LE FIGARO; İşte ÖSO Gerçeği

LE FIGARO; İşte ÖSO Gerçeği

LE FIGARO;SURİYE MUHALİFLERİNİN %58'İ CİHATÇI

Ana SayfaDünyaİşte Suriye Muhalif Örgütler Haritası20 Eylül 2013 Cuma 16:37Türkiye'nin sağladığı kolaylıkla Suriye'ye geçen cihatçılara ilişkin haberler uluslararası medyanın gündeminde olmayı sürdürüyor. Fransız Le Figaro Gazetesi’nin haberine göre; muhaliflerin yüzde 58'i cihatçı radikal örgütlerden oluşurken, 150 bin cihatçı militanın geri dönülmez biçimde 

 
PARİS- Le Figaro Gazetesi,  Birleşmiş Milletler’in Şam temsilciliği tarafından bir yıllık araştırma sonucunda hazırlanan 'Suriye Muhalif Örgütler Haritası'nı bugün sayfalarına taşıdı.
 
BM haritasına göre, muhaliflerin yüzde 58’ini cihatçı ve selefi gruplar oluşturuyor. Daha net bir deyişle, 50'den fazla savaşçısı olan 600 silahlı grup El Kaide’ye bağlı. En güçlüleri El Nusra Cephesi ve Irak ve Levant İslam Devleti (ISIS).
 
BM Şam temsilcisi Mokdar Lamani, “Bundan bir yıl öncesine kadar bu iki örgütün muhalifler içindeki ağırlığı yüzde 5 idi. Şimdi yüzde 40’ını bu iki örgüt oluşturuyor. Suriye genelinde 150 bin militanları var” diyor. 
 
Bu da Suriye’de 2 bin tugay anlamına geliyor. Bu rakamlar gösteriyor ki, cihatçı hareket muhalifler içinde El Nusra ve ISIS’in yanı sıra her biri 20'şer bin kişilik ordu barındıran Ahrar el Şam ve  Liva Al İslam ile çoğunluğu elde tutuyor. 
 
BM’ye göre, Liva El İslam, örgüt lideri Zaran Alluş’un yaşadığı Suudi Arabistan’ın kontrolü altında ve Amerika’nın 2012 sonunda “terörist örgütler listesine” aldığı El Nusra’ya vitrin görevi görüyor. Geçtiğimiz haftalarda Liva El İslam, ABD’nin vuracağı umudu ile Şam etrafına 8 bin adamını konuşlandırdı.
 
ÖSO GERÇEĞİ
Raporun ikinci önemli noktası, Fransa, Türkiye, Amerika ve Arap ülkeleri tarafından desteklenen ‘ılımlı muhalefet’ ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tüm muhalif gruplar içinde zayıf bir etkinliğe sahip. Mokdar Lamani, ÖSO’nun muhalif grupların yüzde 15’ini oluşturduğunu ve yalnızca Humus’un kırsalında etkin olduğunu açıklıyor. Müslüman Kardeşler’in örgütü Katiba da çok zayıf bir temsil gücüne sahip. Ayrıca özellikle Lübnan sınırında odaklanan suç şebekeleri ve silah kaçakçılarını da listeye eklemek gerekiyor.
 
‘TÜRKİYE’NİN PASİFLİĞİNDEN YARARLANDILAR’
Le Figaro, bu grupların para ve silah desteği sorunu da olmadığını vurguluyor. “Katar tarafından finanse edilen ISIS ve El Nusra, Suriye’nin doğu ve kuzeyine hakim durumda. Uzun süre sınırlarından cihatçı ve silah geçişine göz yuman Türkiye’nin pasifliğinden yararlanmayı çok iyi bildiler. Ancak asıl korkulan, şimdi askeri operasyon olasılığının sona ermesiyle birlikte, cihatçılar, kendilerini Batı tarafından terkedilmiş hisseden ılımlı muhaliflere saldırabilirler” diyor.
ISIS ve El Nusra, bu yeni çatışma için her türlü araca sahip.
 
‘SİYASİ İNFAZLAR BAŞLADI’
Alevi köylerine yapılan kanlı saldırılar, “Esad’ı yıkıp, yerine Suriye’de hilafeti kurma” amacı etrafında birleşen iki örgütün, yeni eylem kapasitesini de gözler önüne serdi. Şam’daki bir diplomatik bir kaynak, “Bu örgüt militanları, bir düzine izole olmuş Alevi mezrasına girerek 137 kadını boğazını kestiler ya da öldürdüler. Elbette ordu, iki gün sonra hakimiyeti ele aldı ama halk Tartus ve Lazkiye’ye kaçtı. Bu göçler El Kaide’ye, Alevi köylerine giderek, Esad’ı destekleyenleri  gözler önünde infaz ederek bu köyleri boşaltma fikrini verdi. Ve şüphesiz bu sadece başlangıç. El Kaide bağlantılı gruplar sonunda rakiplerini ortadan kaldıracak. Kendilerini desteklemeyen şeflerin hedef alındığı siyasi cinayetler çoktan başladı. Son 3 haftada El Kaide’nin kontrolü altına girmeyi reddeden 12 aşiret lideri, bazen meydanda, çoğu zaman da sessizce infaz edildi” diyor.
 
Ama bu saldırılar sadece cihatçı olmayan liderleri kapsamıyor. Arar El Şam’ın emirlerinden Ebu Ubeyde, İdlib bölgesinde bu gruplar tarafından öldürüldü. ISIS emirlerinden Ebu Muhammed El Adnani, “İslam’ın düşmanları laikler ve İslamcı-milliyetçilerdir” diyerek bu olayı doğruladı.
 
KENDİ SAFLARINDA TEMİZLİK
Ancak bir başka gelişme ise, El Nusra’nın da sızma endişeleri nedeniyle kendi içinde infazlara başlaması. El Nusra, en son cephanelerinin yoluna işaret koyduğunu tespit ettiği 10 Tunuslu militanı infaz etti. Örgüt yönetimi, bu 10 Tunuslu’nun CIA ajanı olduğunu ve Amerikan bombardımanında bu cephaneliklere ateş edeceğini tespit ederek infaz ediyor.
 
‘BİR EL KAİDE MİLİTANI, 10 ÖSO MİLİTANINA BEDEL’
Mokdar Lamani, bütün bu tabloda El Kaide’nin nasıl değişim geçirdiğini de anlatıyor: “Şam da dahil, kuzeyden güneye kadar bir yıl süren inceleme ve araştırmalarımız boyunca herkes bize aynı şeyi söyledi. El Kaide’nin bir militanı ÖSO’nun 10 militanına bedel. Kuzey’de Manegh havaalanının alınışını hatırlıyorum. ÖSO aylarca havaalanının etrafını çevirdi ama bir türlü ele geçiremedi. El Kaide’den yardım istediler. Patlayıcı dolu iki araçla gelen bir kaç El Kaide militanı ertesi gün havaalanını ele geçirdi ve ÖSO kumandanı kameralar karşısında onlara teşekkür etti. Suriye’de Irak ve Libya’dan farklı bir durum ortaya çıkıyor. El Kaide daha rejim düşmeden çok güçlendi.”
 
Bu da Suriye’nin geleceği hakkındaki endişeleri artırıyor. Suriye, Irak ve Libya’dan daha kötü bir iç savaş girdabına sürüklenir mi? Esad düşerse, Batı bu örgütlerin elindeki silahları nasıl toplayacak, Ortadoğu’yu nasıl silahsızlandıracak? Bunlar Esad’ın düşürülmesi kadar ciddi soru ve sorunlar.