LİSELİ İSYANLARI YAYILIYOR; BAKIN KAÇ LİSE OLDU

LİSELİ İSYANLARI YAYILIYOR; BAKIN KAÇ LİSE OLDU

İstanbul Erkek Lisesi'nin okul yönetimine karşı başlattığı protestolara yeni okullar katılıyor. Art arda bildiri yayınlayan liseliler, baskı rejimine karşı birlik olma çağrısı yapıyor

Sözcü'de yer alan habere göre, 

AKP hükümetinin baskıcı rejimine karşı liseliler direnişe geçti. İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan ve birçok okulun katıldığı protestolara en son Notre Dame de Sion Lisesi katıldı. Bununla birlikte, Türkiye Liseliler Birliği'nin ‘Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz' başlığıyla imzaya açtığı bildiride imzacı sayısı da 365'e ulaştı.

İlk protestoyu geçtiğimiz günlerde İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri başlatmıştı. Öğrenciler, yandaş okul müdürlerine sırtlarını dönerek eylem yaparken, ardından Galatasaray Lisesi öğrencileri de “Acil yeni müdür aranıyor” başlığıyla çıkardıkları afişte, “Öğrencinin çamaşır makinesini, piyanosunu çalıp evine almayacak, hiçbir padişaha kölelik yapmamış, Tevfik Fikret’in makamına yakışan müdür” aradıklarını açıklamışlardı.

CAĞALOĞLU ANADOLU LİSESİ: BEN YANMASAM, SEN YANMASAN…

İki lisenin ardından halkaya Cağaloğlu Anadolu Lisesi de katılarak, hazırladıkları bildiride geleneksel olarak her yıl yaptıkları festivallerin gerekçesiz olarak bitirildiğini vurgulayarak, “Bütün bunlara boyun eğmeyen, CAL ruhunu ve geleneklerini yaşatmaya çalışan bizler, asılsız bahanelerle ve hiçbir gerekçe sunulmadan önümüze konan engellerle yılmadan mücadele etmekteyiz. Derdimiz çok, hemderdimiz siz. Sizleri bizimle bağırmaya, yanmaya çağırıyoruz.

Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa…” sözlerine yer vermişlerdi.

BAL: GELİN PADİŞAH YALAKALARINA HEP BİRLİKTE SIRTIMIZI DÖNELİM

Bu üç köklü okulun ardından, bir tepki de dün İzmir’den geldi. Bornova Anadolu Lisesi (BAL) öğrencileri bir açıklama yaparak, okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci olduğunu anlamaya çalışmaktan bıktıklarını belirterek, artık bunları takip etmek istemediklerini kaydederek, “İlk çağrımız BAL mezunlarına. Bizi yalnız bırakmayın. Gelin okulumuzdan başlayalım. Geçmişi kederle veya vurdumduymazlıkla anmayalım. Bizden sonra gelecek BAL öğrencilerini heyecanla bekleyelim. Onlara utanacağımız bir okul bırakmayalım.

İkinci çağrımız da ülkenin dört bir yanındaki tüm liseli arkadaşlarımıza: Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim” dedi.

VEFA LİSESİ: HEP BERABER KARANLIĞA SIRTIMIZI DÖNMEYE HAZIRIZ!

BAL’ın ardından halkaya Vefa Lisesi katıldı. ‘Pilot okul’ adı altına yapılan kısıtlamalardan hoşnut olmadıklarını belirten öğrenciler hazırladıkları bildiride, “Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!” dedi.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ: IŞIĞA KOŞACAĞIZ

Kadıköy Anadolu Lisesi de hazırladığı “sansürlü” bildiride, “Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşunda geçmişi özleyenlerle, Fikret'in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız” dedi.

NOTRE DAME DE SION: ANTİ-FAŞİST MÜCADELEYİ KUVVETLENDİRMEK GEREKİYOR

Zincire katılan son halka ise Notre Dame de Sion oldu. Okuldaki baskıları hazırladıkları bildiren anlatan Notre Dame de Sion öğrencileri şunları paylaştı: “Hatırlatıyoruz: okulu okul yapan idare değil, öğretmenler ve öğrencilerdir. Yaşama alanlarımızı genişleten öğretmenlerin, doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli yöntemlerle okuldan uzaklaştırıldığına tanık oluyoruz. Bunun bir eğitim politikası değişikliğinin işaretleri olduğunun farkındayız. Ancak, bilimum iktidarların dahil olduğu bu körelme sürecine boyun eğmeyi reddediyoruz. Notre Dame de Sion örneğinden, “aydınlıkçı” çerçevenin de dayatmacı zihnin bir parçası haline dönüşebileceğini görüyoruz. Ekol olmamız veya olmamız değil, anti-faşist mücadeleyi her alanda kuvvetlendirmemiz gerektiğinin esas olduğunun bilincindeyiz. Direnen tüm liselilere selam ve dayanışmayla…”

LİSELİLER BİRLİĞİ’NİN BİLDİRİSİNDE 365 İMZACI OKUL VAR

Diğer yandan, Türkiye Liseliler Birliği'nin ‘Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz' başlığıyla imzaya açtığı bildiri metninde imzacı sayısı 365'e ulaştı. 365 lisenin kamuoyuna sunduğu ortak bildiride ; ‘‘İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ndeki arkadaşlarımızı kutluyoruz. Bütün bu mücadelelerin parolası çok açık: Eylemlerin ortak paydası ve sırtımızı yasladığımız yegâne kuvvet Atatürk ve Cumhuriyet değerlerimizdir. Bugüne dek ne başardıysak bu parola yol ışığımız oldu, bundan sonra da böyle olacak'' denildi.

İMAM HATİP LİSESİ DE VAR

İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Mersin, Muğla, Diyarbakır, Edirne, Ordu, Adana, Bursa, Afyon, Konya, Antalya gibi Türkiye'nin dört bir yanından birçok lise gericiliğe karşı birleşti. İmzacı liseler arasında fen liseleri, anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseler, temel liseler, güzel sanatlar liseleri ve imam hatip liseleri yer alıyor. İmzacılar arasındaki Fatma Talip Kahraman Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Keçiborlu Anadolu İmam Hatip Lisesi dikkat çekiyor.

365 lisenin yayınladığı ortak bildiride Nazım'ın dizelerinden alıntı yapılarak ‘Biz ne mükemmel dostlarız ki/kelimesiz ve yazısız/anlaşırız' denildi. Bu büyük dayanışmanın Türkiye'de tüm liseleri birleştireceğinin ifade edildiği bildiride sadece liseliler değil bir zamanlar yolu bu sıralardan geçen herkes dayanışmaya çağrıldı.

İşte o bildirinin tam metni;

‘‘Bir geniş, büyük merhaba herkese! Geniş ve umutlu merhabaların günlerine koşuyoruz. Türkiye'nin geleceği, geleceğini inşa etmek için kollarını sıvıyor, kalemlerini çekiyor! Karanlığı aydınlıkla boğacak mücadele alevleniyor. Atatürk gençliği mücadele bayrağını daha da yükseltiyor!

Türkiye'de gericiliğin özlemleri var. Atatürksüz, laik olmayan, çağdışı bir cumhuriyet ve gerici bir eğitim sistemi… Yıllardır kendi gençliğini yaratmak isteyen, mevcut eğitim kurumlarını da bu amaca göre şekillendirmek isteyen bir iktidar var. Ancak karşısında, gücünü tarihinden alan, neşesini mücadelesine katarak büyüyen, gülümseyen yüzleriyle gericiliğin her çıktığı yerde yumruk olup tepesinde patlayan liseli gençler var. Okuluna, ülkesine ve arkadaşlarına sahip çıkan, umut dolu liseli gençler var. Hayatı yaşayan, her şeye rağmen üreten, paylaşan, sorgulayan ve geleceğini çizen liseli gençler var. Türkiye Liseliler Birliği var!

Okullarımızdaki çağdışı uygulamalar, müdür baskıları, engellemeler tüm liselerin ortak sorunu. Parasız, laik, bilimsel ve milli eğitim için mücadeleyi çoğaltmak geleceğimizi elimize almak hepimizin sorumluluğunda. İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ndeki arkadaşlarımızı kutluyoruz. Bütün bu mücadelelerin parolası çok açık: eylemlerin ortak paydası ve sırtımızı yasladığımız yegâne kuvvet Atatürk ve Cumhuriyet değerlerimizdir. Bugüne dek ne başardıysak bu parola yol ışığımız oldu, bundan sonra da böyle olacak. Kültürümüze ve tarihimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bu büyük dayanışma, Türkiye'deki tüm liseleri birleştirecektir. Bu büyük birlikteliğe güç vermeye sadece liseli arkadaşlarımızı değil, bir zamanlar bu sıralardan yolu geçen mezunlarımızı, ailelerimizi de davet ediyoruz.

Bizler, bu kararlılığımızı Kurtuluş Savaşı'nda sıralardan cephelere koşan on beşlilerden, mezun vermeyen liselerimizin ruhundan alıyoruz. Yıllardır emek verdiğimiz okullarımız, yakında başlayacağımız üniversitelerimiz, milletimiz, ailemiz, uğruna mücadele ettiğimiz her şey, yaşadığımız toprakların, vatanımızın geleceğinde anlam kazanıyor. Vatan olmadan gelecek olmaz. Bizler, liselerde gericiliğe karşı amansız mücadelemizi sürdürürken, vatanımız ve geleceğimiz için de mücadele ediyoruz. Yüreklerimiz Mehmetçikle birlikte çarpıyor. Liseliler, yüz yıl önce olduğu gibi bugün de aynı kararlılığı taşıyor!

Nazım'ın güzel dizeleri bugün Diyarbakır'dan İstanbul'a kadar aydınlık bir gelecek için mücadele eden tüm liseliler için söylenmiş gibi:

“Biz ne mükemmel dostlarız ki,

Kelimesiz ve yazısız

Anlaşırız”

Tüm arkadaşlarımızı, daha güzel günler için omuz omuza vermeye, Türkiye Liseliler Birliği ailesine katılmaya çağırıyoruz.

Dosta düşmana ilan ediyoruz: Atatürk gençliği karanlıkları ışıklara boğacak!
Liselerde gericiliğe geçit vermeyeceğiz!

Gelecek, geleceğini inşa edecek!''

Kaynak:Haber Kaynağı