Kutu Kutu Eylem Tüm Yurda Yayılıyor

Kutu Kutu Eylem Tüm Yurda Yayılıyor

Bursa, Urfa, İzmir, Bodrum, Tunceli kayseri, Van, Mersin... Türkiye genelinde bir çok ilde 'ayakkabı kutulu' eylem yapılıyor.

 İZMİR’de KESK’e bağlı memurların bütçeden memura daha fazla pay isteğiyle yaptıkları eyleme Halkbank protestosu damgasını vurdu. Basmane’den Konak’a yürülen memurlar Halkbankası önünden geçerken ellerindeki ayakkabı kutularını birbirine vurup slogan attı. 

KESK’ bağlı memurlar sabah saatlerinde İzmir’in her ilçesinden gruplar halinde Basmane’de toplanmak için harekete geçti. Bu arada Karşıyaka Çarşısı’ndan geçen bir grup memur İstanbul’da Halkbank’a yönelik yolsuzluk operasyonunda banka Genel Müdürünün evinde ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıkmasını protesto için banka şubesi önüne boş ayakkabı kutuları bıraktı. Bir süre eylemine devem eden, sloganlar atan gösterici memurlar daha sonra Basmane’ye geçti.

Basmane Meydanı’nda ise İzmir’in farklı yerlerinden gelen memurlar saat 11.00 sıralarında aynı yerdeki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı’na yönelik protestolarda bulundu. Polis, Ak Parti binası önünde barikat kurdu, bir TOMA aracı da önlem aldı. Burada bir süre protestolarını sürdüren göstericiler daha sonra Fevzipaşa Bulvarı üzerinden Konak’a doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada Halkbank şubesi önüne geldiklerinde memurların tepkisi bankaya yöneldi. Bazı memurlar boş ayakkabı kutularını birbirine vurup banka şubesi önünde protesto gösterisi yapıp sloganlar attı. Protestolarına bir süre devam eden gösterici memurlar daha sonra basın açıklamasının yapılacağı Konak Meydanı’na yürümeye devam etti. 

Memurların, 'Satış Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz, Bütçeden Hakkımızı İstiyoruz' adını verdikleri yarım gün iş bırakmayı da öngören eyleme büyük katılım olduğu gözlendi. Memurlar, “Kayıplarımızın telafisi için her kamu emekçisinin maaşına en az 300 lira zam yapılması, herkese iş ve ücret güvencesi sağlanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, maaşların vergi artışından etkilenmemesi, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanması, baskı, tutuklama ve sürgüne son verilmesi” taleplerini dile getirdi. 

8 BİN MEMUR YÜRÜDÜ

İzmir’de, KESK’e bağlı memurların bütçeden daha fazla pay isteğiyle yaptıkları eylemde, yaklaşık 8 bin memur, Konak Meydanı’na yürüdü. 

Memurların meydana gelişi sırasında, polisin valilik binası önünde çevik kuvvet desteğiyle önlem aldığı gözlendi. Alanda toplanan protestocular, sık sık 'Hırsız var', 'Hükümet istifa' sloganları attı. Protestocular adına basın açıklamasını yapan KESK şubeler platformu sözcüsü Ramis Sağlam, “KESK olarak 2014 bütçesini değerlendirdiğimizde, yoksulluk ve yolsuzluk bütçesi demiştik. AKP iktidarı bizi bir kez daha yanıltmadı. Yoksulluğumuzu zaten biliyorduk. Yolsuzluklardan da şüphemiz yoktu. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yolsuzluk operasyonuna tanık olduk. Gözaltına alınanlar arasında bakan çocukları var. Suçlamalar ağır, pandoranın kutusu gibi yok yok. Hani 10 yıldır övünüyordunuz? 'Hortumları kestik' diyordunuz. Hani yolsuzluklara sıfır tolerans diye övünüyordunuz? Hepsi ama hepsinin kocaman yalan olduğunu bir kez daha ispatladınız. Bu düzen, yoksulluk, yolsuzluk, rüşvet düzenidir. Bu düzen gemiciklerin, medikallerin, hanların hamamların düzenidir. Üstelik ortaya saçılan yolsuzuk dosyaları, buz dağının sadece görünen yüzüdür. AKP hükümetini uyarıyoruz. Kurduğunuz karanlığın parçası olmayacağız. Savaşın rantın sömürünün gericiliğin bütçesini kabul etmeyeceğiz” dedi. Basın açıklamasının ardından müzik dinletisiyle protestocular dağıldı. Taylan YILDIRIM- Mustafa OĞUZ/İZMİR (DHA) 

