KREDİ KURULUŞU NOT DÜŞÜRDÜ EKONOMİ TEPETAKLAK

KREDİ KURULUŞU NOT DÜŞÜRDÜ EKONOMİ TEPETAKLAK

Erdoğan'ın seçilmesi ekonomiye katkı sağlamadı

Fitch'in ardından Moody's de Türkiye'deki siyasi risk ve belirsizliklerin kredi notunu olumsuz etkileyebileceği uyarısı yaptı.

SİYASİ RİSK DEVAM EDİYOR

10 Ağustos'taki seçimlerde aldığı yüzde 51,8 oyla Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu ancak derecelendirme kuruluşları "siyasi risk"lerin devam ettiği uyarısında bulunuyor. Dha'nın WSJ'den Kerim Karakaya'ya dayandırdığı haberinde Türkiye'ye Baa3 ile "yatırım yapılır" kredi notu veren Moody's bugün yaptığı açıklamada, seçimler sonrasında siyasi gerilimin devam ettiğini belirterek, "Devam eden yurt içi politik gerilim ve 2015 genel seçimlerine kadar sürecek olan belirsizlik Türkiye'nin kredi notunun önündeki ekonomik ve kurumsal zorlukları çözmeyecek" değerlendirmesi yaptı.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ DEĞİL

Moody's ekonomik ve kurumsal zorlukların ise yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dış kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığının zayıflaması olduğunu kaydetti.Moody's, yeni başbakan belirlenene ve 2015 genel seçimlerinden AKP'nin anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edip edemeyeceğinin görülmesine kadar geçecek sürede siyasi belirsizliğin devam edeceğini savundu.

AKP İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Raporda en dikkat çeken yorumlardan biri de AKP içindeki görüşlerin değerlendirilmesi konusunda şu ifadelerle yapıldı: "Ağustos sonunda belirlenecek olan başbakan, AKP'deki dinamikler için bir ipucu verecek. AKP şu anda Abdullah Gül'ün temsil ettiği, konsensüs odaklı kanat ile Erdoğan'ın temsil ettiği daha otokratik kanat arasında ikiye bölünmüş durumda,".AKP içinde ortaya çıkacak yeni dengenin 2013 ortasından bu yana süren siyasi tansiyonu ve belirsizliği daha da artırabileceği uyarısında bulunuldu.Moody's Nisan'da kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e indirmişti.

ERDOĞAN'IN SEÇİLMESİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMADI

Türkiye'ye "yatırım yapılabilir" kredi notu veren diğer derecelendirme kuruluşu Fitch'den de 11 Ağustos'ta benzer değerlendirmeler yapılmıştı. Fitch, siyasi riskin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini belirterek, "Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda zafer elde etmesi ülkenin kredi profilinin iyileşmesine önemli bir katkı sağlamadı. Siyasi risk sermaye girişinin cesaretini kırarak ve siyasi açıdan öngörülebilirliği azaltarak Türkiye'nin kredi notu üzerinde baskı yaratabilir" değerlendirmesi yaptı. Fitch, genel seçimlere kadar bir belirsizlik dönemine girildiğini kaydetti. Diğer iki derecelendirme kuruluşunun aksine Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" seviyenin bir kademe altında notlayan S&P, "Seçimlerin Türkiye'nin kredi notuna bir etkisi olmayacak" yorumunu yapmıştı.

AÇIKLAMA PİYASALARDA DEPREM YARATTI

Moody's'in bugün yaptığı açıklama sonrasında piyasa olumsuz tepki verdi. Dolar kuru 2,1600'dan 2,1640 seviyesine çıktı. Tahvil faizi ise yüzde 9,30'a çıktı.Derecelendirme kuruluşlarının siyasi mesaj tonlarının artması ne ifade ediyor? Daha da önemlisi bu açıklamalar Türkiye'nin kredi notu üzerinde olası olumsuz kararların bir göstergesi olabilir mi? "Bugün Moody's'den gelen açıklama ve daha önce benzer şekilde Fitch'in yaptığı yorum Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" notu üzerindeki riskleri artırdı" diyen TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Cari açık/Milli Gelir, kamu finansı ve IŞİD'in Irak'taki ilerleyişinin 2014'de kredi notu üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

NOT İNDİRİMLERİ DEVAM EDEBİLİR

HSBC Yatırım Stratejisti Fatih Keresteci son günlerde derecelendirme kuruluşlarından gelen siyasi risk uyarılarının yoğunluğunun eşine az rastlanır türden olduğunu işaret ederek şöyle konuştu: "Kanımca odaklandıkları iki şey var: Ekonomi takımının başına kim gelecek ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığının araç bağımsızlığı zedelenecek mi? Yapılan açıklamalar, rasyonel bir kişinin ekonomi yönetiminin başına gelmemesi ya da Merkez Bankası'nın bağımsızlığını kaybetmesi durumunda not indirimlerinin geleceği mesajını veriyor".

İNCİR FESTİVALİNDEN VERDİ VERİŞTİRDİ

 Öte yandan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kale İlçesi'nde bu yıl 20'inci kez düzenlenen Geleneksel Denizli'de Kale Davaz Biber Festivali ve Yağlı Güreşleri'ne katıldıktan sonra Aydın'ın Buharkent İlçesinde düzenlenen 'Taze İncir Festivali'ne katıldı. Bakan Zeybekci, Türkiye'de yeni bir döneme girildiğini, bu sürecin, yeni anayasanın da başlangıcı olacağını belirterek şunları kaydetti: "Birbiri ardına açıklanan istihdam, cari açık, dış ticaret açığı ve ihracat rakamları, Türkiye'deki büyüme ve gelişmeyi gözler önüne seriyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in değerlendirmelerine anlam verilemiyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı