Maliye'de hesaplar karışmış!

Maliye'de hesaplar karışmış!

Maliye'nin 2003'te yaptığı sınavda düşük puan alan bazı adayların yüksek puan alan adayların yerine Gelir Uzman Yardımcısı olarak atandığı ortaya çıktı.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 2003 Mart’ında yaptığı yazılı sınavda, düşük puan alan bazı adayları devlet gelir uzman yardımcısı ve vergi denetmen yardımcısı; onlardan daha yüksek puan alan bazı adayları ise gelir uzman yardımcısı olarak atadığı ortaya çıktı. Arada maaş farkı oluşunca bu sefer gelir uzman yardımcıları sınav sonuçlarına itiraz etti. 2011’e kadar açıklanmayan sınav sonuçları da itirazlar sonucunda ortaya çıktı. Bunun üzerine gelir uzman yardımcıları Meclis’e başvurdu. Meclis, Bakanlık’tan sorunu çözmesini istemesine karşın olumlu cevap alamadı. 

PUANLAR GİZLENDİ

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü 10-14 Mart 2003’te “Devlet gelir uzman yardımcılığı, gelir uzman yardımcılığı ve vergi denetmen yardımcılığı” isimleriyle üç ayrı unvan için ortak tek sınav yaptı. Sınav sonucunda 19 kişi devlet gelir uzman yardımcılığına, 400 kişi vergi denetmen yardımcılığına ve 500 kişi ise gelir uzman yardımcılığına atandı. Ancak sınavı kazanan adayların sadece isimleri açıklanırken, aldıkları puanlar gizlendi. Sözlü sınavı kazanan adaylar başarı sırasına göre değil, her üç unvan için ayrı ayrı olmak üzere isme göre alfabetik sırayla listelenirken, yazılı ve sözlü sınavların ortalaması olan sınav giriş notları hiçbir zaman açıklanmadı. 

2011 Ocak’ında Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yapılan bir itiraz Gelirler Genel Müdürlüğü’nün sırrını deşifre etti. Belgelere göre; 2003’teki sınavda, yazılı ve sözlü puanları dikkate alınarak üç unvana atanan adaylar için başarı sıralaması yapıldığında bazı gelir uzman yardımcılarının devlet gelir uzman yardımcısı ve vergi denetmen yardımcısı olanlardan daha yüksek puan aldı. Ortak sınavların yapıldığı dönemlerde gelir uzmanlığı ile devlet gelir uzmanlığı ve vergi denetmenliği meslekleri arasında özlük hakları ve kariyer olanakları bakımından zaten var olan farklılıklar zaman içerisinde gelir uzmanlarının aleyhine daha da derinleşti. Bazı gelir uzmanları, aynı sınavda daha yüksek puan aldıkları devlet gelir uzmanı ve vergi denetmenlerine göre 1650 TL daha az maaş alıyor. Aynı hak kaybı gelir uzmanlarının aleyhine emeklilik de de devam edecek. Emeklilikteki hak kaybı ise aylık 1200 TL olacak. 

Ortak sınavlarda atanan 100’e yakın gelir uzmanı TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. İdare, sınav sonuç ilanında bu üç unvan için atama yapılırken başarı, kadro durumları ile tercihlerin göz önünde bulundurulduğunu belirtilmesine rağmen, Meclis’e verdiği cevapta, yazılı sınavda adaylardan doldurmalarını istediği unvan tercih formlarını, “sınavla bir ilgisinin olmadığı ve anket mahiyetinde değerlendirildiği, bu sebeple özlük dosyasına konulmadığı” gerekçesi ile ibraz etmedi. İtirazı değerlendiren Meclis, 17 Temmuz’da, İdare’yi sorunun çözümünde isteksiz bulduğunun altını çizerek, çözüm için yasal düzenleme önerdi.

MALİYE: SINAVLAR MEVZUATA UYGUN 

Maliye Bakanlığı’ndan verilen bilgide ise sınavların mevzuata uygun yapıldığı, söz konusu dönemde gelir uzmanlığına atama yapılan personel tarafından herhangi bir şekilde uyuşmazlık konusu yapılmadığı kaydedildi. Bakanlık, 2011’den sonra özlük haklarında yapılan iyileştirmeden dolayı Gelir Uzmanları’nın Devlet Gelir Uzmanı ve Vergi Müfettişliği unvanlarına atanmak istediklerini belirtti. Çok sayıda dava açıldığını ifade eden Bakanlık, davaların idarenin lehine sonuçlandığını da kaydetti. Bakanlık’tan verilen bilgide, “Konu aynı şekilde Danıştay’a temyiz yoluyla taşınmış ve Danıştay söz konusu kararların ve dayandığı gerekçeleri hukuk ve usule uygun bulup bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından hareketle temyiz isteminin reddiyle anılan kararların onanmasına karar vermiştir. Açılan davalar sonucunda idaremiz aleyhine sonuçlanan hiçbir mahkeme kararı bulunmamaktadır” denildi.