KAYSERİ’DE KESK EYLEMİNDE 'AYAKKABI KUTUSU PARTİSİ'

KAYSERİ’de KESK Şubeler Platformu üyeleri, 2014 yılı bütçesine tepkilileri dile getirmek için iş bıraktı ve İstanbul’daki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu hatırlatarak 'Ayakkabı Kutusu Partisi' adıyla kutu yapıp, parti için bağış topladı. KESK Şubeler Platformu adına basın açıklaması yapan Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal ise İçişleri Bakanı Muammer Güler’i istifaya çağırdı.

Sivas Caddesi’nde bir araya gelen sendika üyeleri, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü. ’Evlada değil emekçiye bütçe', ’Yoksulluk bütçesine hayır', ’Hükümet zammını al başına çal' diye sloganlar atan sendika üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü. 1 günlük iş bırakma eyleminde ayrıca İstanbul’da gerçekleştirilen ve 3 bakan çocuğunun yanı sıra bazı iş adamlarının ve kamu görevlilerinin de gözaltına alındığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna gönderme yaptı. Operasyon kapsamında sanıklardan birinin evinde bulunduğu iddia edilen içi para dolu ayakkabı kutularına atıfta bulunan sendika üyeleri üzerinde ’Ayakkabı kutusu partisi' yazılı kutuyla dikkat çekti. 

Bazı göstericiler de ’’ayakkabı kutusu partisi yapmak istiyoruz’’ diyerek kutuya bağış yaptı.

Cumhuriyet Meydanı’nda KES Kayseri Şubeler Platformu adına açıklamalarda bulunan Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal, AK Parti iktidarının uygulamalarına tepki gösterdi. Ünsal, "Aileleri ile birlikte 15 milyon kamu emekçisinin, emeklinin taleplerini yok sayan, yoksulluğu dayatan satış sözleşmesini tanımıyoruz. Buradan AKP Hükümeti’nin uyarıyoruz’’ dedi.

Ünsal, açıklamasının ardından İstanbul’daki yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da değinerek, İçişleri Bakanı Muammer Güler’i istifaya davet etti. Ünsal, "İçişleri Bakanının oğlu yolsuzluk ve rüşvet davasında yargılanırken Bakanın o koltukta oturması etik değildir. Çünkü operasyonu yürüten polisler, Bakanın emrindedir. Bu nedenle sağlıklı soruşturma yapmaları mümkün değildir. İçişleri Bakanı derhal görevinden istifa etmelidir. Biz Kayseri’de KESK Şubeler Platformu üyeleri olarak önümüzdeki günlerde de bu konuyla ilgili toplantılar yapıp, kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri, halay çekti ve daha sonra alandan ayrıldı.

AYAKKABI KUTULARINI HALK BANKASI'NA FIRLATTILAR

BURSA'da eylem yapan KESK üyeleri yanlarında taşıdıkları ayakkabı kutularını Halk Bankası şubesi önüne fırlattı.

KESK Bursa Şubeler Platformu Setbaşı'nda toplanarak tutuklamalar, sürgün olarak nitelendirdikleri atama kararları ile ücret artışlarını protesto etti. Ellerinde pankartlar ve ayakkabı kutuları ile eylem yapan 450 kişi sloganlar atarak Halk Bankası şubesi önüne geldi. Grupta bulunanlar, Halk Bankası Genel Müdürü'nün de karıştığı öne sürülen İstanbul ve Ankara'da devam eden yolsuzluk iddialarına tepki gösterdi. Kalabalık daha sonra, 'Burada hırsız var' diye bağırarak, yanlarında getirdikleri ayakkabı kutularını bankaya fırlattı. Banka görevlileri kilitledikleri kapıdan bakmakla yetindi. Platform üyeleri daha sonra Orhangazi Parkına yürüyerek basın açıklaması yaptı.

ŞANLIURFA’DA KESK ÜYELERİNDEN 'AYAKKABI KUTULU' EYLEM


ŞANLIURFA’da, KESK üyeleri hükümetin bütçe görüşmelerine davul zurna eşliğinde eylem yaparak tepki gösterdi.

