KRAL ABDULLAH ÖLDÜ ERDOĞAN CENAZEYE GİDİYOR

KRAL ABDULLAH ÖLDÜ ERDOĞAN CENAZEYE GİDİYOR

Prens Salman adına yapılan açıklamada “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor”

GÜNCELLEME 08;25

ERDOĞAN, KRAL ABDULLAH'IN CENAZE TÖRENİNE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece saatlerinde hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud'un cenaze törenine katılmak üzere başkent Riyad'a gidecek.
Etiyopya'da bulunan Recep Tayyip Erdoğan edinilen bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla birlikte Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki, Kral Abdullah'ın cenazesine katılacak. Erdoğan'ın, cenazenin ardından Cibuti'ye geçerek, günü burada geçireceği, cenaze nedeniyle bugün yapılamayacak olan Somali programının ise Pazar günü gerçekleşeceği öğrenildi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz yaşamını yitirdi. Aralık ayından beri, başkent Riyad’daki bir hastanede tedavi gören 91 yaşındaki Abdullah’ın bugün Suudi Arabistan saatiyle 01.00’de öldüğü açıklandı.

TAHTA KARDEŞİ GEÇTİ

Kral Abdullah’ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz’in (79) geçtiği açıklandı. Prens Salman adına yapılan açıklamada “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor” denildi. Kral Abdullah, 2005 yılında ağabeyi Fahd bin Abdülaziz el Suud’un ölümüyle tahta çıkmıştı. Kral Abdullah’ın 25 çocuğu vardı.

SUUDİ KRALI ABDULLAH KİMDİR ?

Abdullah bin Abdülaziz, 1 Ağustos 1924 yılında, Necid Sultanlığı'nın Riyad Bölgesi'nde doğdu. Babası Abdülaziz El Suud, annesi Fehda bint Asi Surayim idi. Soylu Suudi Ailesi'nin bir üyesidir.

kral_abdullah_1.jpg

İlk kamu görevi, Mekke'nin belediye başkanlığı oldu. Ardından babası Abdülaziz El Suud tarafından Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'nın komutanı görevine geçti. Kardeşi Fahd bin Abdül Aziz ölünce yerine o tahta geçti. Milli Muhafızların kontrolünün onda olması, veliaht ve kral olmasında önemli bir rol üstlenir. En son olarak 1 Ağustos 2005 tarihinde resmi kral olur. Eşi Fehda bint Asi Surayim tarafından 25 çocuk sahibi olmuştur. Veliahtı Salman bin Abdülaziz el Suud olmuştur.

89 yaşındaki Kral Abdullah son yıllarda önemli sağlık problemleri yaşamış ve bu nedenle defalarca hastaneye kaldırılmıştı. Son aylarda kamuoyu önüne çıkmayan Kral Abdullah'ı, törenlerde veliaht prens temsil ediyordu. 23 Ocak 2015 tarihinde yaşamını yitirdi.

suudi_arabistan_krali_vefat_ettikral_abdullah_bin_abdulaziz_al_suud_kimdir_h96440.jpg

Başta petrol ürünleri olmak üzere, birçok şirket ve topluluğun önde gelen isimlerindendir. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinin başında bulunmaktadır.

Suudi Arabistan'ın resmi kralı görevine gelince barışçıl, ılımlı ve reformist politikalar yürütmüştür. NATO ve ABD ile yakınlaşmış ve işbirliğine girmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı