Kürt Hareketi Artık ....

Kürt Hareketi Artık ....

"Kürt hareketi, artık silahlı siyasetten silahsız siyasete geçeceğini net bir biçimde açığa koydu.

TUĞLUK: KÜRT HAREKETİ, SİLAHLI SİYASETTEN SİLAHSIZ SİYASETE GEÇECEĞİNİ ORTAYA KOYDU
 

Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR

VAN Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, çözüm sürecini değerlendirirken "Kürt hareketi, artık silahlı siyasetten silahsız siyasete geçeceğini net bir biçimde açığa koydu. Bu sürecin gerçek bir barışa dönmesi için AK Parti iktidarı ne yapacak, nasıl bir çözüm getirecek? Bu meseleyi nasıl çözecek? Mesele sadece silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi değildir" dedi.  
 
DTK öncülüğünde gerçekleştirilen, '2'nci Kürt Kadın buluşması' toplantısı DTK binasında yapıldı. Toplantıda konuşan DTK Başkan Yardımcısı Tuğluk, çözüm sürecinde kadınların düşüncelerinin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, toplantının barışa, adalete, özgürlüğe katkı sunması umut ettiklerini söyledi. Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümü konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini anlatan Tuğluk, "Tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayız. Bu gün eğer İmralı'da görüşmeler yapılıyorsa, çözüm tartışmaları yürütülüyorsa, bu en başta da halkımızın verdiği onurlu mücadele sayesinde oldu" dedi. 
 
'KADININ İÇİNDE OLMADIĞI BİR BARIŞ BARIŞ DEĞİLDİR'
 
Aysel Tuğluk, kadının içinde olmadığı barışın barış, demokrasinin de demokrasi olmayacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yani Kürt kadınlarının alacağı pozisyon son derece önemli ve hayati olacaktır. Demokratik özgür bir ülkeyi yaratmada biz kadınların nasıl bir pozisyon alacağı konusunda söyleyecekleri sözler kader tayin edicidir. Bu coğrafyada bir de kadının özgürlük tarihi yazılıdır. Kürt kadın hareketi bu coğrafyada herkesin, aslında dünyanın da gıpta ile baktığı bir kadın mücadelesi var. Artık Kürt kadınları olarak sözümüzü söyleyeceğimiz, özgür ve demokratik geleceğimizi belirleme noktasında muazzam bir birikim ve deneyime sahibiz."
 
ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Çözüm süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tuğluk, görüşmelerde önemli bir takım aşamalar gelişmeye başladığını belirterek şöyle konuştu:
 
"Kürt hareketi, artık silahlı siyasetten silahsız siyasete geçeceğini net bir biçimde açığa koydu. Bunun pratik adımlarını da Kürt hareketi attı. Fakat buradan tabi ki sormalıyız; bu süreç tek taraflı adımlarla gidebilir mi? Bu sürecin gerçek bir barışa dönmesi için AK Parti iktidarı ne yapacak, nasıl bir çözüm getirecek? Bu meseleyi nasıl çözecek? Mesele sadece silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi değildir. Kürt halkının varlığı nasıl tanınacak? Kürt halkının anayasal hakları nasıl tanınacak? Kadınların eşit vatandaşlık hakları anayasa nasıl tanımlanacak? İktidarın yaklaşımı kadınları bu sürecin dışında bırakan bir yaklaşım. Oluşturulan bir takım mekanizmalarda kadınları göremiyoruz. Resmi davetleri beklemeden biz kendi mekanizmalarımızı yaratabiliriz. Müzakere ve çözüm süreçleri içerisinde bu resmi oluşumların içerisinde yer almanın mücadelesini verelim zorlayalım. Ama resmi yerlerden bir davet gelmeden de araçlarımızı, mekanizmamızı oluşturmak zorundayız. Paralel bir takım kurumlaşmalar, oluşumlar oluşturabilmeliyiz." 
 
Toplantı, Aysel Tuğluk'un konuşmasından sonra basına kapalı olarak devam etti.