MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN İKTİDARA 10 NUMARA YAĞ SUÇLAMASI

MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN İKTİDARA 10 NUMARA YAĞ SUÇLAMASI

TMMOB açıklama yaptı.

TMMOB Makine Mühendileri Odası, otobüslerde meydana gelen yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada, 'denetimsizlik' vurgusu yaparak; 'Yaşanan kazalar yasal denetim ve mevzuat eksikliklerinin yanı sıra siyasal iktidarın her alanda olduğu gibi bu alanda da mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakma çabalarını bir kez daha göz önüne sermektedir' ifadeleri kullanıldı.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, son günlerde şehirlerarası yollardaki otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yangın ve kazalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, 10 numara yağın motordaki sıcaklığı yükselttiği ve yakıtı inceltmek için kullanılan maddelerin patlamaya neden olduğu için çok tehlikeli olduğu belirtildi. Açıklamada, gerekli denetimlerin hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmadığı savunularak "Yaşanan kazalar yasal denetim ve mevzuat eksikliklerinin yanı sıra siyasal iktidarın her alanda olduğu gibi bu alanda da mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakma çabalarını bir kez daha göz önüne sermektedir" ifadelerine yer verildi. 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası'ndan yazılı olarak yapılan açıklamada, otobüs yangınlarının 10 numara yağ kullanımından kaynaklı olduğu bilgilerinin kamuoyuna yansıdır kaydedilerek; "Kamu hizmeti sayılması gereken toplu taşımacılık hizmetini, özelleştirme, taşeronlaştırma, esnek ve yoğun çalıştırma, eğitimsizlik, ucuz ve yasak yakıt kullanımı gibi çevre sağlığını, toplumun kamusal can ve mal güvenliğini tehlikeye atan pek çok uygulamanın yolunu açan siyasal iktidar; yaşananları sadece seyretmekte, 'kader' ve 'işin fıtratı' gibi alışılageldik tabirlerle sorumluluğunu örtmeye çalışmaktadır. Söz konusu toplu taşıma araçlarındaki yangınların '10 numara yağ'dan kaynaklandığı ifade edilmekte; bunun da özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar, yedek parça, tamir ve bakım gibi maliyetleri düşürmek gibi nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir. M2 ve M3 sınıfı araçlarda 10 numara yağ kullanımı; motordaki sıcaklığı yükselttiği ve motor soğutma sisteminin sıcaklığı düşüremediği, yakıtı inceltmek için kullanılan solvent veya tiner benzeri parlayıcı maddeler patlamaya neden olduğu için son derece tehlikelidir. Bu durum, karayolu taşıtlarında kullanılacak olan akaryakıtların imalatı, depolanması, taşınması, dağıtımı ve satışının belirlendiği 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuatına aykırılık oluşturmaktadır" denildi. 

"İKTİDARIN HER ALANDA OLDUĞU GİBİ BU ALANDA DA MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİ DEVRE DIŞI BIRAKMA ÇABALARINI BİR KEZ DAHA GÖZ ÖNÜNE SERMEKTEDİR"

Açıklamada, 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte' yapılan değişiklikle, otobüslerin yangın algılama ve alarm sistemleri hükümlerine uygun hale getirilmelerinin zorunlu kılındığı hatırlatıldı. Açıklamada bu yönetmeliğin hayati bir önem taşıdığının altı çizilerek şunlar kaydedildi; "Ancak son günlerde yazılı ve görsel basında da yer aldığı üzere, otobüslerde çıkan yangınlar nedeniyle büyük tehlikeler yaşanmaktadır. Yönetmelik hükümlerinin özellikle önceden tescil işlemi görmüş '2005 model ve sonrası M2 ve M3' kategorisi araçlarda uygulanıp uygulanmadığının takibi ve denetimi, koordinasyonsuzluk nedeniyle hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Yaşanan kazalar göstermiştir ki işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemekte, yönetmeliğin söz konusu araçlarda uygulanıp uygulanmadığı, 10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığı gibi trafik güvenliğini tehlikeye atan hususların takibi ve denetimi hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Kısaca, özel ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ciddi bir güvenlik sorunu oluşmuştur. Yaşanan kazalar yasal denetim ve mevzuat eksikliklerinin yanı sıra siyasal iktidarın her alanda olduğu gibi bu alanda da mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakma çabalarını bir kez daha göz önüne sermektedir."

Kaynak:Haber Kaynağı