KYB Genel Sekreter Yardımcısı ile Söyleşi

KYB Genel Sekreter Yardımcısı ile Söyleşi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosrat Resul ile Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) bu yılın başlarında bir söyleşi gerçekleştirdi. ORSAM'ın internet sayfasında yer alan söyleşide Resul, Türkiye'nin bölgede büy

Irak’ta Kürt hareketinin en önemli isimlerinden biri olan KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul, yıllarca Saddam Hüseyin rejimine karşı silahlı mücadelenin içinde yer aldı. KYB lideri Celal Talabani’ye en yakın isimlerden biri olan Rusul, KYB Genel Sekreterliği görevinin yanı sıra, 2005’ten bu yana Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB)’nin de Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Söyleşide Kosret Resul, Celal Talabani’nin rahatsızlığı sonrasında Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki son duruma ilişkin soruya şöyle yanıt veriyor:
“Celal Talabani Ortadoğu’nun iyi liderlerinden birisi. Bildiğiniz üzere şu an hasta. Her gün olaylar çıkıyor. Celal Talabani’nin varlığı bölge için çok önemli. Talabani tüm Irak halkı için bir şemsiye gibi.”

Irak Kürdistan Bölgesi’nde başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da Kosret Resul, bunun henüz kesinleşmediğini söyledi.

KYB’nin geleceğe yönelik projeleri hakkındaki soruya da Resul, insan hakları konusuna öncelik vermeyi planladıklarını, ayrıca özgür bir devlet olmak istediklerini kaydetti.

Kürdistan bölgesinin ekonomik sorunlarıyla ilgili bir soruya da Resul, petrole yoğunlaşmış olduklarını, ancak su, sanayi ve ziraat gibi kaynaklara da önem vermeleri gerektiğini belirtti.

Türkiye ile ilgili düşünceler sorulduğunda da Resul, Türkiye’nin bölgede büyük bir devlet olduğunu ve kendileri için Türkiye’nin önemli olduğunu söyledi.

Söyleşide şu sorulara da yanıt arandı:

ORSAM: İlişkilerin geliştirilebilmesi için neler yapılabilir?

Kosret Resul: Şu an ekonomik olarak beraber bir çalışma içindeyiz. Burada birçok Türk şirketi var. Biz buradan petrol gönderelim, Türkiye de Avrupa’ya dağıtsın.

ORSAM: Irak merkezi hükümetinin petrol satışı konusunda bir karşı çıkışı var.

Kosret Resul: Onlar kendi kendilerine konuşuyorlar. Biz anayasayı esas alıyoruz.

ORSAM: Peki, ekonomik ilişkilerin yanı sıra siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabilir?

Kosret Resul: Son zamanlarda Türkiye’de “Kürt Açılımı” süreci var. Kürt sorununun çözülmesi için atılmış önemli bir adımdır.

ORSAM:Türkiye’de şu anki görüşmelerin sonunda Irak Kürdistan Bölgesi’nde de rol oynayabileceği düşünülüyor. Kürt sorununun çözümünde Irak Kürdistan Bölgesi nasıl bir rol oynayabilir? Mesela, PKK’lıların bir kısmının Irak Kürdistan Bölgesi’ne gelmesi konuşuluyor. PKK sorununun çözümü için ne gibi bir katkınız olabilir?

Kosret Resul: Biz PKK’lıların Irak Kürdistan Bölgesi’ne gelmeleri konusunda bir şey duymadık. Böyle bir plan yok. PKK ve Türkiye arasındaki sorunlar diyalogla hallolmalı. Örneğin İmralı’ya heyet gitmesi gibi.

ORSAM: Bazı PKK’lı liderlerin Irak Kürdistan Bölgesi’ne gelmesi gibi çözümler konuşuluyor. Bunun olabilirliği var mı?

Kosret Resul: Hayır. Biz böyle bir şey bilmiyoruz.

ORSAM:Son olarak Türkiye’ye vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Kosret Resul: Cumhurbaşkanına, Başbakanına, Dışişleri Bakanına, emniyet güçlerine ve tüm Türkiye halkına saygılarımı gönderiyorum. Umuyoruz ki ilişkilerimiz daha da ileri gider.