Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

.

 

MADEN OCAĞINDA İŞÇİ MAHSUR KALDI
 
ZONGULDAK'ın Gelik Beldesi'nde kaçak işletildiği iddia edilen kömür ocağında meydana gelen göçükte maden işçisi Naci Güldağı mahsur kaldı.
 
 Göçük, öğle saatlerinde Ayiçi Mahallesi'ndeki kömür ocağında meydana geldi. Kime ait olduğu henüz belirlenemeyen ocakta yaklaşık 130 metre ileride üretim yapıldığı sırada tavan çökmesi sonucu göçük oluştu. Maden işçisi Naci Güldağı, göçük altında mahsur kaldı. Çevredeki maden ocaklarında çalışan işçiler, madenciyi kurtarmak için çalışma başlattı. Kurtarma çalışmaları için Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekiplerinden de yardım istendi.
 
Göçük haberi üzerine maden ocağına gelen Naci Güldağı'nın yakınları sinir krizi geçirdi. Bir kadın, maden ocağına girmek istedi. Ancak diğer yakınları kadına engel oldu. Kadına, 112 Acil Servis ekibi müdahale etti.
 
Polis ekipleri ocak önünde önlem alırken, işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.
 
TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU İŞÇİSİYMİŞ
 
Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan maden işçisi 3 çocuk babası 42 yaşındaki Naci Güldağı'nın, aynı zamanda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçisi olduğu ortaya çıktı. TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi maden ocağında 2000'de iş başı yapan Güldağı'nın, yıllık izine ayrıldığı ve ek gelir elde etmek için de kaçak kömür ocağında çalıştığı öğrenildi.
 
Öte yandan göçükte mahsur kalan madenciyi kurtarma çalışmaları sürüyor. TTK tahlisiye ekibi de çalışmalara katılırken, madencinin eşi Makbule, diğer yakınları ve mesai arkadaşları da ocak önünde bekliyor.
 
3.5 SAAT SONRA CESEDİNE ULAŞILDI 
 
Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan maden işçisi Naci Güldağı'nın cesedine yaklaşık 3.5 saat sonra ulaşıldı. Cesedin ocaktan çıkarılarak ambulansa taşınması sırasında eşi Makbule Güldağı ve diğer yakınları gözyaşlarına boğuldu. Makbule Güldağı, "Naci beni bırakma. Ben de yanına gitmek istiyorum, bırakın. Ben şimdi ne yapacağım?" diyerek gözyaşı döktü. Madencinin cesedi, ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 
 
Polis, maden ocağının sahibini belirlemeye çalışırken, göçükle ilgili soruşturma başlatıldı.
 
EKONOMİK SIKINTI KAÇAK OCAĞA İTTİ
 
Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden TTK işçisi Naci Güldağı'nın, ekonomik sıkıntı çekmesi nedeniyle izinli olduğu günler ve bazı günler de iş çıkışlarında ruhsatsız ocakta çalıştığı belirtildi. Naci Güldağı'nın, TTK'dan 2 bin 500 lira aylık ücret aldığı öğrenildi. Madencinin kardeşi Raci Güldağı, "Ağabeyimin borçları vardı. Ayrıca 3 çocuğu da okuyor. Bu yüzden izinli günlerinde başka bir ocakta çalıştığını biliyordum. Ama ocağın kaçak olduğundan haberim yoktu" dedi.
 
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi maden ocağında çalışan Naci Güldağı'nın, geçen 11 Kasım'da yıllık izine ayrıldığı ve 12 Aralık itibariyle yeniden iş başı yapması beklenirken iş kazasında hayatını kaybettiğini söyledi. Hiç kimsenin ekonomik sebep olmadan, iş güvenliği tedbirlerinin olmadığı kaçak ocakta çalışmak istemeyeceğini vurgulayan Alabaş, şöyle konuştu:
 
"12-13 yıl madencilik tecrübesi olan bir arkadaşımızın bunu iyi biliyor olması gerekiyor. Muhtemelen de biliyordur. Kaçak ocakta çalışmasının nedeni ekonomik sebepler olabilir. Ama burada aslolan bir madencinin daha iş kazasında hayatını kaybetmiş olması. Kaçak ocaklar bölgemizin gerçeği haline geldi. Bu bölge insanının yapabildiği, bildiği tek iş madencilik. İş tedbirleri alınmayan, mühendislik hizmetleri olmayan kaçak ocaklarda çalışmanın doğru olmadığını defalarca söylememize rağmen, kaçak ocak faaliyetleri bölgemizin bir gerçeği. Dileğimiz bu tür kazaların bundan sonra yaşanmaması."
Kaynak : dha/dea