"LAZ MUCİT" YERLİ ARABASINA TESCİ BEKLİYOR

"LAZ MUCİT" YERLİ ARABASINA TESCİ BEKLİYOR

RİZE'nin Ardeşen İlçesi’nde 3 yıl önce yaptığı ve ‘Atmaca 53’ adını verdiği otomobiline tescil belgesi alamayan Hayrullah Koçoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a çağrıda bulundu. Türkiye’de ilk yerli otomobili...

RİZE'nin Ardeşen İlçesi’nde 3 yıl önce yaptığı ve ‘Atmaca 53’ adını verdiği otomobiline tescil belgesi alamayan Hayrullah Koçoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a çağrıda bulundu.

İLK YERLİ OTOMOBİLİ YAPTIM KİMSE İLGİLENMEDİ

Türkiye’de ilk yerli otomobili kendisinin ürettiğini belirten Koçoğlu, Türk insanının kabiliyetini göstermek için tasarladığı otomobiline bakanlıktan ödül beklediğini açıkladı.

LAZ MUCİT

Ardeşen’de oturan ve çevresinde ’Laz Mucit’ olarak tanınan emekli işçi 59 yaşındaki Hayrullah Koçoğlu, 3 yıl önce otomobil yapımı için çalışma başlattı. Koçoğlu’nun iki ayda tamamladığı ve ’Atmaca 53’ adını verdiği, sürücü ile birlikte 3 kişi taşıma kapasiteli 1300 beygir gücüne sahip otomobil, saate 120 kilometre hız yapabiliyor. Hurdaya ayrılan bir motoru onaran, diğer mekanik aksamlarını da kendisi yapan Koçoğlu, ekonomik olması amacıyla LPG sistemi taktığı otomobili 20 bin liraya mal etti.

3 YILDIR TESCİL BEKLİYOR

Hayrullah Koçoğlu, otomobili ile trafiğe çıkabilmek için tescil kaydı almak istedi. Ancak bu yöndeki çabasında başarılı olamayan Koçoğlu'nun mahalle ve köy yollarında kullandığı aracı görenlerin hayli ilgisini çekiyor. İlk yerli otomobili kendisinin ürettiğini belirten Hayrullah Koçoğlu, tescil belgesi alamadığı otomobili için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan ödül beklediğini açıkladı.

“BÜYÜK AŞKLA OTOMOBİLİ YAPTIM”

2 yıl projesi üzerinde çalıştığı otomobili 1.5 yılda tamamladığını anlatan Koçoğlu, “Büyük bir zevk, heves ve aşkla bu otomobili yaptım. Motoru haricinde tüm diğer aksamları tarafımca yapıldı ve yerli üretimdir. Ön dingil ve fren sistemini ben tasarladım. Tüm dizaynı bana aittir” dedi.

“TESCİL ALAMADIM BARİ ÖDÜL VERSİNLER”

Ülkede yerli otomobil üretimi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini anlatan Koçoğlu, “Ben de bu arabayı yaparken insanımızın kabiliyetini yansıtmak istedim. Bizim insanımızın her alanda başarılı olmaması için bir neden yok. Ben de bunu ispatlamak istedim. Otomobilim büyük ilgi çekiyor. İnsanlar görünce inceliyor.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN UĞARIŞIYORLAR

Ülkemiz de yerli otomobil için çalışıyor. Bu işlerin gelişebilmesi için kültür oluşması lazım. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızdan tasarladığım bu arabaya ödül bekliyorum. Türkiye’nin ilk yerli otomobili yapan biri olarak bunu hak ediyorum. Tescil alamadım bari ödül versinler" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı