MAHKEME YAYIN YASAĞI KARARINI KALDIRDI

MAHKEME YAYIN YASAĞI KARARINI KALDIRDI

Cumhuriyet'in basın özgürlüğü zaferi


Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ayşe Yıldırım’ın, Yüksekova Sulh Ceza Hâkimliği’nin 28 Ekim’de Hakkari Yüksekova'da düzenlenen silahlı saldırıda 3 askerin şehit edilmesiyle ilgili aldığı yayın yasağı kararına yaptığı itirazı haklı bulundu.

AKP'NİN  SANSÜRÜ KAYBETTİ

Yüksekova Sulh Ceza Hâkimliği’ne iletilmek üzere İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği’ne sunulan dilekçede Yıldırım, Yüksekova Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararında soyut ifadeler dışında hangi bilgilerin, nasıl bir zarar doğuracağına, kamu düzeninin ne suretle sarsılacağına ve soruşturmaya engel olacağına somut bir gerekçelendirmeye yer verilmediğinden kaldırılması gerektiği savunmuştu.

Hakkari Sulh Ceza Hakimliği’nden Hakim Kenan Olgun imzalı kararda, 25 Ekim 2014 tarihinde Yüksekova’da 3 askerin şehit edilmesinin ardından şehit naaşlarına ilişkin görüntü ve fotoğrafların yayımlanmasının toplumun bir kesiminde infiale neden olabileceği ve propaganda aracı olarak da kullanılabileceği, bu aşamada kamu düzeni gereği bu yönde yayın yasağı konulmasına karar verildiği anımsatıldı.

"BİLGİ EDİNME HAKKININ KAPATILMASI..."

Kararda, söz konusu olayın içeriğine ilişkin olarak yayın yasağı konulmasının Anayasa’nın 13, 26 ve 28. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi gereğince halkın bir olay hakkında bilgi edinme hakkının tüm yollarının kapatılmasına neden olacağı, “ölçülülük ilkesi ile demokratik bir toplumdaki gereklilik unsuruna aykırı olacağı” süresiz ve sınırsız yayım yasağı konulmasının ölçülülük ilkesi ile de bağdaşmayacağı vurgulandı. Kararda, özetle şu ifadelere yer verildi:

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

“Yayın yasağının kaldırılmasına dair talebin kabulüne karar verilmiş ve bu yöndeki yayın yasağının kaldırılması şeklinde hüküm kurulmuştur. Yüksekova Sulh Hakimliği’nin 28/10/2014 tarihli kararının kaldırılması yönündeki talebin soruşturma tamamlanıncaya kadar olay yeri ve olay yerindeki şehitlerin cenazelerine ilişkin görüntülerin her türlü görüntülü, sesli, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamında yayınlanmasının yasaklanması yönündeki kararın devamı ile bu yöndeki itirazın reddine karar verildi.

KARARIN BİR SURETİ GÖNDERİLDİ

Yine Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği’nin 28/10/2014 tarihli kararında belirtilen olay içeriğine ilişkin sesli, görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki yayınların yasaklanmasına ilişkin kararına itirazın kabulu ile olayın içeriğine ilişkin sesli, görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki yayınların yasaklanmasına ilişkin Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği’nin bu yöndeki kararının kaldırılmasına, kararın bir suretinin itiraz edene Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği tarafından tebliğine, kararın Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar verildi.”

Kaynak:Haber Kaynağı