Kralın Verdiği Hediyeler Ne Oldu ?

Kralın Verdiği Hediyeler Ne Oldu ?

Kralın Verdiği Hediyeler Ne Oldu ?

5 YILDIR SORUYOR ALDIĞI YANIT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Kralı ve Körfez ülkeleri şeyhlerinin kendisine ve eşi Emine Erdoğan’a verdiği hediyeleri saklamayı sürdürüyor. Hediyelere ilişkin yine bilgi verilmedi.
 
CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud’un Ankara ziyaretinin ardından başlayan hediye tartışmalarını bir süre önce gündeme getirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan bilgi istedi. 
 
Demirçalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, şunları söyledi:
 
“İleri demokrasi (!) ile yöneltilen ülkelerde 'demokrasi ve şeffaflık' temel ilkelerdendir. Ancak, ülkemizde ve siyasal iktidarınızda, bu şeffaflık ne yazık ki görülmemektedir. Suudi Kralının ülkemizi ziyaretinin üzerinden 4 yıl geçmesine karşın, birçok yerde yazılmasına, konuşulmasına karşın Suudi Kralının hediyeleri konusunda hala bir yanıt verilmemiştir." 
 
Demirçalı, ardından Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
 
1-Suudi Kralı ve Körfez şeyhlerinden tarafınıza verilen özel hediyeler nelerdir? Bunlar niçin açıklanmamaktadır?
 
2-Bu hediyeler süresi içerisinde beyan edildi mi?
 
3-Süresi içinde beyan edildiyse, beyannamenin bir kopyasını görebilir miyiz? Beyan edilen hediyeler, kanunda yazıldığı gibi “İlgili kurumuna” devredildi mi? Bununla ilgili bir kayıt varsa, bir yetkili bunları neden açıklamıyor.
 
YANITA BAK! “KURALLARIN DIŞINA ÇIKAN HUKUK!...”
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Adana Milletvekili Ali Demirnçalı’nın sorularına verdiği yanıt ise şöyle:
 
“Devlet ve Hükümet Başkanlarının yabancı ülkeleri ziyaretleri sırasında muhatapları ile hediye teatisi bulunmaları, bütün dünyada kabul gören bir protokol kuralıdır. Ülkemizi ziyaret eden yabancı devlet adamlarından alınan hediyeler, mütekabiliyet, protokol ve nezaket kuralları çerçevesinde işlem görmektedir. Söz konusu yazılı soru önergesine konu resmi ziyaret sırasında yapılan mutad hediye teatileri bağlamında da yerleşik usul ve kuralların dışına çıkan bir hukuk olmamıştır.”
 
OLAY NEYDİ? 
 
Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Kasım 2007’de Türkiye’ye gelmişti. Bu ziyaret sırasında skandal görüntüler yaşanmış, protokoller altüst edilmişti. Gül, Kral’ı Esenboğa Havaalanı’nda uçağının kapısında karşılamıştı. Skandal bununla da kalmamış, Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullahı, ayağına giderek, kaldığı Swiss Otel’de ziyaret etmiş, Çankaya Köşkü protokolünde şimdiye kadar görülmemiş bir uygulamaya imza atmıştı. Gül’ün otel ziyaretinde, Başbakan Erdoğan da hazır bulunmuştu. 
 
Cumhurbaşkanı’nın verdiği yemekte de Kral, Gül’e “Kral Abdülaziz Madalyası”, Erdoğan’a da “Abdülaziz Nişanı” sunmuş, Gül de “Devlet Şeref Madalyası”nı Krala takdim etmişti. 
 
Kral’ın yanında getirdiği yüzlerce bavulda hediyeler olduğu, bu hediyeleri Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve Gül’e verdiği iddia edilmişti.
 
Olayın peşine düşen İzmirli Avukat Noyan Özkan, hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı’ndan, hem doğrudan başvuru hem de Bilgi Edinme Yasası kapsamında bilgi istemişti. Ancak Özkan’a ne Köşk ne de Başbakanlık bilgi vermemişti. Her ikisi de “Bilgi yok” yanıtını vermişti.