KÖYLÜLER AYAKLANDI FATMA ŞAHİN NEREDE?

KÖYLÜLER AYAKLANDI FATMA ŞAHİN NEREDE?

Köylüler ayaklandı.

Gaziantep’te atıklarını Nizip Çayı’na bırakan Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı köylüler eylem yaptı. ‘Köylü burada Fatma Şahin nerede’ sloganalrı atan köylüler çayın bir an önce temizlenmesini istedi

Sendika.Org'un haberine göre Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) atıklarını Nizip Çayı’na bırakması sonucu kirlenen çayın geçtiği köylerin halkı ayağa kalktı. Geçtiği bütün alanalrda toprak veriminin azalmasına, ağaçların kurumasına, hava kirliliğinin artmasına ve bu çevrede yaşayan insanlarda kalıcı hastalıklara hatta ölümlere neden olan Nizip Çayı sorunundan 30′u Dağ Dere, 16′sı barak Ovası’Nda olmak üzere toplam 46 köy ve 150 bin kişi aktif olarak etkileniyor.

Nizip Çayı’nın geçtiği köylerde bulunan köylüler, bölgenin dernek, kurum ve sendikalarının da katıldığı eylemde yıllardır gelen devlet yetkililerinin hepsinin söz vererek Nizip Çayı’nı eski haline getireceklerini söylediği aradan 15 yı geçmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığını hatta durumun daha da kötüye gittiğini belirtti. İstasyon Meydanı’nda buluşarak Demokrasi Meydanı’na yürüyen köylüler yanlarında getirdikleri suları göstererek “Siz bu suyu değil içmek, ellerinizi yıkayabilirseniz biz de içmeye devam edelim” dedi. Yürüyüş boyunca köylüler “Köylü burada Fatma Şahin nerede”, “Organize şaşırma, sabrımıza taşırma”, “Suyumuz kirlendi sesimiz yükseldi, ihmaller olmasın ağaçlar solmasın” sloganları attılar.

‘Nizip Çayı binlerce köylünün geçim kaynağı’

Nizip Çayı’ndaki kirlenmenin binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını da kuruttuğunu belirten köylüler, bu durumun köylünün geçimi doğrudan etkilediğini ve köylerdeki kanser hastalıklarının doğrudan sebebinin sanayicilerin, daha fazla kar hırsı yüzünden arıtma tesisi kurmayarak zehirlim atıklarını Nizip Çayı’na bırakmaları olduğunu açıkladı.

Yalnızca iki köy için temizlik projesi

Sadece Salkım ve Adaklı köylerini kapsayacak bir temizlik projesinin ihale edilmesinin sorunu çözemeyeceğine dikkat çeken köylüler, “Salkım ve Adaklıdaki çayı, borularla aşağıya aktarmak, ben yaşayayım komşum ölsün anlamına gelir” dedi. Ve gerçek çözümün organize sanayi bölgesindeki arıtmayı gerçek bir arıtma haline getirmek olacağını ifade etti. Açıklamanın sonunda “Bizler Dere köylü, Nizipli, Baraklı vatandaşlar olarak sorunun takipçisi olacağız ve mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

Köylülerin eylemine Nizip Eğitim-Sen Temsilciliği, NİÇET (Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği), HAKUSET (Halk Kültür Sanat Derneği), Tatlıcak Köy Derneği, Salkım ve Çanakçı Muhtarlıkları da katıldı ve basın açıklamasının sonunda başkan ve temsilcileriyle, yetkililere seslenerek bir an önce sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı