KUZEY KORE LİDERİ İLE İLGİLİ BOMBA İDDİA

KUZEY KORE LİDERİ İLE İLGİLİ BOMBA İDDİA

Kuzey Kore resmi medyası, ülkenin önemli siyasi etkinliklerine katılmayan lider Kim Jong-un'un 'belirlenemeyen bir sağlık sorunu olduğunu' duyurdu.

Devlet televizyonunun Perşembe günü yayımladığı haberde, 31 yaşındaki Kim hakkında, "rahatsız" denildi, fakat ayrıntı verilmedi. Kuzey Kore lideri, Kuzey Kore'nin yargı organı Yüksek Halk Meclisi oturumuna katılmamış ve üç haftadan uzun bir süredir kamuoyunun karşısına çıkmamıştı. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Mart ayında oyların yüzde 100'ünü alarak seçildiği Halk Meclisi'nin Perşembe günkü oturumuna katılmayan Kim Jong-un'un nerede olduğuyla ilgili söylentiler dolaşmaya başlamıştı. Devlet televizyonu, Kuzey Kore liderinin Temmuz ayında yaptığı bir denetim ziyareti sırasında topalladığını gösteren görüntüler yayımladı. 

YÜRÜME ZORLUĞU ÇEKİYORDU 

Kim, en son 3 Eylül'de, üyelerini teker teker kendi seçtiği söylenen ve yalnızca kadınlardan oluşan müzik grubu Moranbong'un konserinde kamuoyunun karşısına çıkmıştı. Resmi gazete Rodong Sinmun, Kim'in yanında karısı Ri Sol-ju ile konseri en ön koltuktan izlerken çekilen fotoğraflını yayımlamıştı. Kim'in daha önce de, gıda fabrikasını ve askeri birlikleri denetlerken görüntülenmişti. 

Bu kayıtlarda Kuzey Kore liderinin kilo aldığı ve yürürken aksadığı görülüyordu. Üzerindeki pantolonun çok bol olması da, Kim'in yaşadığı 'yürüme zorluklarını gizleme amaçlı' yorumlarına neden oldu. Güney Kore gazetesi Joogang Daily de, Kim'in bacağında bir sakatlık olabileceğini yazdı. Gazete, Kuzey Kore liderinin gözden kaybolmasını da, 'spor yaparken yaralanmış olabilir" şeklinde yorumladı. 

GUT HASTALIĞI AİLESİNDE VAR
Kim'in biniciliğe meraklı olduğu ve basketbol, futbol maçları izlemekten hoşlandığı biliniyor. Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın 'Kuzey Kore'nin içişlerine aşina' olarak tanıttığı bir kaynak, 'Kim'in gut, hiperürisemi, hiperlipidemi, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon' rahatsızlıkları olduğunu söyledi. 

Haber ajansına göre, Kim'in sağlık sorunlarının 'sık alkol tüketimi ve aşırı yemek yemekten kaynaklandığı' yorumunu yapanlar da var. 
Ajansın konuştuğu kaynaklar, gut hastalığının Kim'in ailesinde, dedesi Kim Il-sung'da, babası Kim Jong-il ve büyük ağabeyi Kim Jong-nam'da da görüldüğünü söyledi. 

DAHA ÖNCE DE GÖZLERDEN UZAK KALMIŞTI 
Chosun Ilbo haber sitesi de, Kim'in 'tatilde olabileceğini' belirtti ve Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı ve Kim'in denetim ziyaretlerinde gölgesi olarak görülen Hwang Pyong-so'nun da gözden kaybolduğunu bildirdi. Kuzey Kore lideri, daha önce de uzun süre gözlerden uzak kalmıştı. 

2012 yılı Mart ayında 21 gün boyunca kamuoyu karşısına çıkmamış, aynı yıl Haziran ayında 24 gün, 2013 yılı Ocak ayında da 18 gün ortadan kaybolmuştu. Kim Jong-un'un yeni görüntüleri olmasa da, eski görüntüleri devlet televizyonda sık sık yayınlanıyor. 

Kuzey Korelilere, ana haber bülteninden bir saat önce, liderlerinin aylar önce yaptığı denetim ziyaretlerindeki görüntüleri yayımlanıyor.