KESK'e bağlı sendika üyeleri, öğle saatlerinde Atatürk Bulvarı üzerinde toplanarak sloganlar eşliğinde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında KESK üyelerinin ellerinde boş ayakkabı kutuları taşıdığı görüldü. Polisin güvenlik önlemi aldığı eylemde davul- zurna eşliğinde halay çeken göstericiler, yanlarında getirdikleri ve yere bıraktıkları boş ayakkabı kutularına maddeni paralar ve 1’er dolarlık sahte banknotlar attı. 

İçi madeni para ve sahte dolarlarla doldurulan ayakkabı kutusu etrafında bir süre halay çeken kalabalığa konuşan KESK sözcüsü İsmet Karadağ, bütçe görüşmelerinde kamu emekçilerinin görmezden gelindiğini ifade ederek, tepkilerinin süreceğini kaydetti.

Kalabalık, açıklamanın ardından alandan ayrıldı. 

TUNCELİ'DE AYAKKABI KUTULU EYLEM

TÜRKİYE genelinde bir günlük iş bırakan KESK'e bağlı sendika üyeleri, Tunceli'de yaptıkları eylemde, ellerinde ayakkabı kutuları ile bir yürüyüş düzenledi. 2 bin kişinin katıldığı eylemde yürüyen memurlar, ellerindeki ayakkabı kutularını Halk Bankası Tunceli Şubesi'nin önüne bırakarak sloganlar attı.

Tunceli'de KESK'e bağlı sendikalara üye yaklaşık 2 bin memur, bugün saat 12.00'da Çarşı Merkezi'ndeki Sanat Sokak'ta toplandı. Daha sonra ellerindeki pankart ve dövizlerle slogan atarak yürüyüşe geçen kalabalık, ellerindeki boş ayakkabı kutularını havaya kaldırarak, hükümeti protesto etti. Sanat Sokak'tan sloganlar ile Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen kalabalık grup, Halkbank Tunceli Şubesi önüne geldi.

Burada bir süre slogan atan kalabalık grup adına konuşan KESK Tunceli Şubesi yöneticisi Mazlum Doğan, elindeki ayakkabı kutusuyla birlikte, 3 bakan isminin de karıştığı operasyona dikkat çekerek, "Günlerdir TBMM'de Türkiye'ye ve bizlere bütçe dersleri veren AKP'nin gerçek yüzü son iki gündür ortaya çıkmıştır. Türkiye'de binlerce insan açlıkla mücadele ederken, onlar paraları götürmüş. Bu elimdeki ayakkabı kutuları içinde bulunan ayakkabıları biz emekçiler zar-zor alıyoruz. Bizler bu kutuları evlerimizde eşya saklamak ya da yıpranmış ayakkabıları koymak için saklarız. Ama birileri bu kutuların içine 4.5 milyon dolar koymuş. 4.5 milyon dolar, binlerce fakirin iyi yaşaması için ya da, iş bulması için aylarca yetebilecek bir para. Aslında bizim vergilerimizden aşırılmış para. O para yetim parasıdır, bizim paralarımızı alıp ayakkabı kutularında saklıyorlar. Bakın ben kutuyu açayım, içinde ne çıkacak görelim ve bakın dolar çıkmadı, kutuda kırmızı bir kart çıktı ve hükümet artık kırmızı kartı yemiştir. Şimdi bu kutuları, soygunu yapan, parayı evinde ayakkabı kutuları içinde saklayan bankanın genel müdürüne bağlı olan Tunceli Halkbank Şubesi'nin önüne bırakıyoruz. Umarız içine dolar koyup saklamazlar" dedi.

Daha sonra banka şubesinin önüne ayakkabı kutularını bırakıp sloganlar atan grup, daha sonra basın açıklaması yapılacak olan Kışla Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kışla Meydanı'nda toplanan memurlar burada yapılan açıklamanın ardından olaysız dağıldı. 

BODRUM’DA AYAKKABI KUTULU EYLEM

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde Eğitim Sen tarafından düzenlenen eylemde Halk Bankası Genel Müdürü’nün evinde ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıktığı iddiaları üzerine ayakkabı kutularına dolar ve madeni para atarak protesto edildi. Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmasını isteyen Eğitim Sen üyeleri ayakkabı kutularını Halk Bankası Bodrum şubesi önüne bıraktı. 

