Kumpas UEFA'da da Sonuç Verdi

Kumpas UEFA'da da Sonuç Verdi

Neredeyse sadece Fenerbahçe üzerinden yürütülen 3 temmuz operasyonu sonucunda Fenerbahçe ve Beşiktaşın UEFA tahkim kurulunda cezaları onandı. Sadece Fenerbahçeye verilen 2+1 yıl men cezasındaki +1'lik kısım kaldırıldı.

UEFA kendisinden istenen ve beklenilen cezaları bu gün açıkladı. Hiç bir delil olmadan, hiç bir itiraf olmadan ve sadece şu an Türkiye'de kaldırılmış olan ÖYM'lerden birisinin aldığı kararları ve dönemin TFF yetkililerinden şimdinin Galatasaray CEO'su L. Arıboğanın yazdığı mektupları baz alarak bir karara vardı. Varılan karara göre Fenerbahçe 2 yıl Beşiktaş 1 yıl avrupa kupalarından men edildi. Steau Bükreş futbol takımının ilk yargılamasında Şike için Paraveren "verdim" aldım diyen "aldım" demesine rağmen aynı kurul S. Bükreş'e hiç bir şekilde men cezası vermemişti. Bu karar UEFA tarihine geçecek skandal bir karar olma niteliğindedir. 
Yukarıda bahsettiğimiz 3 temmuz operasyonunda TFF'nin yetkili ismi şimdinin Galatasaray Kulbü CEO'su Lütfi Arıboğan'ın 16 Ağustos 2011'de yazdığı mektubun 3. sayfasında şu ifadeler yer almaktaydı; "Özetle, iddianamenin kabulü ile gizlilik kararının kalkmasını takiben, şüpheli kulüpler ve şahısların savunma ifadeleri ivedilikle alınacaktır. Adil karar, savunmanın ifadelerinin ve soruşturma dosyasının incelenmesine dayanan etik kurulunun nihai raporundan sonra verilecektir. Buna rağmen, kulüpler hakkındaki nihai kararı beklemeden, futbol ailesinin (tutuklu durumda olan ve tutukluluğa itirazları reddedilmiş olan) aşağıda belirtilen üyeleri hakkında, şike ve teşvik faaliyetlerinden ötürü disiplin yaptırımında bulunmaya karar verdik.
Bütün mektup boyunca masumiyet karinesinden bahseden ama son kısımda yazılan bu cümlenin aslında açıklaması şu; Değerli UEFA yetkilileri biz bu adı geçen kişilere şike ve teşvikten cezayı veriyoruz, artık klüplere yaptırımları da siz uygularsınız.
UEFA içindeki söz edilen Fenerbahçe aleyhindeki lobi faaliyetleri de sonuç vermiş olacak ki aslında sporla alakası olmayan bir davadan sportif ceza çıkarabildiler. 
Muhtemelen bundan sonrasında her iki kulüp te bir üst mahkeme olan CAS'a müracaat edeceklerdir. Hatta Fenerbahçe Spor Kulbünden yapılan açıklamaya göre Yarın itibarıyla hazırlanmış olan dilekçe  CAS'a gönderilecektir ve bu başvuru sonrasında 19 Temmuz 2013 tarihinde Kura çekiminden önce olağanüstü CAS oturumu yapılacaktır. CAS'tan yürütmeyi durdurma kararı istenecektir. 
CAS sürecinin yaklaşık 8 ay sürmesi beklenmektedir. Şayet CAS, Fenerbahçe ve Beşiktaşın leyhinde karar verecek olursa UEFA tarihi boyunca en yüksek tazminatı ödeyecektir Fenerbahçe ve Beşiktaşa. CAS'ın UEFA'yı haklı bulması halinde ise adaletin yerine gelmesi için son şans İsviçre Yerel Mahkemeleri olacaktır.
CAS'ta ki davaya bakacak olan hukukçuların kim olacağı ise şimdiden merak edilmeye başlandı. 

Burçin AKTÜKÜN
Twitter: @burcinaktukun