LYS ÖNCESİ ŞOKE EDEN GELİŞME

LYS ÖNCESİ ŞOKE EDEN GELİŞME

Cumartesi günü yapılacak LYS öncesi yeni bir gelişme yaşandı.

CHP Milletvekili Nur Serter bu gelişmeyi "LYS giriş ücretini bankadan yatırdığı halde, internet üzerinden onay işlemlerinin eksik yapıldığını gerekçe göstererek başvurusu reddedilen bir öğrenci, ÖSYM’yi mahkemeye vermiş ve yürütmeyi durdurma kararı almıştır. ÖSYM başkanlığı tarafından bugün saat 16’da aranan bu öğrenciye 'Sınav giriş yeriniz ve kitapçığınız hazırlanıyor, sistem üzerinden takip edin' denilmiştir. Mahkemeye başvuru yapmayan diğer öğrencilere ise bu imkan tanınmamıştır." sözleriyle yaptığı basın açıklamasında duyurdu.

Sertel açıklamasını "Nisan ayından bu yana devan eden bu sorunun çözülmesi için mahkeme kararı mı gerekmektedir? Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alan çocuklar için sorun çözülebiliyorsa, diğer çocuklar için neden çözüm bulunamıyor? sözleriyle noktaladı.

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA: SİSTEMDE DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

ÖSYM ise yaptığı açıkamada LYS başvuru süresince herhangi bir sistem değişikliği yapılmadığını belirterek, “Başvurusunu tamamlayamayan adaylardan hiçbiri sistem hatası nedeniyle bu durumla karşı karşıya kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 2014-LYS’lere başvuruların son günü olan 30 Nisan’da ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan duyuruyla “LYS’ler için sınav ücreti yatıran ve hangi LYS’ye gireceğini ve nerede sınava girmek istediğini belirten, başvurusunu tamamlayan aday sayıları verilerek, sınav ücretini yatırdığı halde başvurusunu yapmayan aday sayısının 63 bin 495 aday olduğunun” bildirildiği kaydedildi. Bu duyurudan sonra 30 Nisan tarihinde başvuru bitimi saatine kadar bahsi geçen adayların da içinde bulunduğu 100 binden fazla başvuruyla pek çok adayın başvurusunu tamamladığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu duyuruda, sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu henüz tamamlamayan adayların başvurularını, başvuru süresi bitmeden tamamlamaları önemle hatırlatılmış; sınav ücretini yatırdığı halde 2014-LYS başvuru işlemini kılavuzda/duyurularda belirtildiği şekilde tamamlamayanların, 2014-LYS’lere girmelerinin mümkün olmadığı vurgulanmıştır. ÖSYM’nin bu açıklamasını kullanarak, sistem değişikliği veya sistem hatası nedeniyle sanki hala 63 bin aday başvurusunu tamamlayamamış gibi asılsız iddialar ile kamuoyu ve adaylar yanıltılmaktadır. ÖSYM, LYS başvuru süresince herhangi bir sistem değişikliği yapmamıştır. Ayrıca başvurusunu tamamlayamayan adaylardan hiçbiri sistem hatası nedeniyle bu durumla karşı karşıya kalmamıştır. Bu yılki başvuru sürecinde 946 bin 244 aday, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında başvurularını sorunsuz tamamlamıştır. Aynı gerçek dışı iddialarla, LYS başvurularından sonra 10 binden fazla adayın ÖSYM’ye yazılı olarak başvurduğu da iddia edilmektedir ki, bu iddia da asılsızdır. 2014-LYS için sınav ücreti yatırdığı halde başvuru yapmayan aday sayısı tam olarak 9.473’dür ve bunlardan bir kısmının 2014-YGS’de LYS için gerekli olan puan barajını aşamadıkları için başvuru hakları olmadığı tespit edilmiş ve diğer bir kısmının da başvuru süresince ÖSYM’nin başvuru sistemi olan ais.osym.gov.tr’ye hiç giriş yapmadığı anlaşılmıştır. Sınav hazırlık süreci titiz ve uzun bir süreçtir ve bu süreç içinde her dakika etkin olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, 2014-LYS başvurularının sona erdiği 30 Nisan 2014 günü saat 23.59’dan itibaren başvuran aday verisi üzerinde, sınav salonu belirleme, sınav görevlisi belirleme, cevap kağıdı basımı, sınav salon evrakı basımı ve soru kitapçığı basımı gibi işlemler peş peşe sorunsuz olarak devam ettirilmiş ve bugün itibariyle LYS-4, LYS-1 ve LYS-5’e ait tüm baskı paketleme işlemleri tamamlanmış, sınav merkezlerine sevk işlemleri başlamıştır.”

Kaynak:Haber Kaynağı