Önümüzdeki yıl bütçeden eğitime yeterli pay ve okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmasını isteyen Eğitim Sen Bodrum Temsilciliği üyeleri Bodrum Belediye Meydanı’nda eylem düzenledi. Öğretmenlerin boş ayakkabı kutuları getirdiği eylemde Eğitim Sen Bodrum Sözcüsü Nagi Meriç, eğitim harcamalarının önemli bölümününün halkın sırtından karşılandığını söyledi. Meriç, şöyle konuştu:

"2002 yılında bir öğrenci velisinin eğitim harcaması 720 TL iken, bu oran 3 bin 602 TL’ye yükseldi. Yani; 5 kat arttı. MEB bütçesinden eğitime ayrılan pay ise 2002 yılında yüzde 17 iken 2013’te bu oran yüzde 9’a düştü. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasına derhal son verilmeli. Eğitim ve bilim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik hak kayıpları giderilmeli. Son 11 yıl içerisinde alım gücündeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalı."

HÜKÜMETİ İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

Açıklama ardından öğretmenler boş ayakkabı kutularının içerisine madeni para attı. Bazı öğretmenlerin kutuların içerisine 1'er dolar koydukları görüldü. Yaklaşık 80 Eğitim Sen üyesi öğretmen daha sonra ellerinde ayakkabı kutularıyla Bodrum Halk Bankası Şubesi’ne ’Haksızlığa Son’, ’Hükümet İstifa’ sloganları ve alkışlar eşliğinde yürüdü. Banka girişine madeni para ve doların içinde olduğu kutuları bırakan öğretmenler, burada da alkışlı ve sloganlı protestolarını sürdürdü. Polisin müdahale etmediği ve yakın takibe aldığı grup dağıldı.

KESK'TEN, VAN'DA AYAKKABI KUTULU PROTESTO

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi tarafından hükümetin bütçe görüşmelerine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada ayakkabı kutuları dikkat çekti.

KESK Van şubesi, hükümetin bütçe görüşmelerine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Van Cumhuriyet Caddesi Sanat Sokağında düzenlenen basın açıklamasına KESK Dönem Sözcüsü Şahin Berki ve KESK üyeleri katıldı. Basın açıklamasına katılanlar davul- zurna eşliğinde 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Mecliste hırsız var emeğine sahip çık' sloganları attı. Açıklamaya katılanların yanlarında getirdikleri ayakkabı kutuları dikkat çekti.

Yapılan protesto sloganlarının ardından toplanan kalabalık adına KESK Dönem Sözcüsü Şahin Berki açıklama yaptı. Berki şöyle dedi:

"Bugün hesap sorma günüdür. Bugün AKP dilediği gibi kaynakları topluyor, kullanıyor ve dağıtıyor. Emekçilerin birikimlerine el konularak, ağır vergilerle toplanan bu kaynaklar bugün emperyalizmin taşeronluğuna aktarılıyor. Ve bu kaynaklar barış için değil savaş için harcanıyor. Biz KESK olarak tüm kamu çalışanlarının kendi iş kollarında onlarca sorunları ve talepleri olduğunu ve bu taleplerin takipçisi olduğumuzu bilsinler. Biz Katılımcı demokratik bir bütçe istiyoruz. Emeğin, halkın olmayan bu bütçeyi derhal geri çekin."

Yapılan basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Kalabalık daha sonra olaysız dağıldı.

MEMURLAR EYLEM YAPTI, AYAKKABI KUTUSU AÇTI

ANTALYA'da 2014 bütçesini protesto eden kamu çalışanları iş bırakma eylemi yaptı. Hükümete kırmızı kart gösteren memurlar ayakkabı kutusu açtı, 'Payıma düşeni verin olayı kapatalım' mesajı verdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika üyesi yaklaşık 2 bin kamu çalışanı, Antalya'da iş bırakma eylemi yaptı. Aydın Kanza Parkı'nda toplanan grup 'İnsanca bir yaşam emekten yana demokratik bütçe için grevdeyiz' pankartı açtı. Sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Güllük ve Cumhuriyet caddeleri boyunca yürüdü. Yaklaşık 1 saatlik yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, basın açıklaması yaptı.

'BÜTÇEDEN HAKKIMIZI ALMAYA GELDİK'

Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, "Bugün iktidara geldiği tarihten bu yana emekçilere işsizlik, yoksulluk ve güvencesizlikten başka bir hayat sunmayan AKP'nin yağma ve talan bütçesine karşı sesimizi yükseltmeye, bütçeden hakkımızı almaya geldik" dedi.

AYAKKABI KUTUSU TALİH KUŞU OLDU

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde yapılan aramalarda ayakkabı kutusu içinde 4.5 milyon dolar bulunması, memurların da gündemindeydi. Bazı eylemciler ayakkabı kutularına 'Payıma düşeni verin olayı kapatalım', 'Yetmediyse boş kutu var' yazarken, bazıları ise kutuları üst üste sıralayıp 'Ayakkabı kutularını bakmadan atmayın' mesajı verdi. 

Ayakkabı kutularından kalem ve bozuk para çıkan memurlar, 'Önceden Milli Piyango talih kuşuydu, şimdi ayakkabı kutusu talih kuşu oldu' dedi. Memurlar, davul zurna eşliğinde halay çekerek eylemlerini sürdürdü. 

SENDİKACILAR AYAKKABI KUTULARI İLE YÜRÜDÜ

ADANA'da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, ayakkabı kutuları da taşıdıkları yürüyüşle, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarına tepki gösterdi. 

Yürüyüşe Egitim- Sen, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri katıldı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Sinan Tunç, İnönü Caddesi'nde toplanan katılımcılar adına bir konuşma yaptı. Tunç "800 TL iyi para, bu parayla geçinilir diyen Çalışma Bakanı'na, asgari ücret 1000 TL olursa bu ülke batar diyen Maliye Bakanı'na, 3 çocuk yapın diyen Başbakan'a, 2014 yılı bütçesi oluşturulurken kamu emekçilerinin taleplerini göz ardı eden, bu ülkenin kaynaklarını rantiyeye ve savaşa peşkeş çeken AKP'ye itiraz ediyoruz" dedi. 1000 dolayındaki, 20 kadarı son operasyona dikkat çekerek ayakkabı kutusu taşıyan protestocular daha sonra İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi güzergahını izleyerek Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto yürüyüşü olaysız sona erdi.

SENDİKACILARDAN AYAKKABI KUTULU EYLEM

EDİRNE’de bir grup sendika üyesi ellerinde ayakkabı kutularıyla AK Parti binasına yürüdü. Halk Bankası önünden geçtikleri sırada ayakkabı kutularını banka önünde bırakmak isteyen sendikacılarla güvenlik görevlileri arasında kısa süreli tartışma çıktı.

DİSK, Eğitim-Sen ve KESK Edirne Şubesi üyesi yaklaşık 100 kişilik grup bütçe görüşmeleri ve İstanbul’da düzenlenen operasyonda ortaya atılan yolsuzluk iddiaları üzerine hükümeti protesto etmek için belediye binası önünde toplandı. Ellerinde üzerinde ‘Yolsuzluk var’, ‘Bu kutuda hırsız var’, ve ‘bütçeden hakkımızı istiyoruz’ yazılı ayakkabı kutuları taşıyan grup, AK Parti binasına kadar yürüdü. Eylemciler Halk Bankası Edirne Şubesi önünde geldiğinde gruptan bazı sendikacılar ellerindeki ayakkabı kutularını banka şubesinin kapısına bırakmak istedi. Bunu görerek dışarı çıkan bankanın güvenlik görevlileri kutuları banka önünde koyamayacaklarını söyleyince sendikacılarla arasında kısa süreli tartışma çıktı. Diğer sendikacıların araya girmesiyle tartışma büyümeden engellenirken, kalabalık AK Parti binası önünde ‘hükümet istifa’ sloganları attı. 

MERSİN'DE 'AYAKKABI KUTUSU' İLE PROTESTO

MERSİN KESK Şubeler Platformu üyeleri, 13 yıl önce gerçekleştirilen ve toplamda 32 kişinin hayatını kaybettiği 'Hayata Dönüş' operasyonunun yıl dönümünde düzenlediği protesto yürüyüşünde ayakkabı kutularıyla yolsuzluk operasyonunda adı geçenleri protesto etti.

İstiklal Caddesi'nden Ak Parti Merkez İlçe binası önüne kadar 'Hırsız var', 'Savaşa değil eğitime bütçe' sloganları atarak yürüyen yaklaşık 2 bin kişi, yolsuzluk operasyonunda adı geçen hükümet yetkililerini ve merkezi yönetim bütçesini protesto etti. Ellerinde boş ayakkabı kutusu taşıyan protestocular, 'Harama el sürmediler doları makine ile saydılar', 'Çocuklarınıza sahip çıkın', 'Ayakkabı kutusu partisi' yazılı dövizler taşıyarak Ak Parti Merkez İlçe binasına yürümek istedi. Protestoculara izin vermeyen polis ilçe binası önünde 3 TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisi ile barikat kurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı