMÜNÜ SU BASTI

Manavgat Şelalesi tesislerinde çalışan Mehmet Akman, son 2 gündür Manavgat Irmağı'nın yükseldiğini ve bugün su seviyesinin daha da yükselerek işyerlerini bastığını söyledi. Baraj yetkililerinin ve jandarmanın taşkın uyarısı üzerine işyerlerindeki malları tahliye ettiklerini anlatan Akman, "Burada seyyar tezgahlarla birlikte yaklaşık 15 işyeri bulunuyor. Uyarı gelince millet işyerini boşalttı. Önceden haberimiz olduğu için şu ana kadar büyük bir zararımız olmadı" dedi.

54655_49415_03012015175520_7.jpg

Her kış yağışlarla birlikte tesisleri su bastığını vurgulayan Akman, "Naras Barajı yapıldıktan sonda 'taşkın meydana gelmeyecek' diyorlardı. Ama bu yıl da taşkın yaşandı. Her yıl bu rezilliği çekiyoruz" diye konuştu.

SANİYEDE 600 M3 SU BIRAKILIYOR

Akman, şelaleyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de manzara karşısında şaşırdıklarını kaydetti. 

54655_49415_03012015175520_5.jpg

Diğer yandan, DSİ yetkileri de aşırı yağışlar yüzünden Manavgat ve Oymapınar barajlarında su seviyelerinin yükseldiğini açıkladı. Oymapınar Barajı'na saniyede 600 metreküp su girdiğini, bu barajdan da ırmağa 600 metreküp salındığını belirten yetkililer, Naras Barajı'ndan ise saniyede 50 metreküp su bırakıldığını ve toplamda Manavgat Irmağı'ndan yaklaşık 650 metreküp su geçtiğini aktardı. Yetkililer, Naras Barajı'nın yapılmasıyla Naras Çayı'ndan gelen kontrolsüz suyun ve büyük taşkınların yaşanmasının önüne geçildiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı