MADENDE GÖÇÜK BİR İŞÇİÖLDÜ 2 YARALI

MADENDE GÖÇÜK BİR İŞÇİÖLDÜ 2 YARALI

Maden işçileri 38 yaşındaki Nevzat Candan, 45 yaşındaki Yaşar Özdemir ve 35 yaşındaki Hüseyin Demirdöver göçük altında kaldı.

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi öldü, 2 işçi yaralandı.

YERİN 550 METRE ALTINDA MEYDANA GELDİ

Göçük, sabaha karşı 04.00 sıralarında yerin 550 metre altında meydana geldi. Üretim sırasında kömür yığınlarının çökmesi sonucu göçük oluştu. Maden işçileri 38 yaşındaki Nevzat Candan, 45 yaşındaki Yaşar Özdemir ve 35 yaşındaki Hüseyin Demirdöver göçük altında kaldı. Özdemir ve Demirdöver, iş arkadaşlarının çalışmasıyla kısa sürede yaralı kurtarılarak ambulansla Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Nevzat Candan'ın ise yaklaşık 2 saat sonra cesedine ulaşıldı. Ocaktan çıkarılan Candan'ın cesedi, yapılan incelemeden sonra aynı hastanenin morguna kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralı işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

ACI HABER EVİNE GİDİNCE

Acı haberi alan Nevzat Candan'ın iş arkadaşları ve yakınları hastaneye geldi. 2 çocuk babası Nevzat Candan'ın eşi Ayşe Candan ve babası Hasan Candan, hastane önünde gözyaşlarına boğuldu. Baba ve gelinini yakınları teskin etmeye çalıştı.
Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, göçüğün arında üretim yapılırken meydana geldiğini söyledi. Mutlu, "Arkadaşlar kömür çıkarırken arın çökmesi sonucu göçükte kalıyorlar. Bir arkadaşımızı kaybettik. Başımız sağolsun" dedi.

DÜN EYLEM YAPMIŞLARDI

ZONGULDAK'ta maden işçileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) işçi açıklarının giderilmesi, düşük ücretli işçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi, taşeronlaşma ve özelleştirmeye karşı yürüdü.
Madenci Anıtı'nda toplanan TTK'ya bağlı maden ocaklarında çalışan işçilere özel maden şirketlerinde çalışan işçiler de destek verdi. Yaklaşık 250 işçi, 'Maden işçisi yalnız değildir', 'Zonguldak susma madencine sahip çık', 'Gemileri yaktık geri dönüş yok' sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan maden işçisi İsmet Hacıbektaşoğlu, kurumda 2006 ve 2009'da iş başı yapan işçilerin eski işçilerden daha düşük ücretle çalıştırıldığını söyledi. Bunun işçiler arasında huzursuzluk yarattığını anlatan Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu:

EMEĞİN BAŞKENTİ İLİMİZ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

"Kurumda aynı işi yapan fakat farklı ücret ile çalışan işçi sayısı artmıştır. Bu nedenle işçi arkadaşlarımız arasındaki birlik ve beraberlik duygusu, iş huzuru ve kurum işyerlerinde barış ortamı bozulmaktadır. Kuruma işçi alınmaması ise işçilerin daha yoğun çalışmasına neden olmaktadır. Bu da büyük bir iş güvenliği zafiyetine neden olmaktadır. Hükümetin bu politikalarından anlaşıldığı gibi ülke sanayisinin oluşmasında, ülkemizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olan ve kamuoyunda 'emeğin başkenti' olarak bilinen ilimiz yok edilmeye çalışılmaktadır."

TTK'YA SAHİP ÇIK

İşçiler, daha sonra sloganlarla Gazipaşa Caddesi'ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Burada stant açan işçiler, düşük ücretli çalışan işçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi ve işçi açıklarının giderilmesinin yanında taşeronlaşma ve TTK'nın özelleştirilmesine karşı imza kampanyası başlattı. 'TTK'ya, Zonguldak'a, ülkene ve geleceğine sahip çık' konulu imza kampanyasında toplanan imzaların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklara gönderileceği belirtildi

Kaynak:Haber Kaynağı