Kuşadası Belediyesi Eski ve Yeni Başkanlarına Soruşturma

Kuşadası Belediyesi Eski ve Yeni Başkanlarına Soruşturma

AK Parti'li Fuat Akdoğan, şimdiki Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün ile yardımcısı ve iki bürokrat hakkında soruşturma izni verildi.

KUŞADASI’NIN ESKİ VE YENİ BELEDİYE BAŞKANLARINA SORUŞTURMA İZNİ
 
Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın)

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nin eski belediye başkanı AK Parti'li Fuat Akdoğan, şimdiki Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün ile yardımcısı ve iki bürokrat hakkında soruşturma izni verildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzalı yazıda 'İhale Yasası'na aykırı hareket edildiği' belirtildi.
 
Kuşadası Belediyesi'nde, 'İmar Dijital Arşiv ve Dökümantasyon sistemi', 'Kentli Servis Programı', 'Vatandaş İlişkileri Uygulamaları', 'Kent Bilgi Sistemine ait Adres Bilgi Sisteminin Güncellenmesi' ve 'Çağrı Merkezi' kurulması için Universal Kent Bilgi Sistemi Ltd. Şti.'ne hiçbir ihale yapılmadan, piyasa araştırmasına gerek duyulmadan milyonlarca liralık ödeme yapıldığı iddiaları müfettişler tarafından araştırıldı. Müfettişler, hazırladıkları raporu İçişleri Bakanlığı'na sundu. Bakan İdris Naim Şahin imzasıyla Kuşadası'nda taraflara gönderilen yazıda, bir dönem önceki başkan Fuat Akdoğan ile o dönemin İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Müge Bayrak'a üç ayrı suçtan, dört yıldır başkanlık görevini Esat Altungün ile yardımcısı Adem Testici'ye ve İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Y. Emre Özturan'a da beş ayrı suçtan soruşturma izni verildi. 
 
Hazırlanan raporda söz konusu şirkete Devlet İhale Yasaları'na aykırı, fiyat araştırması yapılmadan, yaklaşık maliyet hesabı çıkarılmadan, başka firmalardan teklif alınmadan, teknik bir rapor düzenlenmeden, sadece söz konusu şirketin getirdiği proforma faturalar dikkate alınarak, fahiş fiyatlar üzerinden ödemeler yapıldığına dikkat çekildi.
 
SORULAR TEDİRGİN EDİYOR
 
Konuyla ilgili olarak şikayette bulunan AK Parti Belediye Meclis üyesi avukat Behçet Alp, AK Parti İlçe Başkanı Ali Kara ile Yönetim kurulu üyesi Uğur Kara, basın toplantısı yaptı. Behçet Alp, Kuşadası Belediyesi'nin bir rant merkezi haline geldiğini ileri sürerek, şunları söyledi:
 
"Belediye hiçbir ihale ve fiyat araştırması yapmadan, yasalara aykırı bir yöntemle Universal Şirketi'nin getirdiği proforma faturalara 15 milyon lira ödeme yapmış. Belediye başkanına soruyoruz. Bu şirketin özelliği nedir? Neden şirketin verdiği her proforma fatura onay görmüştür? Türkiye'de söz konusu şirket dışında bu hizmetlerin alınabileceği başka firmalar yok mudur? Neden sadece bu firma? Kamuoyunda bu şirkette siyasi yandaşların istihdam edildiği, çalışıyormuş gibi gösterildiği iddiaları dolaşmaktadır. Ödenen bu fahiş fiyatlar siyasi yandaşlara ödenen paralar mıdır? Bu mali soruların dışında bizi tedirgin eden başka konular da var. Örneğin bugün Kuşadası Belediyesinin tüm dijital verileri, adres bilgi sistemi, Kentli servisi bilgileri bu şirketin elindedir. Bu önemli arşivin kötü amaçlarla kullanılıp kullanılmadığı, bu şirket ile belediyenin yollarının ayrılması halinde arşivin ne olacağı soruları tedirgin ediyor."
 
ALTINGÜN RANTLA ANILIYOR
 
Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün'ün seçildiği günden bu yana rantla anıldığını öne süren Alp, "Müfettişlerin belgelediği bu rant sisteminin belediyenin diğer bazı uygulamalarında da söz konusu olduğundan endişe ediyoruz. Kamuoyunu günlerce meşgul eden KAMEK'te, otoparklarda, Nazilli Pazar yerinde, Çay Bahçelerinin işleyişleri incelendiğinde aynı, hatta daha vahim sonuçların ortaya çıkacağından endişeliyiz" dedi.
 
PARTİSİ DEĞİL, YAPTIĞI YANLIŞ ÖNEMLİ
 
Basın mensuplarının geçmiş dönem belediye başkanı Fuat Akdoğan'ın AK Parti'li olduğunu hatırlatması üzerine de AK Parti İlçe başkanı Ali Kara, "Bizim için isimler veya hangi partiden olduğu değil, yaptığı yanlış önemlidir. Yasalar karşısında herkes hesabını vermelidir" dedi.