Kübalı Diplomata Rum Arkadaşı 5 Katlı Bina Bıraktı

Kübalı Diplomata Rum Arkadaşı 5 Katlı Bina Bıraktı

'Rum arkadaşım 5 katlı bina miras bıraktı'

Ağızları açık bıraktı

'Rum arkadaşım 5 katlı bina miras bıraktı' 

Timur TARLIĞ/İSTANBUL
27.03.2013 12:43
 
 KÜBA Büyükelçiliği Özel Temsilcisi Blanca Nievez Cruz, Küba Kültür Merkezi açmak gibi bir hayali bulunduğunu belirterek, yaşlı bir Rum arkadaşının Taksim’de 5 katlı bir binayı, bu hayalini gerçekleştirebilmesi için miras bıraktığını açıkladı.
 
Türkiye’deki büyükelçiler, başkonsoloslar, konsoloslar ve kültür ataşeleri, ülkelerini ve kültürlerini Dünya Kültürleri Dersi’nde Okan Üniversitesi öğrencilerine anlatıyor. Dersin dördüncü konuğu Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği Özel Temsilcisi Blanca Nievez Garcia Cruz oldu. Küba’daki sosyal yaşamdan kültüre, ülkenin siyasi geçmişinden sosyalizme kadar birçok konuda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Cruz, "1997’den beri Türkiye’deyim. 7 yıl boyunca yaşlı bir Rum arkadaşım vardı. Adı Anastasia Saropulos. Son 6-7 ayında çok hastaydı ve birlikte hastaneye gidiyorduk. 2009’da 93 yaşındayken hayatını kaybetti. Öldükten sonra öğrendim ki hayalimi gerçekleştirip Küba Kültür Merkezi’ni açabilmem için Taksim’deki 5 katlı binasını bana miras bırakmış. Bu yıl içinde kültür merkezini açacağız” dedi.
 
 
Sunumunda Küba’yı fotoğraflar ve videolarla anlatan Cruz, tıp okurken okulu bırakarak turizme geçtiğini söyledi. ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle Küba’nın ekonomisinin turizm sayesinde ayakta durduğunu belirten Cruz, “Türkiye’de Küba’yı tanıtabilmek için 1997’de İstanbul’a geldim. Küba’da aldığım diplomam ile burada çalışamayacağımı öğrenince Boğaziçi Üniversitesi’nde bir turizm programına katıldım ve başarıyla tamamladım. Sosyalizm sistemdeki turizm eğitiminin yanısıra kapitalist sistemdeki turizm eğitimini de almış oldum” diye konuştu.
 
 
KÜBA KOMÜNİST DEĞİL SOSYALİST
 
 
Küba’da 1959’da sosyal devrimin gerçekleştiğini belirten Blanca Nievez Garcia Cruz, “1962’de sosyalist cumhuriyet olduğumuzu dünyaya ilan ettik. Sosyalizm, komünizmden farklı. Küba’ya karşı önyargılar var. Küba sosyalisttir” dedi.
 
 
Küba’da UNESCO tarafından korumaya alınan 9 site olduğunu söyleyen Cruz, “2011’de 5800, 2012’de ise 6200 Türk, Küba’ya gitti. Bu sayının 2013’de 7 bini geçmesi bekleniyor. Küba vizesi 1 saatte alınabiliyor. Fotoğrafa bile gerek yok. Küba’ya 40’dan fazla ülkeden direkt uçuş var. 2013 Aralık ayında THY de Küba’ya direkt uçuşlara başlayacak” diye konuştu. Küba’da yıllık ortalama hava sıcaklığının 26 derece olduğunu belirten Cruz, küçüklüğünde havanın 18 dereceye düşmesi durumunda annesinin hastalanmaması için kendisini okula göndermediğini söyledi. Konuşmasının ardından öğrencilerin pasta sürprizi ile şaşıran Cruz, 43’üncü doğum gününü öğrencilerle birlikte kutladı.