MALİYE BAKANI TÜRKİYE'NİN 1. OLDUĞU KONUYU AÇIKLADI

MALİYE BAKANI TÜRKİYE'NİN 1. OLDUĞU KONUYU AÇIKLADI

Bundan 10 veya 15 yıl önce çok ufak paralar için, 500 bin dolar için borç bulmakta zorlanıyorduk ama şuanda dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olduk

Aynur TATTERSALL / LONDRA 

İngiltere'nin başkenti Londra'da Afganistan'ın geleceği tartışıldı. Konferans’ta Türkiye’yi temsil eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Afganistan’a bugüne kadar 300 milyon yardım yapıldığını ve yardımların devam edeceğini söyleyerek; “Türkiye geçen yıl dünyada en fazla insani yardım yapan ülke oldu” dedi.

TÜRKİYE BU KONUDA BİRİNCİ

Londra'da düzenlenen Afganistan'ın geleceğinin tartışıldığı uluslararası konferansta Türkiye'yi temsil eden Mehmet Şimşek, görüşmelerin ardından  Aynur Tattersall’a konferansla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Mehmet Şimşek, Afganistan’ın çok uzun bir süreden sonra adil ve şeffaf bir Cumhurbaşkanlığı seçimi geçirdiğini ifade ederek, yabancı askeri güçlerin çıkmaya başlamasıyla Afganistan’ın çok önemli bir dönüm noktası geçirdiğini bu sebeple düzenlenen konferansın büyük önem taşıdığını söyledi.

“AFGANİSTAN’A 300 MİLYON DOLAR YARDIM YAPILDI”

Şimşek, 2002 yılından bu yana Türkiye olarak Afganistan'a yaklaşık 300 milyon dolarlık destek verildiğini kaydederek şöyle konuştu:

“Özellikle Afganistan’ın altyapısı ve ticaretinin geliştirilmesi konusunda önemli müzakereler yapıldı. Afganistan hala çok fakir bir ülke, savaşın tahribatı var. Afganistan’ın ciddi bir şekilde yardıma ihtiyacı var. Biz Türkiye olarak 300 milyon doların üzerinde yardım yaptık. En son yapılan Tokyo Konferansı'nda 150 milyon dolarlık yardımı taahhüt etmiştik. Zaten 2002'den bu yana geçen süreçte Türkiye olarak biz Afganistan'a 300 milyon dolardan fazla destek verdik. 664'e yakın projenin tamamlanmasına yardımcı olduk. Şimdi özellikle Afganistan'ın enerji, ulaştırma altyapısının geliştirilmesi ve bölgesel ticaret anlamında bir entegrasyonu başlatması çok önemli. Bölgesel anlamda ticari faaliyetlerini artırabilmesi için enerji kaynaklarını geliştirmenin yanı sıra demiryolu ve karayollarını da geliştirmeye ihtiyaç duyuyor.”

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR AKTÖR”

Afganistan ile ilgili olan konularda Türkiye’nin ön sırada konumlandırılmış olduğunu vurgulayan Şimşek, “Türkiye küresel ölçekte önemli bir aktör. Uluslararası sorunların çözümüne katkıda bulunarak yardımlarda ön plandayız. Türkiye geçen yıl milli gelirine oran olarak dünyada en fazla insani yardım yapan ülke oldu. Bundan 10 veya 15 yıl önce çok ufak paralar için, 500 bin dolar için borç bulmakta zorlanıyorduk ama şuanda dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olduk. Dünya ülkeleri çok konuşuyor ama insani yardım yap deyince yapmıyorlar. Türkiye en zengin ülke değil ama biz çıkıp insani yardım noktasında inanç farkı gözetmeden herkese kucak açtık” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE FON AKIŞINDA ÖNEMLİ BİR CANLANMA VAR”

İngiltere ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinen Şimşek, İngiltere’nin, Türkiye’nin önemli bir ticari ortağı olduğunu, siyasi anlamda mükemmel ilişkilere sahip olunduğunu dile getirerek şunları kaydetti; “İngiltere ekonomisi yapılan çabalar ve reformlar sonunda Avrupa’nın diğer ülkelerine oranla nispeten daha güçlü tepki verdi ve toparlandı. Avrupa’da sıkıntılar devam ediyor ama İngiltere küresel krizin etkilerini atlatmış durumda. Bu bizim için bir avantaj çünkü Türkiye İngiltere’ye önemli ölçüde mal satıyor. Bir miktar finansman buradan geliyor. Dolayısıyla İngiltere’de ilişkilerimiz çok iyi. İngiltere’ye ziyaretimizde finans kesimi ile bir araya geliyoruz.

TÜRKİYE'NİN RİSK ALGISI

Türkiye’nin risk algısı ve sermaye çekmesi çok önemli. Önemli finans merkezlerinden biri Londra. Son dönemde Türkiye’ye olan ilgi oldukça güçlü çünkü iki önemli seçimi atlattık, ardından da önemli bir reform programı açıklanması, buna ilaveten petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde düşmesi Türkiye’ye ilgiyi artırmış durumda. Türkiye’ye fon ve sermaye akışında büyük bir canlanma var”.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ev sahipliğini yaptığı konferansa, aralarında Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu 50'den fazla ülkeden üst düzey yetkili katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı